Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Η κρίσης εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και η άνοδος του λαϊκισμού - Ο ρόλος της ανεργίας

Brookings: Η κρίσης εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και η άνοδος του λαϊκισμού - Ο ρόλος της ανεργίας
Η άνοδος του λαϊκισμού εντοπίζεται σε χώρες όπου η ανεργία είναι αυξημένη
H οικονομική ανασφάλεια που προέκυψε από την Μεγάλη Ύφεση -σε αντίθεση με τις αντι-μεταναστευτικές ή ξενοφοβικές συμπεριφορές- είναι μια σημαντικά κινητήρια δύναμη για τον λαϊκισμό και την ψήφο κατά των παραδοσιακών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, αναφέρεται σε ανάλυση του Brookings.
Οι αναλυτές μελέτησαν την εξέλιξη της ανεργίας, στις συμπεριφορές και τις ψηφοφορίες από το 2000 έως το 2017 σε περισσότερα από 200 πόλεις σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.
Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η αύξηση της ανεργίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση συσχετίζεται έντονα με την αύξηση της υποστήριξης των λαϊκιστικών και των μη παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.
Επίσης προέκυψε μια στατιστική και οικονομική σχέση μεταξύ της ανεργίας και της μείωσης της εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πολιτικούς θεσμούς - αν και υπάρχει μικρή ή ανύπαρκτη επίδραση στην εμπιστοσύνη σε άλλους ανθρώπους, την αστυνομία ή την εκκλησία.

BPEA_Fall_2017_European_Voting

Η ανεργία στην ΕΕ αυξήθηκε από 7% το 2007 σε 11% το 2013.
Ακόμα και το 2017 -μια δεκαετία μετά την έναρξη της κρίσης- η ανεργία παραμένει υψηλή και πάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα του 8%.
Η δυναμική της ανεργίας ήταν εξαιρετικά ανομοιογενής, ενώ παρουσίαζε και μεγάλες διακυμάνσεις τόσο μεταξύ όσο και εντός των χωρών.
Στη Γερμανία, η ανεργία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια έπειτα από μια βραχυπρόθεσμη άνοδο το 2008-2009.
Στην Ελλάδα και την Ισπανία, ανέβηκε πάνω από 20% και σε ορισμένες περιοχές υπερέβη το 30%.
Στην Ιταλία, το ποσοστό ανεργίας στο Βορρά πλησίαζε τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ σε ορισμένες νότιες περιοχές αυξήθηκε πάνω από 20%.
Η ανάλυση δείχνει ότι οι περιφέρειες που γνώρισαν μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μετά την κρίση είναι εκείνες όπου οι λαϊκιστές πολιτικοί έχουν κερδίσει περισσότερες ψήφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης