Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η ΕΕ για το γαλλικό σχέδιο φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών στην Ευρώπη

Διχασμένη η ΕΕ για το γαλλικό σχέδιο φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών στην Ευρώπη
Τα μικρότερα μέλη της ΕΕ προειδοποιούν μάλιστα για τον οικονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης
Αντιδράσεις συναντά το σχέδιο της ΕΕ για την αύξηση των φόρων στις πολυεθνικές εταιρείες του διαδικτύου.
Τα μικρότερα μέλη της ΕΕ προειδοποιούν μάλιστα για τον οικονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης.
Η Γαλλία επιδιώκει να φορολογήσει εταιρείες όπως το Google και το Facebook για τον κύκλο εργασιών τους και όχι για κέρδη τους προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα από τους εν λόγω κολοσσούς, που κατηγορούνται πως πληρώνουν ελάχιστα σε φόρους στην ΕΕ.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των 28 μελών της ΕΕ υποστήριξαν το Παρίσι το Σάββατο (16/9) στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας, αλλά η κίνηση απαιτεί τη συμφωνία όλων των κρατών μελών για τη μείωση του κινδύνου νομικών προκλήσεων.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας Kristian Jensen, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που συνεπάγεται μία τέτοια απόφαση.
Οι παρατηρήσεις του επαναλήφθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna, ο οποίος δήλωσε ότι οποιαδήποτε λύση της ΕΕ θα χρειαστεί παγκόσμια στήριξη για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
«Δεν έχει νόημα» για την Ευρώπη να κινηθεί χωρίς μια παγκόσμια συμφωνία, είπε.
Η Τσεχία και η Μάλτα υποστήριξαν, πως φόρος επί του κύκλου εργασιών θα ήταν τεχνικά δύσκολο να εφαρμοστεί.
Εάν οι διαιρέσεις παραμείνουν, ένας ελάχιστος αριθμός δέκα κρατών της ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει τον φόρο στις χώρες αυτές, σύμφωνα με μια διαδικασία γνωστή ως ενισχυμένη συνεργασία.
Τα κράτη – μέλη αυτά μπορούν επίσης να επιβάλλουν μονομερώς τον φόρο.
«Η ενισχυμένη συνεργασία είναι σίγουρα μια νομικά δυνατή επιλογή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της υπουργικής συνάντησης ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο στόχος, όμως, σε αυτό το στάδιο είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ όλων των μελών μέχρι το τέλος του 2017, που θα ακολουθήσει νομοθετικές προτάσεις την άνοιξη του 2018, πρόσθεσε.
Η Κομισιόν θα περιγράψει άλλες νομικές επιλογές για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας σε ένα έγγραφο τις επόμενες ημέρες. 
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire υποστήριξε ότι ο φόρος κύκλου εργασιών είναι απαραίτητος για να επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να κινηθούν γρήγορα.
Δέκα κράτη υπέγραψαν δήλωση προς υποστήριξη αυτής της προσέγγισης το Σάββατο 16/9.
Εκτός από τη Γαλλία, υπέρ τάσσονται η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Πορτογαλία. Το Βέλγιο και η Ολλανδία υποστήριξαν δημοσίως το γαλλικό σχέδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης