Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί η Πολωνία απαιτεί από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

CNBC: Γιατί η Πολωνία απαιτεί από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Επιτροπή της πολωνικής βουλής εξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων και έως τις 11 Αυγούστου θα έχει καταθέσει τις προτάσεις της
Στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που αναμένεται να διεκδικήσει η Πολωνία από τη Γερμανία αναφέρεται το CNBC.
Μάλιστα, σύμφωνα με βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, επιτροπή του κοινοβουλίου της χώρας εξετάζει το θέμα και έως τις 11 Αυγούστου θα έχει καταθέσει τις προτάσεις της.
Τα αιτήματα έρχονται κατά την επετειακή εβδομάδα για την έναρξη της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944.
Η επιχείρηση της πολωνικής αντίστασης είχε ως στόχο την απελευθέρωση της Βαρσοβίας από τη γερμανική κατοχή, αλλά τελικά είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έως 200.000 Πολωνών και την σχεδόν καταστροφή της Βαρσοβίας, καθώς οι ναζιστικές δυνάμεις κατέλαβαν την πρωτεύουσα.

Έχει δίκιο η Πολωνία;

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και οι φυσικές καταστροφές που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι αναμφισβήτητες, το συνεχιζόμενο δικαίωμά της να επιδιώκει αποζημίωση είναι θέμα βαθιάς συζήτησης.
Μετά τον πόλεμο, η χώρα πιστεύεται ότι έλαβε 640 δισ. δολάρια (με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία το 2004) σε αποζημιώσεις για τους θανάτους σχεδόν 6 εκατ. Πολωνών και την καταστροφή των πόλεων της.
Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η πρώην κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από το δικαίωμά της για περαιτέρω αποζημίωση.
Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η συμφωνία ήταν παράνομη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση τότε ήταν υπό πίεση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά την επανένωση της Γερμανίας στη δεκαετία του 1990 το θέμα αντιμετώπισε νέο έλεγχο.

Η θέση της Γερμανίας

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το καθήκον της αποζημίωσης στην Πολωνία καταγγέλθηκε τη δεκαετία του 1950.
«Βεβαίως, η Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη της στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολιτικά, ηθικά και οικονομικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο η Ulrike Demmer, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης