Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΟΑΕ: Εντός των ορίων της συμφωνίας του 2015 οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν

ΔΟΑΕ: Εντός των ορίων της συμφωνίας του 2015 οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν
Η κυβέρνηση Trump ασκεί πιέσεις στο ΔΟΑΕ να προβεί σε ελέγχους στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν και όχι μόνο σε πυρηνικές εγκαταστάσεις με σκοπό να εξακριβωθεί ότι δεν παραβιάζονται οι όροι της συμφωνίας
Το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τα όρια που καθορίζει η συμφωνία του 2015 στις πυρηνικές του δραστηριότητες, υπογραμμίζει η τελευταία έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ Τεχεράνης και μεγάλων δυνάμεων προβλέπει ότι το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.
Η έκθεση ήταν η τρίτη που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από την ορκωμοσία τον Ιανουάριο του Αμερικανού προέδρου D. Trump, ο οποίος έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα σκίσει το κείμενο της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του B. Obama, εγείροντας υποψίες ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται προς αυτή.
Έως τις 21 Αυγούστου τα αποθέματα του Ιράν σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού ήταν 88,4 κιλά, ποσότητα υποδιπλάσια από το προβλεπόμενο όριο των 202,8 κιλών, ενώ το επίπεδο εμπλουτισμού δεν υπερέβαινε το ανώτατο όριο του 3,67%, σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση του ΔΟΑΕ, που εστάλη στα κράτη μέλη του και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Επιπροσθέτως, τα ιρανικά αποθέματα βαρέος ύδατος, που με έναν αντιδραστήρα είναι σε θέση να παραχθεί πλουτώνιο κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ανέρχονται σε 111 τόνους, κάτω από το όριο των 130 τόνων, που προβλέπει η συμφωνία του 2015.
Η έκθεση του ΔΟΑΕ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη ξανάρχισε την παραγωγή βαρέος ύδατος στις 17 Ιουνίου, έπειτα από την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου για λόγους συντήρησης, που ξεκίνησε στις 27 Απριλίου.
Η κυβέρνηση Trump ασκεί πιέσεις στο ΔΟΑΕ να προβεί σε ελέγχους στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν και όχι μόνο σε πυρηνικές εγκαταστάσεις με σκοπό να εξακριβωθεί ότι δεν παραβιάζονται οι όροι της συμφωνίας.
Σύμφωνα όμως με αξιωματούχους, οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να κρίνουν ότι τέτοιοι έλεγχοι είναι αναγκαίοι, κάτι που δεν έχουν προτείνει μέχρι στιγμής.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης