Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Πορτογαλία με 1 πρόγραμμα πέτυχε και η Ελλάδα με 3 προς 4 μνημόνια απέτυχε και το μήνυμα της Standard and Poor’s;

Γιατί η Πορτογαλία με 1 πρόγραμμα πέτυχε και η Ελλάδα με 3 προς 4 μνημόνια απέτυχε και το μήνυμα της Standard and Poor’s;
Η Πορτογαλία έχει καταφέρει να εμφανίζει αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο στο 2,47% κινείται πολύ υψηλότερα από την Ιρλανδία ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στην 10ετία στο 5,50%.
Η αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε investment grade σε BBB- από την Standard and Poor’s στις 15 Σεπτεμβρίου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου προσαρμογής, σταθερής πολιτικής μεταρρυθμίσεων και 4 χρόνων σταθερής ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Η Πορτογαλία μετά την Ιρλανδία και την Κύπρο αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα επιτυχίας των μνημονίων σε αντίθεση με την Ελλάδα που επί 7 χρόνια αγωνίζεται να σταθεροποιήσει την οικονομία.
Η βασική αιτία της αποτυχίας της Ελλάδος να επιτύχει τις επιδόσεις της Πορτογαλίας είναι όχι οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που πολλοί επικαλούνται αλλά το προσβλητικά μέτριο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Ανεπάγγελτοι, πολιτικές μετριότητες κυβερνούν την χώρα και όλοι διερωτώνται γιατί η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος πέτυχαν και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στον βούρκο.
Μια παράθεση των σημερινών οικονομικών επιδόσεων της Πορτογαλίας δείχνει πόσο διαφέρει από την Ελλάδα ενώ και οι δύο χώρες βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο και οι δύο χώρες σύρθηκαν σε πρόγραμμα μνημονίου.
Η Πορτογαλία έχει καταφέρει να εμφανίζει αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο στο 2,47% κινείται πολύ υψηλότερα από την Ιρλανδία ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στην 10ετία στο 5,50%.
Η Πορτογαλία μεταξύ 2017 και 2020 θα εμφανίζει μέση αύξηση του ΑΕΠ περίπου 2%.
Παρατηρείται πολύ μεγάλη μείωση του κινδύνου επιδείνωσης της χρηματοδότησης από τις αγορές, κοινώς οι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με την πάροδο του χρόνου από την Πορτογαλία.
Αντιθέτως η Ελλάδα πραγματοποίησε μια απόπειρα εξόδου με 5ετές και θα μπορούσε να εκδώσει και 3ετές αλλά όχι 10ετές ομόλογο.
Η Ελλάδα χρειάζεται νέα πιστωτική γραμμή για να καταφέρει να διατηρήσει μια υποτυπώδη σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές.
Η Πορτογαλία για να μπορέσει να αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα από την Standad and Poor’s χρειάστηκε να εμφανίζει ανάπτυξη για 4 χρόνια σταθερά.
Η Ελλάδα δίνει μάχη με τον χρόνο ενώ ουσιαστικά το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα πετύχει ανάπτυξη.
Με βάση το μοντέλο Πορτογαλίας…η Ελλάδα σε investment grade το 2020 με 2021.
Στην Πορτογαλία η αγορά ακινήτων ανακάμπτει συμβάλλοντας και στην βελτίωση των τραπεζών.
Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο και μάλιστα ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν περαιτέρω.
Η ανεργία στην Πορτογαλία από 17,5% το 2013 θα υποχωρήσει στο 9% στο τέλος του 2017 και 7% το 2019.
Η ανεργία των νέων στο 23,8%.
Στην Ελλάδα από 27% η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 21,1% και είναι σχεδόν 2,3 φορές μεγαλύτερη από την Πορτογαλία.
Στην Πορτογαλία προχωρούν σε διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει κλειδώσει στα ιστορικά χαμηλά έως το 2022.
Το ιδιωτικό χρέος προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 217% έναντι 122% στην Ελλάδα ενώ το κοινό στοιχείο των δύο χωρών είναι ότι οι τράπεζες παραμένουν υπό πίεση αν και στην Πορτογαλία έχουν υπάρξει πιο ενεργές πρωτοβουλίες.
Χαοτική η διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας στο χρέος ως προς το ΑΕΠ.
Στην Πορτογαλία 117% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα 180% του ΑΕΠ.
Η Πορτογαλία έχει πληρώσει πάνω από το 65% του δανείου του ΔΝΤ και δεν βιάζεται να το αποπληρώσει σε αντίθεση με την Ελλάδα που δίνει μάχη με τον χρόνο για να…φύγει το ΔΝΤ.
Η Πορτογαλία είχε μια κυβέρνηση που αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο εξόδου από την κρίση χωρίς λαϊκισμό, χωρίς υποκριτικά πολιτικά επιχειρήματα του τύπου ότι…οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις υπήρξαν γιατί δόθηκαν μάχες για το λαό και άλλες τέτοιες αρλούμπες.
Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος αποτελούν τα πραγματικά, τα απλά παραδείγματα γιατί η Ελλάδα παραμένει ακόμη αποτυχημένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης