Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου στο Bloomberg: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την πραγματοποίηση AQRs στις τράπεζες

Παπαδημητρίου στο Bloomberg: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την πραγματοποίηση AQRs στις τράπεζες
Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομίας ότι η γ’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017
Απόλυτα συντεταγμένος με τη θέση που έχουν εκφράσει κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ και φυσικά της ΤτΕ αναφορικά με το θέμα των AQRs των ελληνικών τραπεζών, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Ο Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι «τα AQRs δεν είναι απαραίτητα, οι τράπεζες έχουν «περάσει» τα stress tests και μάλιστα πέτυχαν καλά αποτελέσματα ακόμη και υπό το πλέον δυσμενές σενάριο.
Υπάρχει, ήδη, προγραμματισμός για νέα stress tests από την ΕΚΤ, τα οποία θα γίνουν εντός του 2018.
Έχουν, επίσης, ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με επίβλεψη της ΤτΕ.
Ήδη οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και για την πώληση μέρους εξ αυτών.
Θεωρώ ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει (σ.σ.: για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων)».
Αναφορικά με το ζήτημα της γ’ αξιολόγηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό: «η γ’ αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017. Θεωρούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει το 80% των προαπαιτουμένων μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου και το υπόλοιπο 20% έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Η γ’ αξιολόγηση είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τη β’ αξιολόγηση η οποία άργησε να ολοκληρωθεί, όμως στόχος μας είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της έως τα τέλη του έτους και να υπάρξει έξοδος από το μνημόνιο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του χρέους και τα μακροχρόνια μέτρα αναδιάρθρωσής του, υπογράμμισε ότι «στη β’ αξιολόγηση υπήρξε συμφωνία ότι θα εξετασθεί η λήψη μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρόνου αποπληρωμής των μακροχρόνιου ορίζοντα ελληνικών ομολόγων.
Στόχος είναι αυτή η κίνηση να γίνει μετά το πέρας του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας.
Οι σοβαρές συζητήσεις θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του 2018 και ευελπιστώ ότι θα έχουμε αποτέλεσμα πριν από την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο 2018».
Εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ χωρίς να υπάρξει ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με το ποιος θα ήταν κατά τον ίδιο ο καλύτερος κυβερνητικός συνασπισμός μετά τις γερμανικές εκλογές.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης