Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ταύτιση απόψεων Putin και Merkel για την αποστολή ειρηνοποιών του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία

Reuters: Ταύτιση απόψεων Putin και Merkel για την αποστολή ειρηνοποιών του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία
Αυξάνονται οι Γερμανοί πολιτικοί που ζητούν άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, ενώ ο Christian Lidner πρότεινε ακόμα και την αποδοχή της ρώσικης κατοχής στην Κριμαία
Η Angela Merkel υποστήριξε ότι όσοι ειρηνοποιοί του ΟΗΕ στέλνονται στην ανατολική Ουκρανία, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλη την περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών της Μόσχας, τροποποιώντας λίγο μία ιδέα του Vladimir Putin όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε μιλήσει για την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο τη Δευτέρα 11/9, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να προστατευτούν οι παρατηρητές του ΟΟΣΑ.
Και με τις φωνές για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας να αυξάνονται στη Γερμανία, η Μόσχα κάνει προτάσεις για να χαλαρώσει το εμπάργκο που έχει πλήξει τις εξαγωγές της και το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων.
"Βρίσκω την πρόταση του προέδρου Putin να σταλούν στρατεύματα του ΟΗΕ για να προστατέψουν τους παρατηρητές του ΟΟΣΑ ενδιαφέρουσα" δήλωσε η Merkel και αποκάλυψε ότι πριν λίγες μέρες συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα μαζί του.
Η σύγκρουση ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους Ρώσους αυτονομιστές έχει κοστίζει τη ζωή σε πάνω από 10 χιλιάδες ανθρώπους από το 2014, οπότε και ξέσπασε.
Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες των Δυτικών ότι προμηθεύει με όπλα και στηρίζει τους αυτονομιστές.
Οι παρατηρητές βρίσκονται στην περιοχή για να επιβλέψουν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας το 2015, αλλά δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.
Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εφόσον η συνθήκη ειρήνης εφαρμοστεί.
Ο Christian Lindner, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών που μπορεί να συνεργαστούν με το κόμμα της Merkel μετά τις εκλογές την επόμενη Κυριακή (24/9), έχει προτείνει ακόμα και την αποδοχή από τη Γερμανία της ρώσικης κατοχής στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η Merkel είπε ότι οι προτάσεις του Putin ήταν ένα βήμα προόδου, αλλά όχι ικανός λόγος για να χαλαρώσουν οι κυρώσεις, ενώ διαφώνησε και με τη θέση του Lindner.
"Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή" ξεκαθάρισε η καγκελάριος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης