Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Τρεις οι κεντρικοί άξονες για τις Ενεργειακές Κοινότητες - Το ν/σ αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια των πολιτών

Σταθάκης: Τρεις οι κεντρικοί άξονες για τις Ενεργειακές Κοινότητες - Το ν/σ αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια των πολιτών
"Ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον οι Ενεργειακές Κοινότητες θα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον ενεργειακό τομέα", ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης
Τη δυνατότητα συμμετοχής, για πρώτη φορά, πολιτών, τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορεών, στην ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, δίνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις Ενεργειακές Κοινότητες,  το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
Ειδικότερα, οι βασικοί πολιτικοί άξονες του σχεδίου νόμου και το περιεχόμενό του παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης:
1. Διακυβέρνηση (governance)
Η συμμετοχή των πολιτών, των τοπικών φορέων όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ενδιαφερομένων, που είχαν παραδοσιακά αποκλειστεί από τη λήψη αποφάσεων στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, αποτελεί πολιτική επιλογή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται ο εκδημοκρατισμός του ενεργειακού τομέα και η ενίσχυση της αποκέντρωσης της παραγωγής.
2. Ανάδειξη και ενίσχυση της τοπικότητας
Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου αποτελεί η παραγωγή προστιθέμενης αξίας από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες.
Μέσω του τοπικού ενεργειακού σχεδιασμού, τα προτεινόμενα ενεργειακά έργα θα λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, θα δημιουργούν χώρο για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και κατά συνέπεια, θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.
3. Ενίσχυση συνεργιών-συμπράξεων
Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα.
Δημιουργείται χώρος για συνέργιες και συμπράξεις και διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Όλοι έχουν ίσο δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων μέσα στην Ενεργειακή Κοινότητα. Για αυτό το λόγο έχει προβλεφθεί να αντιστοιχεί μία ψήφος σε κάθε μέλος, ανεξαρτήτως του συνεταιριστικού μεριδίου που κατέχει. Το όφελος από τις συμπράξεις, δεν περιορίζεται μόνο στους συμβαλλόμενους, αλλά διαχέεται στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «το σχέδιο νόμου των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια των πολιτών, των παραγωγικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να συμμετάσχουν στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, παράγοντας παράλληλα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.
Ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον οι Ενεργειακές Κοινότητες θα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον ενεργειακό τομέα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου ανέλυσε διεξοδικά ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, περιγράφοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για την εφαρμογή του.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη, ο Δημήτρης Ιμπραήμ, Διευθυντής εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, η Όλγα Δρόσου, Διευθύντρια του ελληνικού γραφείου του Ιδρύματος Heinrich-Boll-Stiftung και ο Βασίλης Τσολακίδης πρόεδρος του ΚΑΠΕ.
Ακολούθησε συζήτηση, με παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης