Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας εγκλωβίζει τον Μητσοτάκη – Τα μηνύματα από Macron και ΔΕΘ και το … αριστερόμετρο

Ο Τσίπρας εγκλωβίζει τον Μητσοτάκη – Τα μηνύματα από Macron και ΔΕΘ και το … αριστερόμετρο
O Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη ΔΕΘ έδειξε ξεκάθαρα ποια θα είναι η στρατηγική του
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Emmanuel Macron έστειλε δύο πολύ ισχυρά μηνύματα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα.
Πρώτον, ο Macron υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ότι ήταν δυνατόν προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ παρά το ότι δεχόταν έντονες πιέσεις για την απομάκρυνση της.
Δεύτερον, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι επί της διακυβέρνησης Τσίπρα έχουν γίνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού.
Πρόκειται για μηνύματα που εν πολλοίς «αφοπλίζουν» τη γνωστή κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν προχωρά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ότι έπαιξε την τύχη της χώρας στα ζάρια.
Και ενώ αυτή η κατάρρευση της επιχειρηματολογίας της ΝΔ προήλθε από τον πλέον φιλελεύθερο Γάλλο πολιτικό, ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη ΔΕΘ έδειξε ξεκάθαρα ποια θα είναι η στρατηγική του.
Η στόχευση του είναι η προσέλκυση των επενδύσεων.
Προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει τη δυναμική της οικονομίας, να τονώσει το κλίμα εμπιστοσύνης σε αυτήν, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία και γενικότερα να φτάσει πιο κοντά στο στόχο του μοναδικού πολιτικού αφηγήματος του, το οποίο δεν είναι άλλο από την έξοδο από την κρίση, από τα μνημόνια και από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.
Πρόκειται για μια στρατηγική εγκλωβισμού της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη.
Μια και ο κ.Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό, δεν έχει να παρουσιάσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση από αυτή που στοχεύει στο εξής ο Τσίπρας.
Το μόνο ισχυρό επιχείρημα που απομένει στη ΝΔ (και γενικά στην αντιπολίτευση) για να κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα είναι η δύσκολη καθημερινότητα, με την οποία είναι αντιμέτωπη η πλειοψηφία των πολιτών.
Αλλά είναι προφανές πως αυτή η καθημερινότητα δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά ούτε σε έναν χρόνο από σήμερα ούτε αν έρθει στην εξουσία η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Αλλά αυτήν την καθημερινότητα επιχειρεί να αλλάξει ο κ.Τσίπρας.
Για να μπορέσει στο τέλος της πορείας να υποστηρίξει ότι «εγώ έβγαλα την χώρα από τα μνημόνια που μας έφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
Και ορθά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να το επιτύχει αυτό, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος θα τεθεί επικεφαλής μιας task force που θα υποδέχεται, θα εξετάζει και θα διευκολύνει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Ακόμα και αν αυτή η προσπάθεια συγκεντρώνει πυρά για το κατά πόσο διαθέτει πλέον αριστερά αντανακλαστικά, για το κατά πόσο η διακυβέρνηση του είναι αριστερή ή όχι.
Είναι προφανές πως το «αριστερόμετρο» όσον αφορά τις ενδείξεις και την κατεύθυνση του είναι υποκειμενικό.
Εξίσου προφανές όμως είναι ότι αυτό που προέχει είναι η έξοδος από τη μιζέρια και το πέρασμα σε μια καλύτερη καθημερινότητα, σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, σε μια καλύτερη ζωή.
Όταν μάλιστα αυτό επιδιώκεται και επιτυγχάνεται για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, αυτό είναι και προοδευτικό και αριστερό.
Η στρατηγική Τσίπρα εγκλωβίζει τον Μητσοτάκη.
Αφενός γιατί ακολουθεί μια πολιτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει η ΝΔ αφετέρου γιατί ποντάρει στο θετικό σενάριο για την κοινωνία και την χώρα, το οποίο θα επιβεβαιώσει και το αφήγημα του.
Το οποίο είναι ικανό να τον διατηρήσει πρωταγωνιστή στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης