Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ θέλουν περισσότερες επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Οι ΗΠΑ θέλουν περισσότερες επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν
"Δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία με χαμηλή επιβολή ή ανεπαρκή παρακολούθηση", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν συζήτησαν το πως πρέπει να επιθεωρούνται οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, μετά την πρόταση των ΗΠΑ τον Αύγουστο 2017, για περισσότερες επιθεωρήσεις.
Οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ ανησυχούν για πιθανή απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνικής συμφωνία του 2015, βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley ζήτησε τον από Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), να επιθεωρήσει ένα ευρύτερο φάσμα περιοχών στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για να εξακριβώσει ότι δεν παραβιάζεται η πυρηνική συμφωνία .
Η πρόταση της απορρίφθηκε από μια εξαγριωμένη Τεχεράνη.
"Δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία με χαμηλή επιβολή ή ανεπαρκή παρακολούθηση", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ στη Γενική Διάσκεψη του ΔΟΑΕ, μια ετήσια συνάντηση των κρατών μελών του οργανισμού που ξεκίνησε σήμερα (18/9).
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ... ενθαρρύνουν έντονα τον ΔΟΑΕ να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά του, για να εξακριβώσει αν το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια ", πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, Ali Akbar Salehi, δήλωσε στη συνάντηση στη Βιέννη ότι η Ουάσινγκτον είχε " πολλές αδικαιολόγητες απαιτήσεις, όσον αφορά την επιθεώρηση του αυστηρά ειρηνικού πυρηνικού μας προγράμματος".
"Είμαστε σίγουροι ότι ο (ΔΟΑΕ) θα αντισταθεί σε τέτοια απαράδεκτα αιτήματα και θα συνεχίσει να εκτελεί τον ρόλο του με αυστηρή αντικειμενικότητα, δικαιοσύνη και αμεροληψία", ανέφερε.
Ο Salehi επέκρινε επίσης "την απροκάλυπτα εχθρική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης"
Ο ΔΟΑΕ έχει την εξουσία να ζητήσει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών, εάν υπάρχουν ενδείξεις για απαγορευμένες πυρηνικές δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης