Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Σεπτέμβριο 2017 - Στις 56,7 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Σεπτέμβριο 2017 - Στις 56,7 μονάδες ο σύνθετος PMI
Ο τομέας των νέων παραγγελιών κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2011
Με ισχυρούς ρυθμούς ολοκληρώθηκε το τρίτο τρίμηνο για το επιχειρηματικό κλίμα της Ευρωζώνης, με την ανάπτυξη να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο, ενώ η μηνιαία άνοδος ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία έξι χρόνια.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit για τον Σεπτέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στις 56,7 μονάδες, έναντι 55,7 μονάδων τον Αύγουστο, δεχόμενος ώθηση τόσο από τον μεταποιητικό κλάδο, όσο και από αυτόν των υπηρεσιών.
Ο τομέας των νέων παραγγελιών κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2011, αντανακλώντας την ενισχυμένη ζήτηση που υπάρχει, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες επιβράδυνσης.
Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος υπηρεσιών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Μάιο, η αντίστοιχη αύξηση στον μεταποιητικό κλάδο ήταν η ισχυρότερη από τον Απρίλιο του 2011.
Η αύξηση των εξαγωγών ενίσχυσαν σε μεγάλο βαθμό τον τομέα παραγωγής αγαθών, ο οποίος έχει παραμείνει πάων από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο καθ'όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, η ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικής ικανότητας είχε ως αποτέλεσμα τη δεύερη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκατία, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου.
Μάλιστα, η στελέχωση στον μεταποιητικό κλάδο βρέθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν περισσότερο αισιόδοξες για το διάστημα των επόμενων δώδεκα μηνών, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλά τριών μηνών τόσο στον μεταποιητικό κλάδο, όσο και στον κλάδο υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι ο PMI του μεταποιητικού κλάδου για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες, έναντι 58,3 μονάδων τον Αύγουστο, ενώ ο αντίστοιχο δείκτης του κλάδου υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 55,6 μονάδες, έναντι 54,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης