Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια AQRs; - Το TAR δεν είναι αθώο, οι τράπεζες ανησυχούν – Πόση θα ήταν η ζημία με AQRs, TAR, IFRs 9, stress tests…11 δισ

Ποια AQRs; - Το TAR δεν είναι αθώο, οι τράπεζες ανησυχούν – Πόση θα ήταν η ζημία με AQRs, TAR, IFRs 9, stress tests…11 δισ
Εάν λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες ταυτόχρονα υποχρεωνόντουσαν σε TAR, IFRs 9, AQRs και stress tests τότε θα προέκυπτε μια ζημία 1,5 με 2 δισεκ + 4 δισεκ. + 2 δισεκ. + 5 με 5,5 δισεκ. μεταξύ 11 με 12 δισεκ. ευρώ.
Ενώ όλοι έχουν εστιαστεί στα AQRs στα asset quality review εάν δηλαδή πραγματοποιηθούν διεξοδικοί έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών από την ΕΚΤ και τον SSM…φαίνεται ότι για την ώρα η μεγάλη ανησυχία των τραπεζιτών εστιάζεται στο TAR.
To επόμενο διάστημα θα διαβάζετε πολλές καινούργιες λέξεις, ωστόσο σε μια πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία…. το TAR είναι Troubled Asset Review δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Η ΕΚΤ και ο SSM διεξάγουν ελέγχους σε Alpha bank και Εθνική τράπεζα αυτή την περίοδο και από Νοέμβριο σε Πειραιώς και Eurobank.
Οι έλεγχοι στην Alpha bank είναι τόσο ενδελεχείς που έχουν προβληματίσει για το βάθος και την αυστηρότητα των διαδικασιών.
Τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν τι ανησυχίες τους ότι η ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων το TAR θα καταλήξει σε ζημίες από νέες προβλέψεις που θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ το οποίο θα είναι εφάπαξ.
Εάν σε αυτό το νούμερο συμπεριληφθούν και τα 4 δισεκ. που θα είναι η επιβάρυνση από την εφαρμογή των IFRs 9 τότε προκύπτει μια επιβάρυνση 6 δισεκ. χωρίς AQRs και χωρίς ακόμη τα stress tests.
Εάν υλοποιούνταν AQRs θα κατέληγαν σε μια ζημία περίπου 2 δισεκ. ευρώ που και αυτά θα ήταν εφάπαξ.
Από τα stress tests θα προέκυπτε μια ζημία περίπου 5 με 5,4 δισεκ. ευρώ.
Εάν λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες ταυτόχρονα υποχρεωνόντουσαν σε TAR, IFRs 9, AQRs και stress tests τότε θα προέκυπτε μια ζημία 1,5 με 2 δισεκ + 4 δισεκ. + 2 δισεκ. + 5 με 5,5 δισεκ. μεταξύ 11 με 12 δισεκ. ευρώ.

Ποια είναι η επίδραση σε προβλέψεις και κεφάλαια και τελικά θα υπάρξει ανάγκη για 4η ανακεφαλαιοποίηση;

Το TAR δηλαδή η ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα καταδείξει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να διενεργήσουν 1,5 με μέγιστο 2 δισεκ. νέες προβλέψεις.
Οι προβλέψεις αυτές θα είναι εφάπαξ χωρίς δυνατότητα απόσβεσης σε βάθος χρόνου.
Τα IFRs 9 δηλαδή η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων θα οδηγήσουν σε μια σωρευτική ζημία – αύξηση προβλέψεων 4 δισεκ. ευρώ αλλά με δυνατότητα απόσβεσης 5 χρόνια.
Τα 4 δισεκ. αντιστοιχούν περίπου 1 δισεκ. σε κάθε τράπεζα ή 800 εκατ με 1,2 δισεκ. ή 200-230 εκατ κάθε χρόνο που θα βαρύνει απευθείας τα κεφάλαια.
Τα AQRs θα οδηγούσαν σε ζημία 2 δισεκ. ευρώ ζημία που θα έπρεπε οι τράπεζες να την καλύψουν με συνοπτικές διαδικασίες.
Από τα stress tests θα προέκυπτε μια ζημία 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Η συνολική ζημία ανέρχεται σε 11 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό απόθεμα 9 δισεκ. ουσιαστικά θα το εξαντλούσαν και θα βρισκόντουσαν με ένα έλλειμμα 2 δισεκ.
Όμως το TAR δεν θα έχει καμία περίοδο χάριτος, τα IFRs 9 έχουν δυνατότητα απόσβεσης 5 χρόνια αλλά υπάρχει ευελιξία στις τράπεζες εάν μπορούν να δικαιολογήσουν ότι μπορούν να καλύψουν αυτές τις νέες προβλέψεις.
Από AQRs και stress tests θα προέκυπτε μια ζημία μεταξύ 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Το TAR και τα stress tests θα δημιουργούσαν μια άμεση κεφαλαιακή απαίτηση περί τα 7 δισεκ. που θα ισοδυναμούσε με μηδενισμό του capital buffer.
Τι σημαίνει αυτό, νέα ανακεφαλαιοποίηση, νέες αυξήσεις κεφαλαίου από τις τράπεζες.

Ποιο είναι το καλό σενάριο;

Εάν πάρουμε ως παραδοχή ότι δεν θα διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες αλλά μόνο τα TAR, IFRS 9 και τα stress tests.
Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει μια ετήσια επιβάρυνση σε νέες προβλέψεις μεταξύ 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ.
Το 2017 αλλά και το 2018 οι ελληνικές τράπεζες στο καλύτερο σενάριο θα έχουν σχεδόν μηδενικά κέρδη.
Οπότε πρέπει να εκτιμηθεί η παράμετρος αυτή ως προς τις αποτιμήσεις, με όρους 2018 μήπως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ενέχουν μεγάλο ρίσκο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης