Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα έχουν ελάχιστους διαύλους για να επιλύσουν την κρίση

Reuters: Οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα έχουν ελάχιστους διαύλους για να επιλύσουν την κρίση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιλογές μέσω των οποίων μπορούν να μειωθούν οι εντάσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένες
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες μηχανισμούς ώστε να αποφύγουν έναν εκτροχιασμό των μεταξύ τους κρίσεων, όπως δορυφόρους και υπερπόντιες πτήσεις οι οποίες τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τις οπλικές αναπτύξεις τους.
Ωστόσο, ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας δεν υπάρχει μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ, με τους αναλυτές να φοβούνται ότι ένα ατύχημα, μία ανακρίβεια ή μία εσφαλμένη ανάγνωση θα μπορούσε να προκαλέσει μία σύγκρουση ευρείας κλίμακας, ακόμα και αν καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί πόλεμο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περιορίσμενοι δίαυλοι μέσω των οποίων οι δύο πλευρές μπορούν να ανταλλάξουν προτάσεις μέσω των οποίων να μειώσουν την ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πυρηνικό και οπλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
«Έχουμε ορισμένους τρόπους επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο δεν έχουμε κάποιο μέσο που μέχρι στιγμής να έχει αντέξει στην πίεση της κρίσης», δήλωσε ο Jon Wolfsthal, ο οποίος είχει διατελέσει σύμβουλος του Barack Obama για ζητήματα πυρηνικών όπλων.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, και ως εκ τούτου δε διαθέτουν τις αντίστοιχες πρεσβείες στις πρωτεύουσές τους, με τις επαφές τους να περιορίζονται μέσω των αποστολών στα Ηνωμένα Έθνη, τις πρεσβείες τους στο Πεκίνο και τους αξιωματικούς τους στην περιοχή Πανμουνγιόμ, στην οποία είναι τα στρατιωτικά σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Αν και υπήρχε στο παρελθόν ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ, αυτός διακόπηκε από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, με τον ίδιο εν συνεχεία να αρνείται την επαναφορά του.
«Δε γίνεται να διαχειρίζεται κάποιος μία κρίση μέσω tweets και δημόσιων δηλώσεων», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Joseph Cirincione, προέδρου του Ploughshares Fund, το οποίο ασχολείται με τον έλεγχο των όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης