Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Όραμα στην επόμενη, στην 83η ΔΕΘ η Ελλάδα να είναι εκτός μνημονίων - Από το Grexit πάμε στο Grinvest

Τσίπρας: Όραμα στην επόμενη, στην 83η ΔΕΘ η Ελλάδα να είναι εκτός μνημονίων - Από το Grexit πάμε στο Grinvest
«Ελπίζω να σας ξαναδώ του χρόνου στην 83η ΔΕΘ, με την χώρα εκτός μνημονίων», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας
Το θέμα δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία, αλλά "κύρια έγνοιά μας είναι να διαμορφώσουμε τις πολιτικές ώστε η Ελλάδα να μην ξαναγυρίσει στο παρελθόν", τόνισε από το βήμα της 82ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας.
Μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, στην τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας, αφού παραδέχτηκε ότι μεγάλο μέρος του λαού στερήθηκε ακόμη και να ονειρεύεται, τόνισε πως ανοίγεται μπροστά μας ένας καινούριος  δρόμος με νέες προκλήσεις και τεράστιες δυνατότητες, αλλά και ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά.
"Χρέος μας να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και μεταξύ άλλων πρόσθεσε "εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεωκόπησε", ενώ μίλησε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αποτελούν εξαιρετικό οιωνό, αφού έρχονται μετά από σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.
Όπως είπε, «η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές», «υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που ενισχύει την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στους εταίρους μας», "η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει τις ελπίδες σε βεβαιότητα", ενώ "η χώρα γίνεται στρατηγικός εταίρος των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επίσκεψη του γάλλου προέδρου, E. Macron, στην Αθήνα, λέγοντας μάλιστα ότι αποχαιρετώντας τον Macron στο αεροδρόμιο συνάντησε επιχειρηματίες που τον συνόδευαν και ένας από αυτούς του είπε ότι "καταφέρατε να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest".
«Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Macron, η επίσκεψη του Προέδρου Obama , του Ρώσου Προέδρου V. Putin και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Περαιτέρω,  υπογράμμισε ότι η μετάβαση στη νέα έποχή γίνεται με συγκροτημένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες", αλλά και ότι "η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας».
Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, ανέφερε ότι "δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας", ενώ "ήταν δίκαιο και έγινε, σταθεροποίηση της οικονομίας με μέτρα ανακούφισης για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες", "η  επέκταση του νόμου και η νέα ρύθμιση που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας & μετά το τέλος του 2017".

"Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό»

"Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στο μέτωπο της οικονομίας, σημείωσε ότι για 3η συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι η 1η χώρα σε απορροφητικότητα ΕΣΠΑ, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων», ενώ στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος μίλησε για τη δρομολόγηση ενός θεσμικού πλαισίου παροχής μικροπιστώσεων σε επιχειρήσεις που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2017, σημείωσε για τις  άμεσες ξένες επενδύσεις ότι το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ και τόνισε «αναμορφώνουμε τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου της αγοράς».
Ανέφερε ότο τον Οκτώβριο ενεργοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), ενώ τόνισε ότι" σε 2 χρόνια ολοκληρώσαμε οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους για δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο".
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων», αλλά και ότι συστάθηκαν 206 νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων σε διάστημα 6 μηνών, τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, μέχρι το τέλος του 2017 θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, ενώ ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανάπτυξη και τουρισμός

«Βασικό αίτημα που μας απασχολεί, όπως όλους, είναι η ανάπτυξη.
Αλλά ανάπτυξη για ποιον;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη των αριθμών που δεν είναι για τους πολλούς, μόνο ανάπτυξη δεν είναι», αλλά και ότι «πυλώνας της ανάπτυξης ο τουρισμός», σημειώνοντας ότι «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οδήγησαν και σε πραγματική έκρηξη στον τομέα του τουρισμού».
«Μεγάλο στοίχημα, το πώς θα κάνουμε ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα, συνδέοντάς τα και με τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «μέλημά μας, το προσεχές διάστημα, να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων [στον πρωτογενή τομέα]».

«Όραμά μας το ψηφιακό δημόσιο του 2020»

«Όραμά μας είναι το «ψηφιακό δημόσιο του 2020» ώστε οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι αν αυτό επιτευχθεί «θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στη χώρα τα τελευταία χρόνια».
Στο Δημόσιο, όπως ανέφερε, προχωράμε σε διαμόρφωση νέων θεσμών, που θα εγγυώνται την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Η πληγή της ανεργίας

Πρέπει να κλείσει η πληγή της ανεργία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος.
Το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%».
Μίλησε για αντιστροφή της τάσης μείωσης της σταθερής απασχόλησης, καθώς  «από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας.
Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας».
 «Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι «η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014».
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ανεργία είναι το ζήτημα που μας πληγώνει όλους, για να αντιμετωπιστεί πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη και δουλειές, "τα  αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι το επίπεδο της ανεργίας να πέσει σε ανεκτά επίπεδα", ενώ "βασική μας κατεύθυνση είναι η παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, προς όφελος της εργασίας", κάτι που χαρακτήρισε δύσκολο.
Υπογράμμισε ότι εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας και αναπροσαρμόζονται χρηματοδοτικά εργαλεία, υπέρ των εργαζομένων, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν αναλυτικά προγράμματα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, σύντομα 40.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκια αναμένεται να επωφεληθούν όταν προσληφθούν, μέσω σχετικών κινήτρων, ενώ θα επιχορηγείται για 12 μήνες η πρώτη πρόσληψη εργαζόμενου 18-34 ετών σε κοινωνικές κ.α. επιχειρήσεις.

Έντονο το κοινωνικό «αποτύπωμα» των παρεμβάσεών στη ψηφιακή μας πολιτική

Μίλησε για έντονο κοινωνικό αποτύπωμα των παρεμβάσεών τους «στη ψηφιακή μας πολιτική», εξηγώντας ότι 410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα, γιατί κάποιες περιοχές ήταν ξεχασμένες», ενώ «14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση.
Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα 'Ατομα με Ειδικές Ανάγκες».
Παράλληλα, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και μάλιστα, σε πείσμα πολλών.
Όπως είπε, «τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου: να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους.
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Ενδιαφέρον για Θεσσαλονίκη

Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων.
Αποδείξαμε ότι ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα δεν ήταν επικοινωνιακό.
Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.

Στην 83η ΔΕΘ η χώρα να είναι εκτός μνημονίων

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός  είπε «ελπίζω να σας ξαναδώ του χρόνου στην 83η ΔΕΘ, με την χώρα εκτός μνημονίων» αλλά και ότι «στόχος μας είναι  να πετύχουμε ώστε να συζητάμε εδώ του χρόνου πώς θα σχεδιάσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής».

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Το τρίπτυχο «η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για το ξεπέρασμα της κρίσης», ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου με αναλυτικές αναφορές στις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, την έξοδο στις αγορές και την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και τέλος ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και την είσοδο στη νέα «μεταμνημονίακη εποχή» θα συνθέτει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς σήμερα (9/9/2017) το βράδυ στη ΔΕΘ.  
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα τονίσει ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά επισημαίνοντας ότι έχει υποκατασταθεί η εμπιστοσύνη εταίρων θεσμικών δανειστών και συμμάχων σε όλα τα επίπεδα.  
Επιπλέον στον υπολογισμό του κυβερνητικού έργου θα αναφερθεί στην αύξηση του ΑΕΠ τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων ειδικά των ξένων και άμεσων την επιτυχή επιστροφή στις αγορές , την αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών και όχι των παροχών καθώς οι δανειστές έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους ενόψει και της γ' αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στην απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε κατά 6,6 μονάδες βάσης στο 5,543% και στην υποχώρηση του 2ετούς κατά 1 μονάδα βάσης στο 3,131%.
Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, θα υποστηρίξει πως συνεχίζεται η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αύξηση καταθέσεων κατά 946 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στον συνολικό ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, ο οποίος, επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό εννέα ετών τον Αύγουστο αλλά και στην εισροή επενδύσεων στην ελληνική οικονομία όπου το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε αύξηση 11,2% των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ θα αναφερθεί και στην κατά 6% ετήσια αύξηση βιομηχανικής παραγωγής η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 2000 μέχρι σήμερα.
Σε ότι αφορά στο μείζον θέμα της ανεργίας ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πέσει πάνω από πέντε μονάδες και έχει αποκλιμακωθεί στο 21,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat σε σχέση με το 27% του 2014.
Σε ότι αφορά στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός θα απαριθμήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, και την στήριξη των όσων έχουν πληγεί  περισσότερο από την κρίση.
Στην τρίτη ενότητα της ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα αναπτύξει το όραμα της κυβέρνησης για την λεγόμενη «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» η οποία όπως αναμένεται να πει θα βασίζεται θα βασίζεται στην προστασία της εργασίας και όχι συντριβή της.
Προτεραιότητα όπως θα πει θα έχει η νέα γενιά με πολιτικές και προγράμματα για την ανάσχεση του brain drain στερευμένες δράσεις  για την ανεργία που χτυπά τους νέους, μέτρα για την νεανική επιχειρηματικότητα κ.α.
«Προχωράμε στην Ελλάδα της Νέας Εποχής με νέο παραγωγικό μοντέλο κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα νέο κοινωνικό κράτος» αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού κέντρου.
Ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί θα μεταβεί στο χώρο της έκθεσης όπου θα προεδρεύσει σύσκεψης με το προεδρείο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ενώ αμέσως μετά θα περιοδεύσει στα περίπτερα της Έκθεσης όπου θα συνομιλήσει με εκθέτες και φορείς που μετέχουν στην διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση.
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται το απόγευμα να πραγματοποιήσει κάποιες συναντήσεις και στο γραφείο που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη ενώ το βράδυ λίγο μετά τις 20:00 θα απευθύνει την καθιερωμένη ομιλία του στους παραγωγικού φορείς
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαβεβαιώσει ότι και η γ' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς εμπλοκές ενώ αναμένεται να ζητήσει  γενναίες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τερματισμό των πολιτικών αυστηρής λιτότητας, αντικατάσταση του εποπτικού ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από ένα ευρωπαϊκό όργανο και ανάγκη άμεση λήψης αποφάσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Στις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής (10/9)  ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη διακαναλική συνέντευξη τύπου στα ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης