Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι τράπεζες της Δύσης έχουν χάσει τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη… και το ενδεχόμενο νέας Lehman Brothers

FT: Οι τράπεζες της Δύσης έχουν χάσει τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη… και το ενδεχόμενο νέας Lehman Brothers
Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βασίζονται λιγότερο στη χονδρική χρηματοδότηση
Η συσσώρευση της χρηματοπιστωτικής κρίσης χαρακτηρίστηκε από την ταχεία αύξηση της χρηματοδότησης χονδρικής, όπου οι τράπεζες δανείζονται η μία από την άλλη και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αντί να αυξάνουν χρήματα μέσω καταθέσεων από πελάτες λιανικής τραπεζικής.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, όταν άρχισε η κατάρρευση των δανείων, οι τράπεζες έχασαν τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη και οι αγορές χονδρικής χρηματοδότησης περιορίστηκαν.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ πολλές δυτικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση χονδρικής μετά την κρίση, οι κινεζικές τράπεζες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Με την αξιοποίηση της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς για προϊόντα διαχείρισης περιουσίας, τα οποία προσφέρουν στους αποταμιευτές υψηλότερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις, οι Κινέζοι δανειστές βοήθησαν στην ταχεία αύξηση των δανείων.
Η χρηματοδότηση χονδρικής αντιπροσωπεύει τώρα περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών υποχρεώσεων πολλών κινεζικών τραπεζών - τρεις φορές περισσότερο από πέντε χρόνια πριν.
Σύμφωνα το ίδιο δημοσίευμα, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι οι κινεζικές τράπεζες ενδέχεται να δημιουργήσουν ακόμα μια «περίπτωση Lehman».





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης