Κέρδη στις ευρωαγορές, καθώς μειώθηκαν οι ανησυχίες - «Άλμα» 1,6% για PSI 20, μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας

Κέρδη στις ευρωαγορές, καθώς μειώθηκαν οι ανησυχίες - «Άλμα» 1,6% για PSI 20, μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,33%, στις 381,95 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (18/9/2017) οι ευρωαγορές, καθώς υποχώρησαν οι γεωπολιτικές ανησυχίες γύρω από τη Βόρεια Κορέα, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός, και να επιστρέφουν στην ανάληψη ρίσκου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,33%, στις 381,95 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,32%, στις 12.559,39 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,52% και έκλεισε στις 7.253,28 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,30% υψηλότερα, στις 7.254,00 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, ο PSI 20 στη Λισαβόνα «εκτοξεύτηκε» κατά 1,56%, στις 5.283,14 μονάδες, στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor's την Παρασκευή (15/9), ενώ ράλι καταγράφει σήμερα και η τιμή του 10ετούς ομολόγου της χώρας.


Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+», κατά μία βαθμίδα, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης των επόμενων 12-24 μηνών (outlook), και αναβαθμίζοντας επίσης σε «Β» -από «Α 3»- τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά την περίοδο 2017-2020, καθώς και τη σταθερή πρόοδο που έχει σημειώσει όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και τον μειωμένο κίνδυνο για σημαντική επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης.
Εν τω μεταξύ, θετικά επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξαν μια άνοδό του στο 1,5% τον Αύγουστο του 2017, από το 1,3% τον Ιούλιο 2017, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 1,4%.
Την ίδια στιγμή, έντονες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Ryanair, κλείνοντας με πτώση 1,93%, μετά την ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας ότι προχωρά στην ακύρωση 2.000 πτήσεων έως τα τέλη Οκτωβρίου, με στόχο να βελτιώσει τη συνέπεια στην εκτέλεση των δρομολογίων της.
Στον αντίποδα, η μετοχή της γαλλικής EDF ενισχύθηκε κατά 1,92%, στον απόηχο της αναβάθμισής της σε «buy» από «neutral» από την Goldman Sachs .
Οι επενδυτές κρατούν, εν τω μεταξύ, στάση αναμονής εν όψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αυτή την εβδομάδα (19-20/9), κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη της συρρίκνωσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή και τις δηλώσεις του κυβερνήτη της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE), Mark Carney, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον.
Ο Carney δήλωσε ότι το Brexit είναι πιθανό να ωθήσει υψηλότερα τον ρυθμό πληθωρισμού της Βρετανίας, ενώ επανέλαβε τη νέα στάση της κεντρικής τράπεζας ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS