Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι αγορές ομολόγων πρέπει να «ξυπνήσουν» και η ΕΚΤ να αλλάξει πολιτική

FT: Οι αγορές ομολόγων πρέπει να «ξυπνήσουν» και η ΕΚΤ να αλλάξει πολιτική
Μια έγκαιρη, αλλά σταδιακή διόρθωση της νομισματικής πολιτικής είναι η καλύτερη επιλογή
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίστηκε από αργή ανάπτυξη, χαμηλό πληθωρισμό και εξαιρετικά επεκτατικές νομισματικές πολιτικές.
Οι αγορές φαίνεται να περιμένουν τη συνέχιση αυτού του αποκαλούμενου «νέου κανονικού».
Επίσης, δεν προβλέπουν αύξηση του επιτοκίου στο άμεσο μέλλον ούτε από την ΕΚΤ ούτε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και αναμένουν ότι τα επιτόκια χορηγήσεων στο επιχειρηματικό κλάδο της Fed θα παραμείνουν χαμηλότερα από αυτό που υποδεικνύουν οι διοικητές της Fed.
Έπειτα από χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, πολλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν κολλήσει σε μια «μεγάλη ύφεση» ή μια κοσμική νοοτροπία στασιμότητας.
Υπάρχουν, ωστόσο, σαφή σημάδια μιας κυκλικής ανάκαμψης και αυτό επιταχύνεται.
Στο ερώτημα πως η οικονομική ανάκαμψη θα επηρεάσει τις αγορές ομολόγων προσπαθούν να απαντήσουν οι Financial Times.
«Συνήθως, αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με το ονομαστικό ΑΕΠ, με βάση την οικονομική λογική και την ιστορική εμπειρία.
Όμως, ενώ η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 2,7% στην ευρωζώνη και 3,5% στη Γερμανία τα τελευταία τρία χρόνια, οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν πολύ χαμηλότερες, ενώ σε πολλές χώρες κοντά στο μηδέν» επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Ένας από τους λόγους για αυτή την ασυμφωνία είναι φυσικά η νομισματική πολιτική.
«Οι εκτιμήσεις μας, καθώς και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, δείχνουν ότι το πρόγραμμα αγοράς μετοχών της κεντρικής τράπεζας έχει μειώσει τη απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Μια ομαλοποίηση των νομισματικών πολιτικών και ιδίως ο τερματισμός του QE θα μπορούσε να ενισχύσεις τις αποδόσεις των ομολόγων.
Αλλά το πόσο είναι ένα αναπάντητο ερώτημα, καθώς η μείωση του QE θα έχει κατά κάποιο τρόπο προεξοφληθεί από την αγορά.
Μια ''έξοδος'' ένα γίνει προσεκτικά και σταδιακά δεν θα επηρεάσει τις αγορές.
Θα αφήσει τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης πολύ κάτω από τους ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των ομολόγων θα αντιδράσουν έντονα, εάν και όταν οι αγορές αναβαθμίσουν τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
«Μόλις οι αγορές συνειδητοποιήσουν την επιστροφή του οικονομικού κύκλου, οι προσδοκίες του σχετικά με τα επιτόκια και την πορεία της νομισματικής πολιτικής θα αλλάξουν επίσης.
Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τις υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες και παραμένει επεκτατική στην καθοδήγησή της.
Όμως, καθώς η κυκλική επέκταση κερδίζει δύναμη, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν σκληρότερα μέτρα για να διορθώσουν μια υπερβολικά επεκτατική πορεία.
Επομένως, η περαιτέρω καθυστέρηση της εξόδου από το QE συνεπάγεται κινδύνους.
«Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σε μια οικονομική επέκταση δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο και δεν θα πρέπει να προκαλέσει μια θεμελιώδη ανατίμηση των μετοχών.
Εξάλλου, ακόμη και οι αποδόσεις των ομολόγων με 2 ή 3% υποδηλώνουν δείκτες κερδών για τα ομόλογα που υπερβαίνουν τις αποτιμήσεις των χρηματιστηριακών αγορών.
Η μετάβαση από ένα "νέο κανονικό" με μια μάλλον ζοφερή προοπτική σε μια πιο κυκλική επέκταση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αστάθεια.
Η διατήρηση της σε όσο τον δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα είναι μια πρόκληση για την ΕΚΤ.
Μια έγκαιρη, αλλά σταδιακή διόρθωση της νομισματικής πολιτικής είναι η καλύτερη επιλογή» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης