Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Zeit: Η καταδίκη Γεωργίου γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης - Αποστάσεις κρατά ο Τσακαλώτος

Die Zeit: Η καταδίκη Γεωργίου γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης - Αποστάσεις κρατά ο Τσακαλώτος
Στους κύκλους της ΕΕ είναι πιθανό ότι η υπόθεση Γεωργίου θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup
Η καταδίκη του πρώην Έλληνα επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου γίνεται πολιτικό ζήτημα στην Ευρώπη αναφέρει σε δημοσίευμά της η Die Zeit.
Ενώ στην Ελλάδα κατηγορείται  για το ότι παρέβη την υποχρέωσή του να θέσει υπόψη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2009 και τα διαβίβασε αυτοβούλως, τα κορυφαία ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξέφρασαν εμπιστοσύνη σ 'αυτόν.
Από το 2010 έως το 2015, ο κ. Γεωργίου ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε μια θεμελιώδη επανεξέταση του δημόσιου χρέους, του ελλείμματος του προϋπολογισμού και άλλων στατιστικών οικονομικών στοιχείων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακαλυφθεί μεγάλο έλλειμμα στο κρατικό ταμείο.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, ορισμένοι πολιτικοί τον κατηγορούν ότι αύξησε τεχνητά το δημοσιονομικό έλλειμμα και έτσι ώθησε τη χώρα στην κρίση.
Την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης λόγω παραβίασης των επίσημων καθηκόντων του.
Ο κ. Γεωργίου διαμαρτύρεται για την απόφαση.
Μιλώντας στη Die Zeit κάνει λόγο για "δικαστικές αποφάσεις που εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα".
Η Eurostat, η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της για την αξιοπιστία και την ορθότητα των ελληνικών στοιχείων που έλαβε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Γεωργίου μεταξύ 2010 και 2015 και εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την πρόσφατη απόφαση που εκδικάστηκε εναντίον του.
Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ονόμασε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «σωστά».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη επίσης: "Η ΕΚΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις στατιστικές που έχει δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ από το 2010", δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Die Zeit.
Στους κύκλους της ΕΕ είναι πιθανό ότι η υπόθεση Γεωργίου θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Die Zeit ανέφερε ότι "είναι ανάρμοστο να σχολιάσει ένας Υπουργός Οικονομικών μια δικαστική απόφαση και, σε κάθε περίπτωση, η ετυμηγορία για τον κ. Γεωργίου δεν ήταν αφορά για την ακατάλληλη ανάμειξή του στα στατιστικά στοιχεία αλλά για ένα μικρό θέμα που αφορούσε τη διαδικασία.
Οι στατιστικές του προγράμματος δεν αμφισβητούνται από κανέναν, τουλάχιστον από την ελληνική κυβέρνηση".



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης