Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την ώρα που η κυβέρνηση αγωνιά να μην διεξαχθούν AQRs στοχοποιεί 3 από τις 4 τράπεζες με δικαιοσύνη ή πορίσματα…

Την ώρα που η κυβέρνηση αγωνιά να μην διεξαχθούν AQRs στοχοποιεί 3 από τις 4 τράπεζες με δικαιοσύνη ή πορίσματα…
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα όργιο στοχοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το οποίο δεν έχει κανένα προηγούμενο.
Όπως και το 2014…έτσι και το 2017….τις πολιτικές εξελίξεις δεν θα τις καθορίσουν οι ανύπαρκτες εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ, αλλά η έκβαση των παρασκηνιακών ζυμώσεων για τις τράπεζες.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο αντικρουόμενες δυνάμεις οι οποίες προφανώς έχουν την σκοπιμότητα τους.
Από την μια η κυβέρνηση, θέλει να πετύχει και γνωρίζει ότι για να πετύχει και να μην διασυρθεί θα πρέπει να δώσει μάχη ώστε να μην υπάρξει τέταρτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες.
Το ΔΝΤ έχει υπεραμυνθεί της άποψης ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται AQRs δηλαδή ελέγχους ποιότητας ενεργητικού, κοινώς ελέγχους στα δάνεια και προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες σε 10 δισεκ. ή και περισσότερα (ίσως και να μην επαρκούν τα 10 δισεκ. είχε αναφέρει το ΔΝΤ).
Οποιαδήποτε τραπεζική εμπλοκή υπάρξει ή ανάγκη για νέα κεφάλαια θα εκτροχιάσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει από την επιτροπεία.
Και ενώ η κυβέρνηση μιλάει για έξοδο από την επιτροπεία ο Τσίπρας δεν είπε ούτε λέξη για την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί ECCL νέα πιστωτική γραμμή ως δικλείδα ασφαλείας αφενός από την μετάβαση στα μνημόνια στην πορεία προς την οικονομική αυτάρκεια, αφετέρου για να αισθάνονται οι αγορές ασφαλείς ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι μελλοντικές δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων.
Οι αγορές χρειάζονται ασφάλεια και ασφάλεια μπορεί να παράσχει μόνο μια ECCL πιστωτική γραμμή.
Από την μια ελλοχεύει ο κίνδυνος τραπεζικής εμπλοκής που θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και στην οικονομία και σίγουρα θα περιπλέξει την προσπάθεια εξόδου από την επιτροπεία των μνημονίων.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα όργιο στοχοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το οποίο δεν έχει κανένα προηγούμενο.
Οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες έχει μπλεξίματα με την δικαιοσύνη

Οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στοχοποιημένες από την δικαιοσύνη ή την Τράπεζα της Ελλάδος ειδικά μια περίοδο όπου το τραπεζικό σύστημα δίνει μάχη για να ξεπεράσει σοβαρότατα εμπόδια, όπως π.χ. την διεξαγωγή AQRs.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές τι θα συμβεί εάν γίνουν ή δεν γίνουν AQRs, όμως εάν γίνουν, μαζί με τα TAR Troubled Asset Review ή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, IFRs 9 και stress tests Ιουλίου 2018 θα οδηγήσουν σε  5 με 7 δισεκ. νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.


Alpha bank

Η διοίκηση της Alpha bank – ουσιαστικά αναίτια – παραπέμπεται στην δικαιοσύνη για την υπόθεση των δανείων στον ΔΟΛ.
Ο εισαγγελέας πρότεινε ο Ψυχάρης του ΔΟΛ και στελέχη της διοίκησης της Alpha bank να παραπεμφθούν σε δίκη μεταξύ άλλων και για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Η διοίκηση της Alpha bank κατηγορείται γιατί πριν χρόνια δάνεισε τον ΔΟΛ που λόγω κυκλοφοριών και διαφημιστικών εσόδων πληρούσε τα τραπεζικά κριτήρια δανεισμού.
Οι κυκλοφορίες υποχώρησαν και λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών στοιχείων του ΔΟΛ…η τράπεζα έπρεπε να μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίσει περισσότερες εγγυήσεις.  
Η στοχοποίηση της Alpha bank είναι ξεκάθαρα λάθος μήνυμα γιατί είναι βέβαιο ότι θα αθωωθούν αλλά θα ταλαιπωρηθούν για χρόνια στα δικαστήρια.
Πάντως προκαλεί απορία πως ενώ η Alpha bank ήταν συνεργάσιμη και πήρε τις πρωτοβουλίες των καταγγελιών και άλλων κινήσεων κατά του ΔΟΛ…η κυβέρνηση…στέλνει στην δικαιοσύνη την διοίκηση της Alpha bank.

 Εθνική τράπεζα

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής δικαιοσύνης έχουν βρεθεί τα ναυτιλιακά δάνεια της Εθνικής τράπεζας.
Σύμφωνα με πηγές στην δικαιοσύνη αλλά και σε θεσμικό όργανο του συστήματος, τα ναυτιλιακά δάνεια της Εθνικής τράπεζας που χορηγήθηκαν επί εποχής του Αλέξανδρου Τουρκολιά χρήζουν σοβαρής έρευνας για 3 ή 4 περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ήταν διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, ήταν Γενικός Διευθυντής στην Εθνική τράπεζα με εξειδίκευση στα ναυτιλιακά και επιχειρηματικά δάνεια και προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς έχει φύγει από την ζωή, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν υπάρξουν ενδείξεις δική του εμπλοκής ή εμπλοκής τρίτων.
Με βάση θεσμική πηγή έχει ζητηθεί μεταξύ άλλων ο Δημόπουλος ως αναπληρωτής CEO και υπεύθυνος για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ήταν να αποχωρήσει εδώ και μήνες να παραμείνει έως ότου διευθετηθούν όλα τα ζητήματα.
Δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν παρανομίες ή λάθη στα όρια της τραπεζικής νομιμότητας αλλά τα ναυτιλιακά δάνεια της Εθνικής και κατά το ακριβέστερο μέρος αυτών χρήζουν πολύ σοβαρής έρευνας.

Πειραιώς

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γιώργο Πάσχα συντάσσει πόρισμα για την τράπεζα Πειραιώς για ορισμένες υποθέσεις οι οποίες ελέγχονται στα πλαίσια των εποπτικών ελέγχων.
Το πόρισμα αυτό θα λάβει την τελική του μορφή προσεχώς.
Ο Μιχάλης Σάλλας, ο Απόστολος Ταμβακάκης και άλλη μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχουν καμία εμπλοκή και δεν αναφέρονται στο πόρισμα…
Ούτως ή άλλως ήταν μη εκτελεστικά μέλη οπότε δεν είχαν καμία αρμοδιότητα ή εμπλοκή.
Ωστόσο άλλα στελέχη της τράπεζας εξετάζονται, όχι κατ΄ ανάγκη για πράξεις μη συμβατές με τις τραπεζικές πρακτικές.
Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως σοβαρών σκιών.... άλλοτε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος της Πειραιώς – που πολύ πρόσφατα αποχώρησε από την διοίκηση τράπεζας - μάλλον στο δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου, θα αντιμετωπίσει την ΤτΕ που διαφαίνεται ότι θα του επιβάλλει αυστηρότατη χρηματική ποινή.

Ο πολιτικός σουρεαλισμός

Η ΝΔ ως φιλελεύθερο κόμμα ταυτίζεται με τις αγορές και το τραπεζικό σύστημα.
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια πολύ περίεργη σχέση με το τραπεζικό σύστημα, από την μια το χρειάζεται αλλά από την άλλη λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων δεν το θέλει.
Όμως σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται… μια τραπεζική εμπλοκή ειδικά στο σκέλος της ανάγκης για νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα έβλαπτε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα βοηθούσε πολιτικά, θα ευνοούσε την ΝΔ.
Μια τραπεζική κρίση…θα ευνοούσε τα πολιτικά σχέδια της ΝΔ και θα γονάτιζε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ…για να τεθεί πιο απλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης