Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς σχεδιάζει ο Macron να μειώσει τα στεγαστικά επιδόματα των 30 δισ. ευρώ - Η «καυτή πατάτα» για τον Γάλλο πρόεδρο

Πώς σχεδιάζει ο Macron να μειώσει τα στεγαστικά επιδόματα των 30 δισ. ευρώ -  Η «καυτή πατάτα» για τον Γάλλο πρόεδρο
Αποτελεί βασικό τομέα προτεραιότητας για τον Γάλλο πρόεδρο
Με νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των υψηλών ενοικίων επιδιώκει η γαλλική κυβέρνηση να αντισταθμίσει τις μεγάλες δαπάνες για τα στεγαστικά επιδόματα, σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό Οικισμού Julien Denormandie.
Τέτοια επιδόματα κοστίζουν στη γαλλική κυβέρνηση 19 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, συνιστώντας το μεγαλύτερο μέρος των 30 δισ. που δαπανά η Γαλλία για διάφορα προγράμματα στεγαστικής στήριξης.
«Το πρόβλημα δεν είναι τα επιδόματα, είναι ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και αυξάνονται για 40 χρόνια», δήλωσε ο Denormandie στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.
«Συνεπώς, πρόκειται να μεταρρυθμίσουμε τα πράγματα δίκαια και δίκαια:
τα ενοίκια θα μειωθούν ταυτόχρονα με τα ποσά των επιδομάτων ανέφερε στη συνέντευξη, αναφέροντας τα σχέδια που θα υποβληθούν την Τετάρτη (20/9).
Μαζί με τα προγράμματα μεταφορών και επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, οι δημόσιες δαπάνες για τη στέγαση είναι ένας από τους τρεις τομείς προτεραιότητας για σχέδια του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες το επόμενο έτος κατά 10 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού Gerald Darmanin δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση, πως ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών συσχέτισαν τα ενοίκια, που ζητούσαν, βάσει των επιδομάτων τα οποία λάμβαναν οι ενοικιαστές.
Πάντως όπως παρατηρεί το Reuters, oποιαδήποτε μείωση των επιδομάτων στέγασης, που απολαμβάνουν 6,5 εκατομμύρια άτομα, είναι πιθανό να είναι μια πολιτική «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση.
Αντιμετώπισε μια πολιτική καταιγίδα τον Ιούλιο 2017, όταν αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των επιδομάτων στέγασης κατά πέντε ευρώ ανά μήνα, η οποία είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Παρά το τεράστιο κόστος του, το σημερινό σύστημα υποστήριξης της στέγασης δε έχει διευκολύνει τη μεγάλη έλλειψη στέγης σε πολλές γαλλικές πόλεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης