Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο 55%, από 60%, μείωσε η Goldman Sachs την πιθανότητα 3ης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed το 2017

Στο 55%, από 60%, μείωσε η Goldman Sachs την πιθανότητα 3ης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed το 2017
Τα επιτόκια της Fed διανορφώνονται στο εύρος 1% με 1,25%
Τα απογοητευτικά στοιχεία για την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της αμερικανικής οικονομίας ώθησαν τη Goldman Sachs να χαμηλώσει τον πήχη για μία τρίτη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) μέσα στο 2017, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 55%.
Σε ό,τι αφορά στην ακριβή χρονική στιγμή, οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων στις συνεδριάσεις της εκτελεστικής νομισματικής επιτροπής τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο διαμορφώνονται στο 5% (από 5%), 5% (από 5%) και 55% (από 60%).
Απογοήτευση προκάλεσαν και στην Federal Reserve τα υποτονικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να προειδοποιούν ότι ο αδύναμος πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακόψει την αύξηση των επιτοκίων.



Όπως επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, Neel Kashkari, τα σημερινά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό αποτελούν έναν ακόμη λόγο να περιμένει η Fed πριν προβεί σε μια περεταίρω αύξηση των επιτοκίων.
Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα (11 Αυγούστου 2017) ότι ο πληθωρισμός των Η.Π.Α. ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο του 2017, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για μια αύξηση 0,2%.
Ο Kashkari τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος γιατί ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ υπογράμμισε ότι τα δεδομένα υποστήριξαν την προοπτική του για τη νομισματική πολιτική.
Ο ίδιος επεσήμανε πως ο πληθωρισμός δεν αυξήθηκε παράλληλα με τη βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας, ενώ προειδοποίησε ότι δεν «βλέπει» αποδείξεις ότι οι τιμές θα μπορούσαν να «απογειωθούν».
Ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις εκτίμησε παράλληλα, πως είναι απίθανο η διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς να οδηγήσει σε κρίση.
Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed του Ντάλας, Rob Kaplan, ο οποίος υποστήριξε ότι το βασικό επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πλησιάζει στο «ουδέτερο» επίπεδο, οπότε η Fed θα πρέπει να περιμένει υπομονετικά περαιτέρω στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί προτού προβεί σε σύσφιξη της πολιτικής της.
«Θέλω τώρα να δω περισσότερα στοιχεία ότι σημειώνουμε πρόοδο στην επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Kaplan σε πανεπιστήμιο του Τέξας, υποστηρίζοντας ότι το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο βρίσκεται πιο κοντά στο 2% παρά στο 3%.
«Θέλω να είμαι σίγουρος πριν κάνουμε το επόμενο βήμα ότι καταλαβαίνω τα εισερχόμενα στοιχεία και ότι κάνουμε πρόοδο προς τον στόχο το 2%», ανέφερε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.
Ο ίδιος δήλωσε πως η Fed θα θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της συρρίκνωσης του ισολογισμού της, ύψους 4,2 τρισ. δολ., «σύντομα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης