Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ευρωπαίοι προειδοποιούν την Ελλάδα για τη δίκη - φάρσα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

FT: Ευρωπαίοι προειδοποιούν την Ελλάδα για τη δίκη - φάρσα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
Η δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου απειλεί να οδηγήσει σε αναταράξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της στην ευρωζώνη
Αναβρασμός επικρατεί στις Βρυξέλλες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους να προειδοποιούν την Ελλάδα ότι η συνεχιζόμενη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ενδέχεται να οδηγήσει σε αναταράξεις τις σχέσεις της Αθήνας με τους ευρωπαίους πιστωτές της αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Το θέμα του κ. Γεωργίου όπως αναφέρουν οι FT είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.  
Παράλληλα στο δημοσίευμα τόνίζεται ότι πολλές ευρωπαικές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι βλέπουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δίκη Γεωργίου που αποβλέπουν στην αποκατάσταση της οικονομικής φήμης των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Σε σχόλια στο Twitter που αντικατοπτρίζουν βαθιά ανησυχία των Βρυξελλών για την καταδίκη του κ. Γεωργίου, ο κ. Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία.
«Είναι σημαντικό η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο.
Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις με ανησυχία».
Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Dombrovskis δήλωσε ότι η ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών γραφείων είναι «βασικός πυλώνας της εύρυθμης λειτουργίας» του ευρώ και «ένα από τα κύρια στοιχεία που δημιουργούν την εμπιστοσύνη των κρατών μελών της ευρωζώνης».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ.
Γι 'αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».
Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρεται και στην κατάθεση ένος εμπειρογνώμονα στατιστικολόγου ως μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη Γεωργίου ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση ως «εκφοβιστική προκαθορισμένη φάρσα.
Ήταν σαφώς σαφές ότι κανείς δεν άκουσε τις δηλώσεις μας», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας.
Επίσης ο μάρτυρας καταγγέλει ότι υπήρχε "απειλητική συμπεριφορά" στο δικαστήριο και μια "τρομακτικά εχθρική" ατμόσφαιρα, λέγοντας ότι η διαδικασία έπρεπε να σταματήσει για 45 λεπτά επειδή οι άνθρωποι φώναζαν και ούρλιαζαν κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του.
«Δεν θα πίστευα ποτέ ότι τέτοιες καταστάσεις θα μπορούσαν να συμβούν σε μια δημοκρατική χώρα της ΕΕ», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργίου έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής έξι συζητήσεις κλειστού τύπου από το ανώτατο δικαστήριο και τέσσερις ανοικτές δίκες σχετικά με ισχυρισμούς ότι αύξησε το μέγεθος του ελλείμματος του προϋπολογισμού στην Ελλάδα το 2009.
Επιπλέον ο κ. Γεωργίου, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι έβλαψε τα συμφέροντα της χώρας του, παραβίασε τις εσωτερικές διαδικασίες, δυσφήμιζε τους συναδέλφους του στην ΕΛΣΤΑΤ και συνέχισε να εργάζεται για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμα και μετά την ένταξή του στην ΕΛΣΤΑΤ.
Η υπόθεση ξεκινάει από το 2011, όταν ένας οικονομικός εισαγγελέας διέταξε την διερεύνηση του εάν ο κ. Γεωργίου εργάστηκε κατά των ελληνικών συμφερόντων.
Ο κ. Γεωργίου αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει υποστηριχθεί από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που δέχθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ χωρίς επιφύλαξη την περίοδο που ο κ. Γεωργίου ήταν υπεύθυνος από το 2010 έως το 2015.
Ο κ. Dombrovskis επανέλαβε ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια» αυτών των δεδομένων.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο κ. Γεωργίου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της φήμης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων που είχαν καταστραφεί από την επανειλημμένη υποτίμηση του ελλείμματος από την Αθήνα στα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στημ Ελλαδα το 2009.
Σήμερα (3/8) σε ανακοίνωσή της η  Ένωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει ότι «οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές. Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να "αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης" σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».    
Η επανεμφάνιση της υπόθεσης Γεωργίου έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενης αισιοδοξίας γύρω από την Ελλάδα.
Τον περασμένο μήνα (Ιούλιο 2017), η Κομισιόν πρότεινε την έξοδο της Αθήνας απότη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ενώ η χώρα βγήκε μετά από τρία χρόνια στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ.   
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποσχέθηκε στους ομολόγους του της ευρωζώνης τη στιγμή που ανέλαβε τη δέσμευση να «αντιμετωπίσει το θέμα και να βρει μια ικανοποιητική λύση», σύμφωνα με το του Eurogroup του Ιουνίου του 2017.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης