Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Κατατίθεται στην ΕΕ έως την Άνοιξη του 2018 ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδας

Σταθάκης: Κατατίθεται στην ΕΕ έως την Άνοιξη του 2018 ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδας
Ήδη προχωρά η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης
Μέχρι την άνοιξη του 2018 θα κατατεθεί στην ΕΕ ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμό της Ελλάδας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα αποψινής εκδήλωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
Ήδη, όπως είπε, προχωρά η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, που θα επιτρέψει την Ελλάδα να επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020, ενώ στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες και από εταιρείες της Γαλλίας και της Κίνας.
Για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, ο ίδιος σημείωσε πως έχουν εγκριθεί έργα ΑΠΕ ύψους 2 δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται η τροποποίηση του τρόπου διενέργειας των διαγωνισμών για ΑΠΕ όπως και εκσυγχρονισμός του πλαισίου των περιβαλλοντικών επιδοτήσεων σε ότι αφορά τις ΑΠΕ.
Ακόμη, με στόχο να μειωθεί το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα προωθείται η μερική αντικατάστασή του από το φυσικό αέριο, επιλογή που στηρίζεται από τέσσερα σημαντικά έργα που είναι: κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2020,  διασυνδετήριος Σερβίας- Βουλγαρίας και πλωτός σταθμός υγροποιημένου Φ/Α στην Αλεξανδρούπολη.
Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην κατάθεση τον επόμενο μήνα του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Ν. Μπουλαξής, ανέφερε ότι αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα συνολικά για τη χώρα η σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ότι εκκινείται άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, η διαδικασία εκπόνησης μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, σημειώνοντας πως συνάδει με την από καιρό ισχυρή δέσμευση και βούληση της ΡΑΕ για ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών και δράσεων για την εκπόνηση ενός σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες τάσεις και δεσμεύσεις στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα, το διεθνές ενεργειακό σύστημα, τον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης αγοράς, τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών πόρων, και κυρίως “θα στοχεύει στην ασφάλεια του εφοδιασμού, την προστασία του καταναλωτή και εν γένει στην ευημερία της χώρας”.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να αποκτήσει τον βασικό ενεργειακό της προσανατολισμό εντός του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης