Πορτογαλία: Ράλι στα ομόλογα μετά την αναβάθμιση από την S&P - Στο 2,47% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς

Πορτογαλία: Ράλι στα ομόλογα μετά την αναβάθμιση από την S&P - Στο 2,47% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς
Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 2,47%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters
(upd) Ράλι καταγράφει η τιμή του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας, σε υψηλά 1,5 έτους, στον απόηχο ης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor's.
Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί 0,3% στο 2,47%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης PSI 20 στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας, ενισχύεται 1,8%, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2017, μεταδίδουν οι Financial Times.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Παρασκευή τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+», κατά μία βαθμίδα, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης των επόμενων 12-24 μηνών (outlook), και αναβαθμίζοντας επίσης σε «Β» -από «Α 3»- τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά την περίοδο 2017-2020, καθώς και τη σταθερή πρόοδο που έχει σημειώσει όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και τον μειωμένο κίνδυνο για σημαντική επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης.

Οι σταθερές προοπτικές είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης του οίκους για σταθερή οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ οι αξιολογήσεις θα αναβαθμιστούν εάν υπάρξει βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα μειώσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ και σημαντική μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος.
Η πορτογαλική οικονομία βρίσκεται στο τέταρτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η S&P αναμένει συνολική ανάπτυξη 2,8% για το 2017, από 1,4% το 2016, πριν μετριάσει στο 2,3% το επόμενο έτος.
Στον ορίζοντα έως το 2020, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% ετησίως, έναντι αρχικής εκτίμησης 1,5%.
Επίσης, στην έκθεση υπογραμμίζεται πως ο πορτογαλικός τραπεζικός τομέας θα βελτιώσει περαιτέρω την κερδοφορία και την αποδοτικότητά του, ωστόσο θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη χρηματοδότηση της Ε.Κ.Τ..
Η κερδοφορία βρίσκεται υπό σημαντική πίεση ελέω των χαμηλών επιτοκίων και του μεγάλουόγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου 19% των ακαθάριστων δανείων).
Τέλος, ο οίκος προβλέπει το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας, από 117% του ΑΕΠ το 2017, να συρρικνωθεί οριακά στο 110% το 2020.

Πρώτη ενημέρωση: 10:37, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS