Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως τα AQRs… στις τράπεζες, μπλοκάρουν νέα έξοδο την Ελλάδος στις αγορές και εγκλωβίζουν την Γερμανία με το χρέος

Πως τα AQRs… στις τράπεζες, μπλοκάρουν νέα έξοδο την Ελλάδος στις αγορές και εγκλωβίζουν την Γερμανία με το χρέος
Επειδή όμως θα δεχθούν μεγάλη πίεση η Γερμανία και ο ESM για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να μην διεξαχθούν έλεγχοι στοιχείων ενεργητικού AQRs στις ελληνικές τράπεζες
Το ΔΝΤ τελικά χτύπησε φλέβα χρυσού.
Όταν η Lagarde του ΔΝΤ πριν εβδομάδες επικαλέστηκε την διεξαγωγή AQRs δηλαδή ελέγχων στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών προφανώς και όλοι επικεντρώθηκαν στις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στις ελληνικές τράπεζες.
AQRs δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξουν, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ΕΚΤ και ο SSM ΔΕΝ θέλουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες για να μην προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες 5 με 7 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 5 με 7 δισεκ. ευρώ όμως δυνητική ζημία για τις τράπεζες αποτελούν το δυνατό χαρτί του ΔΝΤ.
Καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews τόνισε ότι
«μεταξύ πολλών σκοπιμοτήτων το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τα AQRs ως φόβητρο προς την Ελλάδα, την Γερμανία, τις Βρυξέλλες και τον ESM.

Με ποιο τρόπο;
Εάν διεξαχθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες μαζί με τα stress tests δυνητικά θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες 5-7 ή 8 δισεκ. ευρώ από 14 δισεκ. το 2015.
Αυτά τα 5 ή 7 ή 8 δισεκ. θα πρέπει να καλυφθούν και προφανώς ο ESM θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε από τα 44 δισεκ. περίπου κεφάλαια που έχουν απομείνει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης των 84 δισεκ. θα πρέπει να ξεχωρίσει 7-8 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ανεξαρτήτως εάν οι τράπεζες βρουν ιδιωτικά κεφάλαια ο ESM θα πρέπει να έχει δημιουργήσει το εναλλακτικό σενάριο για τις τράπεζες για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στα πλαίσια της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης κατά τα πρότυπα του 2015.
Έτσι λοιπόν το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί τουλάχιστον 5 ή 7 - 8 δισεκ. καθώς δεν έχουν προβλεφθεί νέα κεφάλαια για 4η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με τα 7-8 δισεκ. το χρέος από 320 δισεκ. θα διαμορφωθεί πάνω από τα 325 δισεκ. που είναι το όριο για το ελληνικό χρέος.

Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ΔΕΝ θα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές να δανειστεί λόγω ορίου χρέους.


Τα AQRs θα μπορούσαν να κλείσουν τον δρόμο της Ελλάδος προς τις αγορές, δεν θα μπορεί η Ελλάδα να ξαναδανειστεί μέσω έκδοσης ομολόγου λόγω του ορίου του χρέους.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα είναι άκρως αρνητική και σίγουρα οι αγορές θα το πάρουν αρνητικά.
Η Ελλάδα θα έχει αποτύχει σε αυτό το σκέλος.
Όμως η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω 4ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην Γερμανία.
Αυξανόμενο το ελληνικό χρέος το οποίο από τις DSA – εκθέσεις βιωσιμότητας - έχει θεωρηθεί ως εξαιρετικά μη βιώσιμο θα ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Γερμανία να αποδεχθεί μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Με αυτό τον τρόπο θα έχουν συμβεί τα εξής δυσάρεστα.

-Οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν για 4η φορά στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους.


-Η Ελλάδα θα χάσει την δυνατότητα να ξαναβγεί στις αγορές για να δανειστεί εξέλιξη άκρως αρνητική και έτσι θα συρθεί σε μια ECCL πιστωτική γραμμή.


-Η Γερμανία θα δεχθεί μεγαλύτερη πίεση καθώς το ελληνικό χρέος θα αυξάνεται και θα πρέπει να αποδεχθεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.


Με τα AQRs όλοι χάνουν, οι ελληνικές τράπεζες, το ελληνικό δημόσιο αλλά και η Γερμανία μαζί με τον ESM.

Μόνο το ΔΝΤ κερδίζει καθώς η πίεση θα είναι αφόρητη προς τους ευρωπαίους δανειστές.
Έτσι εξηγείται γιατί κανείς από την ΕΚΤ ή τον ESM δεν θέλουν AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Τα AQRs είναι ο έλεγχος των δανείων, άρα είναι διαφάνεια, άρα πρέπει να γίνουν στις ελληνικές τράπεζες.
Επειδή όμως θα δεχθούν μεγάλη πίεση η Γερμανία και ο ESM για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να μην διεξαχθούν έλεγχοι στοιχείων ενεργητικού AQRs στις ελληνικές τράπεζες».

Υποσημείωση

Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η Γερμανία ως αντιπερισπασμό να δεχθεί μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όπως αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ 12 δισεκ. κέρδη από ομόλογα ANFA - SMP 7,5 με 8 δισεκ. και ίσως επιμήκυνση 5 χρόνων αλλά αυτά τα μέτρα να μην καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης