Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι εντάσεις στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «επιθετικό προστατευτισμό»

Morgan Stanley: Οι εντάσεις στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «επιθετικό προστατευτισμό»
Σε ένα από τα σενάρια της τράπεζας αναφέρεται ότι τελικά η Βόρεια Κορέα θα συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς για πρώτη φορά 
Οι αυξημένες εντάσεις στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μέτρα προστατευτισμού στην περιοχή, επηρεάζονται την κινεζική οικονομία αλλά και τη νότια και βόρεια Κορέα.
Αυτό που επισημαίνουν αναλυτές της Morgan Stanley υποστηρίζοντας ότι αν και δεν είναι απαραίτητο ότι ο «επιθετικός προστατευτισμός» θα υλοποιηθεί, σε περίπτωση που συμβεί θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιος.
«Καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν μια βιώσιμη λύση στην αβέβαιη ισορροπία, ένας σχετικός και σημαντικός κίνδυνος να προσέξουμε είναι το πως η γεωπολιτική μπορεί να επεκταθεί στο εμπόριο εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν προστατευτικά μέτρα ώστε να αναγκάσουν την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα» αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας.
«Ο επιθετικός προστατευτισμός δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στην Κίνα, αλλά θα επηρεάσει και την υπόλοιπη περιοχή της Ασίας, δεδομένης της περιφερειακής αλυσίδας εφοδιασμού της παραγωγής» επισημαίνεται επίσης.
Ωστόσο, η Morgan Stanley τονίζει ότι αυτό δεν είναι το βασικό της σενάριο, παρουσιάζοντας τρία σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν.
Στην πρώτη περίπτωση, τα καθεστώτα της Βόρειας Κορέας και της Αμερική παραμένουν ένα «status quo» μιας αβέβαιης ισορροπίας, όπου οι δύο χώρες «ταλαντεύονται μεταξύ προσωρινής κλιμάκωσης και προσωρινής αποκλιμάκωσης».
Η Morgan Stanley αποκαλεί το δεύτερο σενάριο: «απόλυτη κλιμάκωση και ασταθή επίλυση».
«Σε αυτό το σενάριο, η Βόρεια Κορέα δεν σταματάει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η συχνότητα δοκιμών/εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα αυξάνεται στο πλαίσιο της αποτρεπτικής πολιτικής της.
Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ συνεχίζονται στο πλαίσιο της πολιτικής ανάσχεσης.
Οι ΗΠΑ αυξάνουν επίσης τη στρατιωτική πίεση στην περιοχή, ενώ η στάση της Βόρειας Κορέας δεν επιφέρει απτά αποτελέσματα.
Δράση/αντίδραση από την κάθε πλευρά αποσταθεροποιηθεί την αβέβαιη ισορροπία, με αποτέλεσμα την απόλυτη κλιμάκωση και την ασταθή επίλυση» αναφέρεται στην ανάλυση.
Τελικά, η τράπεζα προτείνει ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων είναι πιθανή, με τη Βόρεια Κορέα να συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανονισμούς για πρώτη φορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης