Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενισχυμένη πιστωτική γραμμή ECCL για 2 έτη έως το 2020 με 3μηνιαίες αξιολογήσεις προτείνουν οι δανειστές

Ενισχυμένη πιστωτική γραμμή ECCL για 2 έτη έως το 2020 με 3μηνιαίες αξιολογήσεις προτείνουν οι δανειστές
Η «γραμμή» την οποία πάντως θέλουν να «φορέσουν» οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα, είναι η ενισχυμένη η οποία θα περιλαμβάνει «σκληρές» μεταρρυθμίσεις όπως και το μνημόνιο.
Πρόταση για στήριξη της Ελλάδας τα επόμενα 2 χρόνια μέσω μιας «πιστωτικής γραμμής»  κομίζει σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Declan Costello (Ντέκλαν Κοστέλο) φθάνοντας αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. 
Τον έλεγχο αυτής της γραμμής- που θα μπει σε εφαρμογή μετά τον Αύγουστο του 2018 που εκπνέει το τρίτο μνημόνιο -θα έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ( ESΜ) και αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν θα είναι η ήπια γραμμή (PCCL) που προβλέπει πιο χαλαρή παρακολούθηση ή η ενισχυμένη (ECCL), όπου σε αυτή την περίπτωση διατηρείται η ανά τρίμηνο παρακολούθηση.  
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δανειστές θεωρούν ότι η χώρα δεν μπορεί να πετύχει «καθαρή έξοδος» στις αγορές ακόμη και ότι θα χρειαστεί κάποια συμπληρωματική υποστήριξη για να πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Εκτός και αν στις συζητήσεις που θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα μετά το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης (ως το τέλος Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου 2018) ανοίξει η κυβέρνηση θέμα για μικρότερα πρωτογενή αποτελέσματα – κάτι το οποίο έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν αλλά οι θεσμοί ήταν αμετακίνητοι ως  αυτό το θέμα.
Μάλιστα δεν συζητούσαν ούτε καν για 0,5% μείωση του στόχου στα πρωτογενή και οτιδήποτε πιο κάτω από 3,5% ήταν απαγορευτικό για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η «γραμμή» την οποία πάντως θέλουν να «φορέσουν» οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα, είναι η ενισχυμένη η οποία θα περιλαμβάνει «σκληρές» μεταρρυθμίσεις όπως και το μνημόνιο.
Επί της ουσίας θα είναι ένα μνημόνιο με άλλη όμως ονομασία.
Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, δηλαδή οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο , θεωρούνται από τους πιστωτές ως μία καλή «μαγιά» μέτρων για τις νέες μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν και αν μη τι άλλο θα βάλουν σε νέα δοκιμασία τα νοικοκυριά και όλους τους εργαζόμενους.
Το «τυράκι»  για τη νέα πάρει η Ελλάδα την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή θα είναι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Θα προηγηθεί η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα λειτουργεί, όμως, στα πρότυπα του ΔΝΤ. 
O νέος μηχανισμός θα αγοράσει τα εναπομείναντα δάνεια της Ελλάδας προς το ΔΝΤ που υπολογίζεται ότι του χρόνου το Καλοκαίρι θα έχουν μειωθεί στα 11 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια με τη συνδρομή της EKT θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες τα ANFA.
Προωθείται παράλληλα 5ετής επιμήκυνση των δανείων που λήγουν μέσα στην τριετία 2022-24 ώστε να ξεπερασθεί ο σκόπελος των αποπληρωμών.  
Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου που έχει τεθεί ως στόχος για να κλείσει η 3η αξιολόγηση ενώ ανάλογο σήμα θα δώσει και ο Πρωθυπουργός κατά το σημερινό υπουργικό Συμβούλιο.

Υποσημείωση

H ECCL πιστωτική γραμμή συνήθως έχει διάρκεια 1 έτος με δυνατότητα επέκτασης επιπλέον 6 μηνών.
Ωστόσο ειδικά για την Ελλάδα εξετάζεται 2ετής πιστωτική γραμμή με διάρκεια από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2020 με κεφάλαιο έως 20 δισεκ. ή 10 με 20 δισεκ. και με επιτόκιο δανεισμού 0,89% άπαξ και θα προέρχονται από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης των κεφαλαίων του SSM

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης