Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν την Ελλάδα για την δίωξη Γεωργίου

FT: Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν την Ελλάδα για την δίωξη Γεωργίου
Έντονη ανησυχία σε Κομισιόν, Eurogroup, ESM και ΕΚΤ
Στην εκ νέου προειδοποίηση ότι η συνεχιζόμενη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από την Ελλάδα  θέτει σε κίνδυνο την επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εξέφρασε το Eurogroup στη σημερινή του (15/9) συνεδρίαση, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.  
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ESM εκφράζουν ανησυχίες ότι η δίωξη του κ. Γεωργίου θα μπορούσε να αποτρέψουν τους επενδυτές από το να επενδύσουν στην Ελλάδα και παράλληλα να ακυρωθούν χρόνια εργασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των θεσμών στην Ελλάδα.
Οι παρεμβάσεις των αξιωματούχων είναι ένδειξη της αυξανόμενης απογοήτευσής τους ότι πίσω από τη δίωξη Γεωργίου υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες για τη δίωξη εναντίον του Ανδρέα Γεωργίου, θα μπορούσε να εξασθενήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη που υπάρχει απέναντι στην Ελλάδα.
Ο κ. Klaus Regling, επικεφαλής του ESM προχώρησε περαιτέρω, προειδοποιώντας ότι "οι ατυχείς εξελίξεις... λαμβάνονται υπόψιν αππόι τις".
Ο κ. Γεωργίου έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής έξι συζητήσεις κλειστού τύπου από το ανώτατο δικαστήριο και τέσσερις ανοικτές δίκες σχετικά με ισχυρισμούς ότι αύξησε το μέγεθος του ελλείμματος του προϋπολογισμού στην Ελλάδα το 2009.
Επιπλέον ο κ. Γεωργίου, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι έβλαψε τα συμφέροντα της χώρας του, παραβίασε τις εσωτερικές διαδικασίες, δυσφήμιζε τους συναδέλφους του στην ΕΛΣΤΑΤ και συνέχισε να εργάζεται για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμα και μετά την ένταξή του στην ΕΛΣΤΑΤ.
Η υπόθεση ξεκινάει από το 2011, όταν ένας οικονομικός εισαγγελέας διέταξε την διερεύνηση του εάν ο κ. Γεωργίου εργάστηκε κατά των ελληνικών συμφερόντων.
Ο κ. Γεωργίου αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει υποστηριχθεί από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που δέχθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ χωρίς επιφύλαξη την περίοδο που ο κ. Γεωργίου ήταν υπεύθυνος από το 2010 έως το 2015.
Στην τελευταία εξέλιξη, στις 1 Αυγούστου 2017, το Εφετείο της Αθήνας, σε αντιστροφή μιας προγενέστερης αθωωτικής απόφασης, επέβαλε στον κ. Γεωργίου διετή ποινή φυλάκισης για παραβίαση των καθηκόντων του στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009.
"Δεν ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει", δήλωσε ο κ. Dijsselbloem.
"Ωστόσο, έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας".
Yπουργοί και αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι η υπόθεση έχει γίνει "αγκάθι στα πλευρά της Ελλάδας", ειδικά τώρα που η Ελλάδα εργάζεται για την πλήρη επιστροφή της στις αγορές καθώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Ο κ. Benoît Cœuré, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι επιθυμεί να "καλέσει τις αρχές να προβούν σε ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων".
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος o υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ".
Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους είπε ότι "η μόνη απόφαση του δικαστηρίου εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αφορά ένα διαδικαστικό ζήτημα".
Ανησυχίες για την ακρίβεια και την των ελληνικών στατιστικών στοιχείων έχουν επανεμφανιστεί τους τελευταίους μήνες.
Οικονομολόγοι επεσήμαναν ότι έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαρρέουν βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας πριν από την επίσημη δημοσίευσή τους, παραβιάζοντας τους κανόνες εμπιστευτικότητας που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της διεθνούς στατιστικής πρακτικής.
Σχόλια επίσης έχουν εγείρει επίσης οι αποφάσεις να σταματήσει η ΕΛΣΤΑΤ να δημοσιεύει "flash" τριμηνιαίες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και του διορισμού ενός  ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών για να επιβλέπει ορισμένες διαδικασίες στην ΕΛΣΤΑΤ.
"Αυτή η ρύθμιση εγείρει το ερώτημα εάν η ΕΛΣΤΑΤ είναι πλήρως ανεξάρτητη", δήλωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης