Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα η ΕΚΤ λόγω του ισχυρού ευρώ - Οι εκτιμήσεις των UBS και Goldman Sachs

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα η ΕΚΤ λόγω του ισχυρού ευρώ - Οι εκτιμήσεις των UBS και Goldman Sachs
H ΕΚΤ αναμένεται να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα θα έρθει αύριο (7/9/2017) ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, καθώς το ισχυρό ευρώ τορπιλίζει κάθε συζήτηση για ένα γρήγορο τερματισμό του προγράμματος αγορών assets.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να αναβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2019 ανήλθαν στο 1,6% τον Ιούνιο, αλλά αυτό βασίστηκε σε πολύ χαμηλότερη παραδοχή για τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Από τότε, το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά σχεδόν 7%.
Σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch, μια ανατίμηση κατά 10% μειώνει κατά 40 με 50 μονάδες βάσης τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μια προς τα κάτω αναθεώρηση στο 1,4% ή 1,5% από την ΕΚΤ.
«Η υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό στην ουσία συνδυάζονται με πρόσθετη νομισματική διευκόλυνση, όχι απόσυρση.
Και οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένεται ένα tapering για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.
Αυτό είναι και το δίλημμα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.
«Πιστεύουμε ότι ο βασικός λόγος για στάση αναμονής στις Σεπτεμβρίου είναι η απότομη άνοδος της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου μετά τα τέλη Ιουνίου, μια κίνηση που η ΕΚΤ δεν θέλει να αλλάξει γρήγορα μέσω πρόσθετης επιθετικής (hawkish) ρητορικής» επισημαίνεται οι αναλυτές της UBS, σε σχετική του ανάλυση.
Εξάλλου, σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, οι αναλυτές της Goldman Sachs συζήτησαν ότι το συνολικό απόθεμα αγορών είναι σημαντικότερο για το QE παρά το μηνιαίο ποσό ροής.
«Η επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών θα πρέπει συνεπώς να έχει εύλογες συνέπειες για τις αποδόσεις των ομολόγων, εφόσον το απόθεμα των αγορών υπάρχει μέσω της συνεχιζόμενης επανεπένδυσης» αναφέρεται.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει σύντομα το τέλος του μηνιαίου προγράμματος αγορών assets σύντομα ενισχύοντας παράλληλα τη μελλοντική καθοδήγηση, ώστε η αγορά να μην ξεκινά την αποτίμηση πρόωρων αυξήσεων.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα αναβάλει την απόφαση για την τροποποίηση ή την επέκταση της δέσμης μέτρων τόνωσης τον Οκτώβριο, ενώ το ενδιαφέρον όσον αφορά στην αυριανή (7/9/2017) να επικεντρώνεται στην αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης