Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μαύρες σκιές στις τράπεζες… κεφάλαια στα όρια του στατιστικού λάθους και ΔΝΤ να θέλει AQRs προκαλούν ξανά….τριγμούς

Μαύρες σκιές στις τράπεζες… κεφάλαια στα όρια του στατιστικού λάθους και ΔΝΤ να θέλει AQRs προκαλούν ξανά….τριγμούς
To ΔΝΤ είναι άτεγκτο θα επιμείνει στα AQRs στις ελληνικές τράπεζες
Ξανά σύννεφα αρχίζουν να συγκεντρώνονται πάνω από τις ελληνικές τράπεζες, σύννεφα που υπό όρους μπορούν να ρίξουν καταιγίδες και να εκπλήξουν αρνητικά πολλούς ανυποψίαστους.
Όμως η δαιμονοποίηση των τραπεζών ξανά και ξανά....ούτε βοηθάει τις τράπεζες, ούτε συμβάλλει στην ηρεμία και στην συστημική σταθερότητα.
Ξανά και ξανά επαναλαμβάονται τα ίδια λάθη...με τις τράπεζες να τις φέρνουν σκόπιμα στο προσκήνιο και μάλιστα με αρνητικό τρόπο.


Μαύρες σκιές

Στις τράπεζες διενεργούνται δύο ειδών έλεγχοι, της ΤτΕ που καταλήγουν σε πορίσματα.... και της δικαιοσύνης που έχει ξεκινήσει ελέγχους σε δάνεια και ορισμένες σοβαρές υποθέσεις και η ΕΚΤ με τον SSM στα πλαίσια της ανασκόπησης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR.
Οι σκιές λόγων των ελέγχων της ΤτΕ δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, ενώ η δικαιοσύνη ελέγχει ήδη τα ναυτιλιακά δάνεια της Εθνικής επί εποχής Αλέξανδρου Τουρκολιά που ήταν και CEO στην τράπεζα.
Υπάρχουν πολλές υποθέσεις σε εξέλιξη 3 διαφορετικές υποθέσεις σε 3 διαφορετικές τράπεζες.
Αυτή η μαύρη σκιά ενέχει ρίσκο και συνέπειες και χρήζει μεγάλης προσοχής.

To ΔΝΤ είναι άτεγκτο θα επιμείνει στα AQRs στις ελληνικές τράπεζες

Το ΔΝΤ θα επιμείνει στο AQRs των ελληνικών τραπεζών γιατί θέλει οι τράπεζες να είναι θωρακισμένες και πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες πριν βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι τώρα υπάρχουν κεφάλαια από το 3ο μνημόνιο.
Όταν τελειώσει το 3ο πρόγραμμα που θα βρεθούν τα κεφάλαια εάν οι τράπεζες χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση;
Η βασική θέση του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια χωρίς να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και αποτελεσματικά οι ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχουν και ορισμένες άλλες ερμηνείες του ΔΝΤ ως προς τα AQRs.  
Το ΔΝΤ θα επιμείνει στο ζήτημα των AQRs γιατί θέλει να μπλοκάρει την 3η αξιολόγηση, να δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια και προσκόμματα.
Στόχος μιας τέτοιας εμπλοκής θα είναι να επιβάλλει στην Γερμανία και στην Ευρώπη την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ θα επιμείνει στο ζήτημα των AQRs γιατί θέλει ουσιαστικά να συγκρουστεί με την Ευρώπη άπαξ και είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και να φύγει μια ώρα νωρίτερα.
Η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΝΤ ορθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια χωρίς διευθέτηση του χρέους και χωρίς ουσιαστική ισχυροποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Δεν είναι λάθος η βασική επιχειρηματολογία του ΔΝΤ και όπως την κρίνει λάθος έχει πολιτικές σκοπιμότητες ή ιδιοτελείς.
Το ΔΝΤ έχει δίκιο αρκεί όμως και το Ταμείο να κατανοήσει τι είναι εφικτό και τι δεν είναι τόσο για το χρέος όσο και για τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης η Γερμανία πρέπει να ξεκαθαρίσει και να μην καθυστερεί άλλο την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Η διευθέτηση χρέους πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι παρωδία.
Π.χ. λύσεις τύπου ο ESM να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ στην Ελλάδα ύψους 12 δισεκ. σήμερα ή να καταβληθούν τα κέρδη από ANFA δεν αποτελούν λύση και δεν καθιστούν το χρέος βιώσιμο.
Χρειάζονται γενναία μέτρα.

Εξετάζεται συμβιβαστική λύση για τα AQRs - Ερωτηματικό εάν θα την δεχθεί η ΕΚΤ

Το ΔΝΤ ζητάει να διεξαχθούν έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες δηλαδή AQRs ώστε να εξακριβωθεί εάν είναι επαρκείς κεφαλαιακά.
Κατά το ΔΝΤ χρειάζονται επιπλέον 10 δισεκ. και μάλιστα μπορεί να μην επαρκούν.
Η ΕΚΤ και ο SSM διεξάγουν ήδη ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες.
Ήδη αξιολογούνται Εθνική και Alpha bank και τον Νοέμβριο Πειραιώς και Eurobank.
Η συμβιβαστική πρόταση που εξετάζει ο SSM είναι η εξής
Να συμφωνηθεί ατύπως ότι ο δείκτης NPEs coverage ratio στις 4 ελληνικές τράπεζες θα βρίσκεται στο 52% με 55% και σίγουρα πάνω από 50%.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται το εξής
Η Εθνική έχει coverage ratio NPEs 55,7%
Η Eurobank 51,1%
Η Πειραιώς 45%
Η Alpha bank 48%.
Εφόσον ισχύσει ένας δείκτης coverage ratio NPEs μεταξύ 52% και 55% αυτό σημαίνει ότι σε παρούσες αξίες η Πειραιώς έχει έλλειμμα 2,5 δισεκ. και η Alpha bank 1,7 δισεκ.
Η Eurobank έχει έλλειμμα 350-400 εκατ ευρώ και η Εθνική πλεόνασμα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η υπάρχει ένα έλλειμμα 4,5 δισεκ. ευρώ και οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Όμως η ΕΚΤ θα δώσει ένα περιθώριο 2 χρόνων ώστε οι τράπεζες να διενεργήσουν τις προβλέψεις ενώ τις προβλέψεις που αφορούν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα IFRs9 που υπολογίζονται σε 3 δισεκ. θα έχουν περιθώριο 5 χρόνια για να τις αποσβέσουν.
Με βάση το coverage ratio NPEs και τα IFRs 9 προκύπτει μια ζημία στις τράπεζες 7,5 δισεκ. ευρώ που κρίνεται ρεαλιστική τηρουμένων των παραμέτρων στο ελληνικό banking.

Τράπεζα

Coverage ratio NPEs

Ιούνιος 2017

Διαφορά έναντι στόχου

Tangible book καθαρά κεφάλαια

Πειραιώς

45%

-2,5 δισ

7,6 δισ

Εθνική

55,7%

+1,3 δισ

6,4 δισ

Eurobank

51,1%

-350 εκατ

5,77 δισ

Alpha bank

48%

-1,7 δισ

9 δισ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

AQRs, ΤΑΡ, IFRs 9, stress tests = 11 δισ

Ενώ όλοι έχουν εστιαστεί στα AQRs στα asset quality review εάν δηλαδή πραγματοποιηθούν διεξοδικοί έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών από την ΕΚΤ και τον SSM…φαίνεται ότι για την ώρα η μεγάλη ανησυχία των τραπεζιτών εστιάζεται στο TAR.
To επόμενο διάστημα θα διαβάζετε πολλές καινούργιες λέξεις, ωστόσο σε μια πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία…. το TAR είναι Troubled Asset Review δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Η ΕΚΤ και ο SSM διεξάγουν ελέγχους σε Alpha bank και Εθνική τράπεζα αυτή την περίοδο και από Νοέμβριο σε Πειραιώς και Eurobank.
Οι έλεγχοι στην Alpha bank είναι τόσο ενδελεχείς που έχουν προβληματίσει για το βάθος των ελέγχων.
Τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν τι ανησυχίες τους ότι η ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων το TAR θα καταλήξει σε ζημίες από νέες προβλέψεις που θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ το οποίο θα είναι εφάπαξ.
Εάν σε αυτό το νούμερο συμπεριληφθούν και τα 4 δισεκ. που θα είναι η επιβάρυνση από την εφαρμογή των IFRs 9 τότε προκύπτει μια επιβάρυνση 6 δισεκ. χωρίς AQRs και χωρίς ακόμη τα stress tests.
Εάν υλοποιούνταν AQRs θα κατέληγαν σε μια ζημία περίπου 2 δισεκ. ευρώ που και αυτά θα ήταν εφάπαξ.
Από τα stress tests θα προέκυπτε μια ζημία περίπου 5 με 5,4 δισεκ. ευρώ.
Εάν λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες ταυτόχρονα υποχρεωνόντουσαν σε TAR, IFRs 9, AQRs και stress tests τότε θα προέκυπτε μια ζημία 1,5 με 2 δισεκ + 4 δισεκ. + 2 δισεκ. + 5 με 5,5 δισεκ. μεταξύ 11 με 12 δισεκ. ευρώ.
Το TAR δηλαδή η ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα καταδείξει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να διενεργήσουν 1,5 με μέγιστο 2 δισεκ. νέες προβλέψεις.
Οι προβλέψεις αυτές θα είναι εφάπαξ χωρίς δυνατότητα απόσβεσης σε βάθος χρόνου.
Τα IFRs 9 δηλαδή η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων θα οδηγήσουν σε μια σωρευτική ζημία – αύξηση προβλέψεων 4 δισεκ. ευρώ αλλά με δυνατότητα απόσβεσης 5 χρόνια.
Τα 4 δισεκ. αντιστοιχούν περίπου 1 δισεκ. σε κάθε τράπεζα ή 800 εκατ με 1,2 δισεκ. ή 200-230 εκατ κάθε χρόνο που θα βαρύνει απευθείας τα κεφάλαια.
Τα AQRs θα οδηγούσαν σε ζημία 2 δισεκ. ευρώ ζημία που θα έπρεπε οι τράπεζες να την καλύψουν με συνοπτικές διαδικασίες.
Από τα stress tests θα προέκυπτε μια ζημία 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Η συνολική ζημία ανέρχεται σε 11 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό απόθεμα 9 δισεκ. ουσιαστικά θα το εξαντλούσαν και θα βρισκόντουσαν με ένα έλλειμμα 2 δισεκ.
Όμως το TAR δεν θα έχει καμία περίοδο χάριτος, τα IFRs 9 έχουν δυνατότητα απόσβεσης 5 χρόνια αλλά υπάρχει ευελιξία στις τράπεζες εάν μπορούν να δικαιολογήσουν ότι μπορούν να καλύψουν αυτές τις νέες προβλέψεις.
Από AQRs και stress tests θα προέκυπτε μια ζημία μεταξύ 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Το TAR και τα stress tests θα δημιουργούσαν μια άμεση κεφαλαιακή απαίτηση περί τα 7 δισεκ. που θα ισοδυναμούσε με μηδενισμό του capital buffer.

Κεφάλαια στα όρια του στατιστικού λάθους

Πόσο ισχυρές κεφαλαιακά είναι.... οι ελληνικές τράπεζες;
Με βάση τα στοιχεία του α΄ 6μήνου 2017 των τραπεζών ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράμετροι
1)Κεφάλαια και κεφαλαιακή επάρκεια
2)Δεσμευτικό όριο ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια που έχει επιβάλλει η ΕΚΤ π.χ. η Πειραιώς πρέπει να έχει χαμηλότερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13%
3)Αναβαλλόμενη φορολογία DTA
4)Αρνητικά αποθεματικά
5)Κεφαλαιακό απόθεμα δηλαδή η διαφορά μεταξύ του ελάχιστου ορίου που θέτει η ΕΚΤ και τα συνολικά υφιστάμενα κεφάλαια.
Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα

Το συμπέρασμα στατικής ανάλυσης

Α)Η ισχυρότερη βάση κεφαλαίων τράπεζα στην Ελλάδα είναι η Alpha bank από πολλές απόψεις.
Έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18%, έχει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα 3 δισεκ. έχει το μικρότερο DTA 4,39 δισεκ. και αρνητικά αποθεματικά -2,45 δισεκ. ευρώ από όλες τις τράπεζες.
Όμως από τους ελέγχους TAR….φαίνεται ότι ανακύπτουν ορισμένα ζητήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν την Alpha bank.  

2)H Eurobank η οποία εμφανίζει την δεύτερη καλύτερη επίδοση ως προς το κεφαλαιακό απόθεμα περίπου 2,5 δισεκ. ωστόσο συμπεριλαμβάνονται και τα 950 εκατ προνομιούχων μετοχών που θα αντικατασταθούν με ομόλογο tier 2 ύψους 950 εκατ με κουπόνι 6,4% και επιτόκιο περίπου 5,4% με 5,5%.
Να σημειωθεί ότι στα τελευταία τρίμηνα το tangible book της Eurobank έχει βελτιωθεί αισθητά από 5,067 δισεκ έχει αναρριχηθεί στα 5,77 δισεκ. και αντιστοίχως έχει μειωθεί και το DTA στα 4,897 δισεκ. ευρώ.

3)Η Εθνική τράπεζα παρά τις σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης του ισολογισμού και παρ΄ ότι υλοποιεί απαρέγκλιτα ότι έχει συμφωνηθεί με την DGcom κεφαλαιακά δεν είναι ισχυρότερη ενώ έχει και χαμηλό κεφαλαιακό απόθεμα.
Η βασική αιτία είναι προφανώς το γεγονός ότι αποπλήρωσε τα Cocos τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. και ενέγραψε σοβαρή ζημία από την πώληση της Finansbank.

4)Η Πειραιώς επειδή διακρατεί τα Cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα ύψους 2,04 δισεκ. ευρώ εμφανίζει κεφαλαιακό απόθεμα 2,12 δισεκ. που αφαιρώντας τα Cocos μηδενίζεται.
Η Πειραιώς είναι ξεκάθαρο ότι έχει και την μεγαλύτερη ανάγκη αύξησης των κεφαλαίων της.
Πραγματοποιεί ωστόσο κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το συμπέρασμα δυναμικής ανάλυσης

Αξιολογώντας την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών όχι στατικά αλλά δυναμικά υπάρχουν αισθητές διαφοροποιήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν
-tangible book 28,87 δισεκ. ευρώ είναι τα κεφάλαια χωρίς προνομιούχες και cocos τα καθαρά core εποπτικά κεφάλαια και επίσης
-διαθέτουν 19,53 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία DTA,
-Αρνητικά αποθεματικά 30,75 δισεκ. ευρώ
-Κεφαλαιακό απόθεμα 9,3 δισεκ.
Το κεφαλαιακό απόθεμα, χωρίς τα cocos και προνομιούχες διαμορφώνεται σε 6,3 δισεκ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη όμως ότι
-Τα όρια του αποθέματος ασφαλείας προοδευτικά θα αυξάνεται στο +2,5%,
-Τα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων που μειώνονται με ρυθμό αργό
-Τις εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις μεταξύ των τραπεζών από τις πηγές εσόδων π.χ. η Alpha bank είχε 388 εκατ κέρδη προ φόρων στο α΄ 6μηνο 2017 από τα επιχειρηματικά δάνεια και η Πειραιώς 92 εκατ κέρδη, στο retail η Alpha bank είχε ζημίες -221 εκατ ευρώ και η Πειραιώς -84 εκατ ευρώ
-Τους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΕΚΤ και ο SSM στις ελληνικές τράπεζες
-Την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για AQRs και η εκτίμηση του ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισεκ. ευρώ κεφάλαια –ίσως και να μην επαρκούν είχε αναφέρει το ΔΝΤ – (AQRs μάλλον δεν θα υλοποιηθούν) εξάγονται τα εξής συμπέρασμα
Η Alpha bank ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο που έχανε 2 δισεκ. του κεφαλαιακού της αποθέματος θα διασωζόταν αλλά προφανώς θα χρειαζόταν περαιτέρω ενίσχυση αλλά θα ήταν η πιο κεφαλαιακά επαρκής.
Η Eurobank έχει μεν την μεγαλύτερη βελτίωση κεφαλαιακά αλλά το DTA αντιστοιχεί στο 84% των κεφαλαίων παλαιότερα η σχέση ήταν πολύ χειρότερη.
Η Eurobank διασφαλίστηκε με το tier 2 που θα εκδώσει προς αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών αλλά είναι προφανές ότι χρειάζεται ενίσχυση του κεφαλαιακού της αποθέματος.
Η Πειραιώς είναι προφανές ότι χρειάζεται μεγάλη αναδιάρθρωση ώστε να ενισχύσει το κεφαλαιακό απόθεμα, η Πειραιώς δουλεύει στο όριο και σε ένα κακό σενάριο θα ήταν η πρώτη τράπεζα με το μεγαλύτερο κεφαλαιακό έλλειμμα.
Η Εθνική παρά την γενναία αναδιάρθρωση της δεν είναι τόσο ισχυρή κεφαλαιακά όσο εκτιμάτο αρχικά.
Ο μηδενισμός του ELA αφορά την ρευστότητα, καλή εξέλιξη αλλά δεν έχει ουσιαστική επίδραση - αλλά μόνο έμμεση - στα κεφάλαια (ως γνωστό το κεφάλαιο γίνεται ρευστότητα, η ρευστότητα δεν γίνεται κεφάλαιο)
Η Εθνική πρέπει να βελτιώσει το capital buffer το οποίο ωστόσο σε απόλυτους όρους είναι μεγαλύτερο από της Eurobank και Πειραιώς.
Το κυριότερο όλων πάντως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δουλεύουν στο όριο πλην της Alpha που έχει μεγαλύτερο περιθώριο ασφαλείας.
Σε ένα στραβοπάτημα, σε μια επικίνδυνη κακοτοπιά, σε ένα ξαφνικό AQRs οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα δουλεύουν στα όρια του στατιστικού λάθους ως προς την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Κεφαλαιακή επάρκεια και δομή των ελληνικών τραπεζών α΄ 6μηνο 2017
Ποσά σε δισεκ. ευρώ
Τράπεζα

Tangible book

DTA

Αποθεματικά

Capital buffer

Πειραιώς

7,6

5,32

-8,08

2,12

Εθνική

6,50

4,917

-9,7

1,63

Eurobank

5,77

4,897

-10,62

2,5

Alpha

9

4,39

-2,45

3

Σύνολο

28,8

19,53

-30,75

9,3

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης