Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτιμήσεις αναλυτών: Η Ιταλία προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο στους επενδυτές που μπορεί να επιδεινωθεί

Εκτιμήσεις αναλυτών: Η Ιταλία προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο στους επενδυτές που μπορεί να επιδεινωθεί
Παρά τις θετικές εκτιμήσεις για την ιταλική οικονομία, ο κίνδυνος παραμένει
Ως η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της οικονομίας της ευρωζώνης θεωρείται η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του γκρουπ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων.
«Η ποσοστό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας είναι μόνο το μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης» επισημαίνει στο CNBC ο Marco Wagner επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί, προς το παρόν τουλάχιστον.
Επισημαίνεται ότι η ιταλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2017 κατά 1,1% το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Αντίστοιχα, η ευρωζώνη αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 από 1,9% το πρώτο τρίμηνο.
«Αν και η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, οι μελλοντικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί» επεσήμανε το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουλίου.

Τα βασικά προβλήματα

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα βασικά προβλήματα της Ιταλίας περιλαμβάνουν «πολιτικές αβεβαιότητες, ενδεχόμενη αναστολή της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, οικονομικές αδυναμίες και επαναξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου κατά την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε το ΔΝΤ.
Ο Erik Jones, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Johns Hopkins University ανέφερε τα ίδια στοιχεία που προκαλούν ανησυχίες σχετικά με την Ιταλία.
«Υπάρχει ένα μεγάλο ποσό NPLs.
Η οικονομική ανάκαμψη συμβαίνει αλλά με πραγματικά αργού ρυθμούς.
Υπάρχουν πολιτικού κίνδυνοι στον ορίζοντα ενόψει των επερχόμενων γενικών εκλογών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το υψηλό χρέος

Εν τω μεταξύ, πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και από την ομαλοποίηση της πολιτικής από την ΕΚΤ.
«Κάποια στιγμή στο μέλλον, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, που θέτει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας» επισημαίνει στο CNBC ο Erik Jones του Johns Hopkins.
Σύμφωνα με το CNBC, τα υψηλότερα επιτόκια θα σημαίνουν υψηλότερα επιτόκια και για τους δανειολήπτες στην Ιταλία, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες αθέτησης οικονομικών υποχρεώσεων.

Οι εκλογές

Εν τω μεταξύ, ακόμα ένας κίνδυνος για την Ιταλία είναι οι εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος (2018).
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα κόμμα ευρωσκεπτικισμού συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα της Commerzbank.

The chart shows the average of the latest ten polls of various polling institutes. The labels regarding which political party is euro-sceptic, -friendly is Commerzbank’s perception.

Αυτό κάνει δύσκολη οποιαδήποτε συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνηση, εξήγησε ο Erik Jones του Johns Hopkins University.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης