Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Δριμύ κατηγορώ του Stephen Hawking κατά της βρετανικής κυβέρνησης για την κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Reuters: Δριμύ κατηγορώ του Stephen Hawking κατά της βρετανικής κυβέρνησης για την κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι προκαλεί κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)
Ο πολυβραβευμένος Βρετανός φυσικός και κοσμολόγος, Stephen Hawking, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι προκαλεί κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και λέει ότι πρέπει να προστατευτεί για να μην καταντήσει σαν αυτό των ΗΠΑ, που έχει μοναδικό του σκοπό το κέρδος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Γράφοντας στον Guardian, ο Βρετανός επιστήμονας που διαγνώστηκε σε ηλικία 21 ετών με μία σπάνια νευρολογική πάθηση, η οποία τον άφησε παράλυτο, κατηγόρησε επίσης τον Βρετανό υπουργό υγείας ότι επικαλείται κατά το δοκούν επιστημονικές μελέτες για να δικαιολογήσει τις πολιτικές του.
Ο Ηawking υποστήριξε σε ένα βιβλίο του ότι χάρη στο NHS κατάφερε να μείνει ζωντανός μετά την εκδήλωση της ασθένειας όταν ήταν φοιτητής το 1962 και να συνεισφέρει στις έρευνες για την κατανόηση του διαστήματος.
Το NHS ιδρύθηκε το 1948 και παρέχει δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη σε πολλούς Βρετανούς, αλλά τα τελευταία χρόνια οι σφιχτοί προϋπολογισμοί, η γήρανση του πληθυσμού και οι πιο ακριβές και περίπλοκες θεραπείες το έχουν φέρει σε οικονομική στενότητα.
Ο Hawking που υποστηρίζει τους Εργατικούς, έχει πει ότι το NHS είναι ένας θεμελιώδης λίθος της κοινωνίας, αλλά βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων.
Βρίσκεται επίσης εν μέσω μίας σύγκρουσης ανάμεσα στα συμφέροντα των πολυεθνικών που έχουν στόχο το κέρδος και της δημόσιας αντίθεσης στην αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων.
"Στις ΗΠΑ, όπου τέτοιες εταιρίες κυριαρχούν στο σύστημα υγείας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και η περίθαλψη δεν είναι καθολική και είναι πολύ πιο δαπανηρή για τους ασθενείς από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο" έγραψε σχετικά.
"Βλέπουμε την ισορροπία δυνάμεων στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι με τις ιδιωτικές εταιρίες περίθαλψης και σε μία κατεύθυνση αλλαγής προς το μοντέλο ασφάλισης των ΗΠΑ".
Το 2016 οι γιατροί στη Βρετανία έκαναν την πρώτη τους απεργία εδώ και τέσσερις δεκαετίες κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια για μεταρρύθμιση στις πληρωμές και τις συνθήκες εργασίες με εφτά μέρες τη βδομάδα, καθώς έρευνες έδειξαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι μεγαλύτερα τα Σαββατοκύριακα, όταν το προσωπικό είναι μειωμένο.
Ο Stephen Hawking που είναι συνδεδεμένος με ειδικό μηχάνημα για να επικοινωνεί, είπε ότι ο υπουργός Υγείας Jeremy Hunt χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τις έρευνες για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του.
"Για έναν επιστήμονα είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί επιλεκτικά τις έρευνες, όταν τα δημόσια πρόσωπα κακοποιούν τα επιστημονικά επιχειρήματα, αναφέροντας μερικές μελέτες, αλλά αποσιωπώντας άλλες για να δικαιολογήσουν πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν, υποβαθμίζουν την επιστημονική κουλτούρα" έγραψε ο Hawking.
O Hunt απάντησε μέσω Twitter ότι ο Hawking είναι ένας λαμπρός επιστήμονας αλλά κάνει λάθος στην έλλειψη αποδείξεων για το φαινόμενο του Σαββατοκύριακου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης