Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τον Μάιο αντί για Ιούλιο 2018 ανακοινώνονται τα stress tests των ελληνικών τραπεζών – Προθεσμία 3 μηνών για ΑΜΚ χωρίς ECCL

Τον Μάιο αντί για Ιούλιο 2018 ανακοινώνονται τα stress tests των ελληνικών τραπεζών – Προθεσμία 3 μηνών για ΑΜΚ χωρίς ECCL
Εφόσον τον Μάιο ανακοινωθούν τα stress tests αντί για Ιούλιο του 2018 και με δεδομένο ότι τέλη Αυγούστου λήγει το 3ο μνημόνιο άρα μέχρι τότε θα υπάρχουν κεφάλαια για να καλυφθούν οι όποιες δυνητικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Η δήλωση του M. Draghi της ΕΚΤ ότι τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινωθούν νωρίτερα τον Μάιο του 2018 αντί Ιούλιο που αρχικώς είχε σχεδιαστεί…έχει μεν σοβαρό ελληνικό ενδιαφέρον αλλά δεν κρύβει κάποιο περίεργο παρασκήνιο.
Οι έλληνες τραπεζίτες δεν αιφνιδιάστηκαν.
Γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό από την ΕΚΤ και τον SSM ότι τα stress tests θα πραγματοποιηθούν ταχύτερα και νωρίτερα.
Έτσι αντί τον Ιούλιο του 2018 θα ανακοινωθούν Μάιο 2018, είτε μέσα Μαίου, είτε τέλη Μαίου 2018.
Αυτή η επίσπευση που ωστόσο έχει σχεδιαστεί πριν τουλάχιστον 3 μήνες έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Εφόσον τον Μάιο ανακοινωθούν τα stress tests αντί για Ιούλιο του 2018 και με δεδομένο ότι τέλη Αυγούστου λήγει το 3ο μνημόνιο άρα μέχρι τότε θα υπάρχουν κεφάλαια για να καλυφθούν οι όποιες δυνητικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν 3 μήνες προθεσμία μέχρι να λήξει το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 για να ανακεφαλαιοποιηθούν, εφόσον αυτή είναι η κατάληξη των stress tests γιατί μέχρι τότε θα υπάρχουν κεφάλαια από το μνημόνιο.
Μόνο εάν υπάρξει νέα ECCL πιστωτική γραμμή 1,5 με 2 ετών και μεταφερθούν κεφάλαια από το τρίτο μνημόνιο στην ECCL οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ευελιξία χρόνου...για να ανακεφαλαιοποιηθούν και υλοποιήσουν τα νέα αναθεωρημένα capital plans.


Υπό την προστασία του μνημονίου ή ECCL οι νέες ΑΜΚ

Στο road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο 20 και 21 Σεπτεμβρίου ενώ στις γενικές ομιλίες δεν υπήρξαν αποκαλύψεις…στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι τραπεζίτες σε διεθνή funds, επενδυτικούς οίκους και fund managers ειπώθηκαν μεγάλες αλήθειες.
Οι έλληνες τραπεζίτες αποκάλυψαν στις κλειστές συναντήσεις, ότι εάν χρειαστούν νέα κεφάλαια, πιθανότητα αυξημένη, οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν υπό τον μανδύα προστασίας του μνημονίου.
Το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου 2018 και τα stress tests θα δημοσιευθούν Μάιο 2018.
Το βασικό ερώτημα των ξένων ήταν πως θα υλοποιηθούν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου όταν τελειώνει το τρίτο μνημόνιο Αύγουστο 2018;
Μέχρι τώρα οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνταν έχοντας ως δικλείδα ασφαλείας κεφάλαια που είχαν προβλεφθεί στα 3 μνημόνια για τις ελληνικές τράπεζες.
Π.χ. στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 είχε προβλεφθεί στο τρίτο μνημόνιο 20 με 25 δισεκ. κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν δυνητικά για τις τράπεζες.
Στα stress tests του 2018 εάν ανακοινωθούν Μάιο 2018 δεν θα υπάρχει καθόλου χρόνος ώστε να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου εν μέσω μνημονίου.
Τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν είναι δύο
1)Ή οι τράπεζες που θα χρειαστούν κεφάλαια θα κάνουν χρήση του ελάχιστου διαστήματος μεταξύ της ανακοίνωσης των stress tests και της λήξης του 3ου μνημονίου.
Ο χρόνος είναι ασφυκτικός και μάλλον είναι απίθανο να μπορεί να γίνει χρήση αυτού του χρονοδιαγράμματος.
2)Η ΕΚΤ όταν θα ολοκληρώσει τα stress tests θα συζητήσει με τις τράπεζες για τα νέα capital plans και θα τους δώσει 18 μήνες προθεσμία ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Επειδή οι τράπεζες θα έχουν χάσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα αλλά δεν θα είναι αφερέγγυες ή κεφαλαιακά ανεπαρκείς μπορεί να δοθεί χρονοδιάγραμμα έως 18 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 στις αυξήσεις κεφαλαίου και στα stress tests εκείνης της περιόδου οι ελληνικές τράπεζες έπεσαν κάτω από τα όρια που έθετε η ΕΚΤ σε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ετίθετο θέμα κεφαλαιακής ανεπάρκειας και αφερεγγυότητας ή επαπειλούμενης ή αρχόμενης αφερεγγυότητας.
Το 2018 απλά θα χαθούν τα capital buffer ύψους 9 με 9,5 δισεκ.
Το capital buffer είναι η διαφορά μεταξύ του κατώτερου συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας π.χ. για την Πειραιώς 13% και τις υπόλοιπες τράπεζες 12,25% με 12,50% και του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που σε μέσους όρους βρίσκεται στο 17,2% με μέγιστο 18% της Alpha bank.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου και να είναι επιτυχής εντός του χρονοδιαγράμματος των 18 μηνών θα πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων ένα κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας ώστε οι επενδυτές να είναι σίγουροι ότι ακόμη και στην περίπτωση μιας αποτυχίας δεν θα προκληθεί ατύχημα.
Το bail in και η εμπλοκή καταθετών έχει αποκλειστεί γιατί οι τράπεζες μετά τα stress tests θα συνεχίσουν να είναι φερέγγυες.
Μόνο σε αφερέγγυες τράπεζες και ανεπαρκείς κεφαλαιακά ενεργοποιείται το bail in όταν δεν καλύπτονται οι αυξήσεις κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές.
Όμως το κεφαλαιακό απόθεμα θα λήξει μαζί με το 3ο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Σε αυτή την περίπτωση θα κριθεί επιβεβλημένη μια ECCL πιστωτική γραμμή που θα φέρει 10 με 20 δισεκ. και η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός εγγύησης εκδόσεων ομολόγων και υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Πολλοί πιστεύουν ότι τα μνημόνια επιβλήθηκαν λόγω αδυναμίας να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές και αδυναμίας των τραπεζών.
Το 2018 πάλι λόγω τραπεζών θα μπορούσε να επιβληθεί ECCL δηλαδή να υπάρξει νέα πιστωτική γραμμή για να διασφαλίσει τις τράπεζες ότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς….
Οι τραπεζίτες ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου εκτός μνημονίου και δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου χωρίς να έχει προβλεφθεί ένας προληπτικός μηχανισμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πιο απλά χωρίς να έχει προβλεφθούν κεφάλαια τα οποία θα διασφαλίζουν τις τράπεζες από τις ανάγκες για νέες αυξήσεις κεφαλαίου…..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης