Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιτσιόρλας: Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια οικονομία εξωστρεφή - Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας δεκαετιών

Πιτσιόρλας: Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια οικονομία εξωστρεφή - Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας δεκαετιών

"Η αντιπολίτευση θέλει να μας καθηλώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2015" ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στ.Πιτσιόρλας
Η Ελλάδα «πρέπει να οικοδομήσει μια οικονομία εξωστρεφή, που να μπορεί να αντέξει στο διεθνή ανταγωνισμό και να παρακολουθήσει τις διαφαινόμενες διαδικασίες ταχύτερης και βαθύτερης ενοποίησης της Ευρωζώνης που διαφαίνονται, να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και αξίας, να ενσωματώνει τη γνώση, να στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό και να δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας», τονίζει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας.
Ο κ. Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ, σημειώνει πως «αυτή η κατεύθυνση απαιτεί αλλαγή κουλτούρας δεκαετιών και προϋποθέτει άλλο κράτος από το σημερινό»
Κληθείς να απαντήσει σε ποιους τομείς αναμένεται το μεγάλο κύμα επενδύσεων, αναφέρει τουρισμό, ενέργεια, μεταφορές, αγροτοδιατροφή, ορυκτό πλούτο, υγεία, παραγωγή φαρμάκων, νέες τεχνολογίες, ναυπηγοεπισκευή και πολλές μορφές βιομηχανικής παραγωγής.
«Σε όλους, σχεδόν, τους τομείς υπάρχουν σήμερα δυνατότητες», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες.
Και εδώ βρίσκεται η αφετηρία της μεγάλης πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης που πρέπει να ανοίξει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η αντιπολίτευση θέλει να μας καθηλώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Εμείς πρέπει να ανοίξουμε την συζήτηση για το «αύριο» της ελληνικής κοινωνίας και να γυρίσουμε την πλάτη στα φαντάσματα του παρελθόντος χαρίζοντάς τα στους κυνηγούς φαντασμάτων».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι πολύ πρόσφατα  ενημερώθηκε για την απόφαση μεγάλου Ομίλου να εγκαταστήσει στη Βόρεια Ελλάδα μια μεγάλη μονάδα καπνοβιομηχανίας, όπως και για την απόφαση άλλου Ομίλου να επενδύσει στην αξιοποίηση τόσο της κλωστικής, όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης.
Σημείωσε δε, για το ρόλο του κράτους σε αυτή τη διαδικασία, ότι «δεν είναι ένα ουδέτερο εργαλείο που το χρησιμοποιείς όπως θέλεις» και εάν «θέλουμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση της οικονομίας και της κοινωνίας, πρέπει ως κυβέρνηση να μετασχηματίσουμε το σύστημα αντιλήψεων πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το κράτος που παραλάβαμε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στο οποίο βρίσκεται η βάση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα».
Περαιτέρω, ανέφερε ότι αυτό που ονομάζουμε δημόσιο τομέα της Οικονομίας έχει τεράστια προβλήματα που ήταν αποτέλεσμα της ιδεολογικοπολιτικής βάσης συγκρότησης του Ελληνικού Κράτους μετά το 1950.
«Πρέπει να περάσουμε σε μια φάση όπου το βάρος θα πέσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «ο δημόσιος τομέας είναι τροχοπέδη» και πρέπει «να φτάσουμε μέσα από πολλές μεταρρυθμίσεις στο σημείο όπου ο δημόσιος έλεγχος θα ταυτίζεται με το δημόσιο συμφέρον».
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνεται στη συμφωνία με τους θεσμούς είναι πολύ συγκεκριμένο, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσουν μεγάλα πεδία αναπτυξιακών πολιτικών, ενώ για τα περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση κάνει λόγο για διαδικασία που έχει ανάγκη η χώρα.
Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι σήμερα «ως κυβέρνηση μια χώρας που μετέχει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ και που βιώνει την κρίση που βιώνει, πρέπει να ανταποκριθεί σε πολύ σύνθετα ζητήματα.
Η εύκολη λύση θα ήταν η φυγή στην αντιπολίτευση.
Η υπεύθυνη στάση είναι με ρεαλισμό να προσπαθήσει, τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης όσο και συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, να διατηρήσει την ουσία της κριτικής του στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και να τη μετατρέψει σε στοιχεία ρεαλιστικής πολιτικής, όπου αυτό είναι σήμερα δυνατόν.
Προφανώς, αναζητώντας την ισορροπία κάνει λάθη.
Όμως, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι υποψιασμένος για τα αδιέξοδα και τις μεγάλες κοινωνικές συνέπειες της σύγχρονης οικονομικής εξέλιξης»
Κατά τον ίδιο, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει εάν θελήσει απλώς να διαχειριστεί τα πράγματα.
Αντιθέτως, θα επιτύχει εάν πολεμήσει τη στρατηγική ρήξης με το μοντέλο ανάπτυξης που παρέλαβε και διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα», ενώ «χωρίς να το συνειδητοποιεί θα πετύχει μόνο ως δύναμη αλλαγής όλων όσα κληρονόμησε αναλαμβάνοντας την εξουσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης