Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O S&P 500 έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ – Έκλεισε 13 ημέρες με μεταβολή μικρότερη του 0,3%!

O S&P 500 έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ – Έκλεισε 13 ημέρες με μεταβολή μικρότερη του 0,3%!
Την ίδια στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί 73 συνεδριάσεις από τότε που ο δείκτης έκλεισε με ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη του 1%!
Ο δείκτης – βαρόμετρο της Wall Street σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, βρισκόμενος κατά το χθεσινό (7 Αυγούστου 2017) κλείσιμο της Wall Street στις 2.480,91, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,16%.
Ωστόσο, ο δείκτης των 500+ εισηγμένων κατέχει πλέον και ένα ακόμη ρεκόρ, το οποίο αποδεικνύει και το περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας που έχει κυριεύσει τις αγορές.
Εξηγώντας, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η 12η κατά την οποία ο S&P έκλεισε με απώλειες μικρότερες του 0,3%, κάτι που δεν έχει ξανακαταγραφεί στα χρονικά.
Το δεύτερο μεγαλύτερο ανάλογο σερί είναι 10 συνεδριάσεις και έλαβε χώρα το 1961 και το 1966, όπως διαπιστώνει σχετικά και ο αναλυτής της Deutsche Bank κ. Jim Reid.
Την ίδια στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί 73 συνεδριάσεις από τότε που ο δείκτης έκλεισε με ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη του 1%!
Στα περί χαμηλής μεταβλητότητας, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στα τέλη Ιουλίου 2017 ο CBOE Volatility Index, ευρύτερα διαδεδομένος ως «δείκτης φόβου» ή εν συντομία «VIX», έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 8,84 μονάδων, σπάζοντας το ρεκόρ των 8,89 μονάδων από το 1993.



Ο δείκτης VIX είχε ξεπεράσει τις 20 μονάδες αμέσως μετά την εκλογή του Donald Trump τον Νοέμβριο, ωστόσο στη συνέχεια δεν έφτασε πάλι πάνω από τις 16 μονάδες.
Ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις κατώτατες (λογικές) τιμές να είναι κοντά στις 11 μονάδες, αλλά ακόμη και η υπέρβαση των 14 μονάδων δεν μπορεί να θεωρηθεί μία ανησυχητική εξέλιξη, με τη λογική ότι διαχρονικά η μέση τιμή του VIX κυμαίνεται στις 19 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγα «παθητικά» funds –που δεν αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο στις τοποθετήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων– βασίζονται κατά πολύ στις τιμές του VIX για να προχωρήσουν σε κάποια τοποθέτηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης