Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κατηγορηματικό "όχι" από τους Γερμανούς σοσιαλιστές στον στόχο του ΝΑΤΟ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών

Reuters: Κατηγορηματικό
Το ΝΑΤΟ έχει θέσει ως στόχο στα κράτη μέλη του να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους και η Merkel έχει δεσμευτεί ότι θα το κάνει
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν την Κυριακή 6/8 τον όρο - στόχο του ΝΑΤΟ να διαθέτουν τα κράτη μέλη του το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες και κατηγόρησαν την Angela Merkel και τους Συντηρητικούς ότι υποκύπτουν στις απαιτήσεις του Donald Trump, μεταδίδει το Reuters.
Mόλις έναν μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές ο ηγέτης του SPD, Martin Schulz και ο επικεφαλής του στο κοινοβούλιο, Thomas Oppermann, άσκησαν δριμεία κριτική στη Merkel για τον συγκεκριμένο στόχο του ΝΑΤΟ, όπως και στην υπουργό Άμυνας, Ursula von der Leyden.
"Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στον στόχο του 2% του Trump και του CDU/CSU γιατί δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικός, αλλά είναι και ο λάθος στόχος" έγραψαν οι δύο πολιτικοί στην κοινή τους ανακοίνωση.
Τα σχόλιά τους βάζουν το SPD απέναντι στους Αμερικάνους αξιωματούχους που πίεζαν τη Γερμανία να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και πριν την εκλογή του Trump.
To γερμανικό σοσιαλιστικό κόμμα, που βρίσκεται 15 μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της Merkel στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να διπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες για να πιάσει τον στόχο του ΝΑΤΟ και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η πρώτη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, κάτι που κανένας δεν θα ήθελε με δεδομένο το ναζιστικό παρελθόν της.
Αντίθετα, υποστήριξαν ότι η Γερμανία θα πρέπει να οικοδομήσει μία δυνατή ευρωπαϊκή άμυνα και έναν ευρωπαϊκό στρατό - μία θέση που μπορεί να έχει απήχηση στο βαθιά ειρηνικό γερμανικό κοινό που είναι δύσπιστο με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
" Η Μerkel και το CDU γίνονται το ίδιο με τον Trump όταν λένε στις προκλητικές αξιώσεις του, ναι θα βάλουμε τα επιπλέον χρήματα, λες και δεν έχουμε άλλες προτάσεις να κάνουμε" έγραψαν οι δύο Σοσιαλιστές ηγέτες.
Λένε επίσης ότι η αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει να συνδυαστεί με περισσότερες δαπάνες και στους τομείς της διπλωματίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της πρόληψης της κρίσης για να υπάρχει ισορροπία.
Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην ηγέτης του SPD Sigmar Gabriel επίσης αμφισβήτησε τον στόχο του ΝΑΤΟ, αλλά η παρέμβαση των Schulz - Oppermann ήταν σαφώς πιο ηχηρή και σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Merkel.
H Merkel που το πιθανότερο είναι να επανεκλεγεί στην καγκελαρία στις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστό 38-40% έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τον στόχο του 2%, ενώ υποστηρίζει ότι ο Gabriel ήταν αυτός που υπέγραψε πρώτος τη δέσμευση με το ΝΑΤΟ πριν από δύο χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2017 το SPD είχε επίσης απορρίψει σχέδιο ενοικίασης ισραηλινών drones για την προστασία Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και το Μάλι, προκαλώντας την κριτική από την υπουργό Άμυνας von der Leyden και τον επικεφαλής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης