Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ελαστικοποιούν περαιτέρω τις κυρώσεις στο Ιράν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας

Οι ΗΠΑ ελαστικοποιούν περαιτέρω τις κυρώσεις στο Ιράν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας
Ο Trump επέκρινε τη συμφωνία, αλλά ορισμένοι από τους κορυφαίους συμβούλους του πιστεύουν ότι πρέπει να τη διατηρήσει
Οι ΗΠΑ επέκτειναν την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, την ελάφρυνση ορισμένων κυρώσεων στο Ιράν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση σχετικά με το αν θα διατηρηθεί η ίδια η συμφωνία.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι το Ιράν παραβιάζει το "πνεύμα" της συμφωνίας της πυρηνικής συμφωνίας και ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σχετικά με το διαδίκτυο σε περίπου δώδεκα ιρανούς πολίτες ή οργανώσεις.
"Δεν πρόκειται να σταθούμε πολύ σε ότι κάνουν", δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος Air Force One..
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την απαλλαγή από ορισμένες κυρώσεις για να "διατηρήσει κάποια ευελιξία", στην προσπάθεια να εφαρμόσει μία πολιτική, για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς του Ιράν.
"Η απαλλαγή ορισμένων κυρώσεων δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη του προέδρου Trump ή της κυβέρνησης του σχετικά με την (πυρηνική συμφωνία του Ιράν), ότι είναι ευκαιρία προς το ιρανικό καθεστώς να περάσει το ευρύ φάσμα της κακοήθους συμπεριφοράς του", σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου.
Η Nauert δεν διευκρίνισε ποιες κυρώσεις είχαν αρθεί από την κυβέρνηση.
Ουσιαστικά, η Ουάσιγκτον απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες των βασικών πελατών πετρελαίου του Ιράν, αν δεν μειώσουν σημαντικά τις αγορές του αργού του Ιράν.
Σύμφωνα με το νόμο, αυτές οι κυρώσεις μπορούν να αρθούν για μέγιστη διάρκεια 120 ημερών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάζει το θέμα κάθε τέσσερις μήνες.
Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Barack Obama, η οποία διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία, το έπραξε στα μέσα Ιανουαρίου 2017 και η κυβέρνηση Trump το έκανε ξανά στις 17 Μαΐου 2017.
Ο Trump επέκρινε τη συμφωνία, αλλά ορισμένοι από τους κορυφαίους συμβούλους του πιστεύουν ότι πρέπει να τη διατηρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης