Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι Βρυξέλλες παραπέμπουν στο Eurogroup την υπόθεση Γεωργίου - Πίεση στην κυβέρνηση, τι υποστηρίζει ο ίδιος στους FT

Οι Βρυξέλλες παραπέμπουν στο Eurogroup την υπόθεση Γεωργίου - Πίεση στην κυβέρνηση, τι υποστηρίζει ο ίδιος στους FT
Οι Βρυξέλλες στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στον απόηχο της απόφασης για τον Γεωργίου
Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται για την κυβέρνηση η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, σε μια περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει διακαώς την έναρξη της συζήτησης για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρών των δανειστών (Ευρωπαίων και ΔΝΤ) κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι.
Η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Pierre Moscovici, επανήλθε σήμερα (2/8/2017) στο θέμα επισημαίνοντας ότι η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Eurogroup, ενώ μία ημέρα πριν (1/8/2017) είχε δηλώσει ότι «η Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και ακρίβεια των ελληνικών στατιστικών στοιχείων κατά τη διάρκεια του 2010-2015 και μετά».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θέση για την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, φέρεται να έχει πάρει και το ΔΝΤ επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ ο ESM έχει δηλώσει ότι στην παρούσα φάση δεν θα κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο κ. Γεωργίου με δηλώσεις του στους Financial Times δήλωσε ότι ενήργησε νόμιμα και ότι καταδικάστηκε διότι τήρησε την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σε χθεσινή (1/8/2017) ανακοίνωση των πληρεξούσιων δικηγόρων προαναγγέλλεται η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι συζητήσεις για το χρέος

Δεδομένου, πάντως, ότι το κλείσιμο της υπόθεσης Γεωργίου ήταν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (πολλές φορές είχε τεθεί στο EuroWorking Group αλλά και στο Eurogroup) πολλοί εκτιμούν ότι ίσως υπάρξουν συνέπειες και στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο κ. Γεωργίου απολαμβάνει της στήριξης των Βρυξελλών και στο πλαίσιο το κλίμα που επικρατεί μετά και την τελευταία εξέλιξη δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό.
Άλλωστε οι Ευρωπαίοι έχουν πολλές φορές δηλώσει ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αξιόπιστα και δεν πρέπει να αμφισβητούνται.
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι δανειστές είχαν ζητήσει να καλυφθούν, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, τα δικαστικά έξοδα στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ που ενεπλάκησαν σε περιπέτειες λόγω της άσκησης των καθηκόντων τους, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Γεωργίου.

Breidthardt: Το θέμα του Γεωργίου εξεταστεί στο πλαίσιο του Eurogroup

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, εξέφρασε σήμερα (2/8/2017) από τις Βρυξέλλες η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Pierre Moscovici.
«Αυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο.
Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Pierre Moscovici.
Καταλήγοντας, η υπενθύμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ανοικτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Dombrovskis: Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις

Στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και την καταδίκη του πρώην επικεφαλή της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, αναφέρεται σε ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο οποίος κάνει λόγο ότι είναι «Είναι σημαντικό η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο.
Αναλυτικότερα στην ανάρτησή του ο κ. Dombrovskis αναφέρει χαρακτηριστικά «είναι σημαντικό η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται σύμφωνα με τον νόμο. Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις με ανησυχία».



Γεωργίου: Ενήργησα νόμιμα - Καταδικάστηκα επειδή τήρησα την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ

Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Γεωργίου μιλώντας στους Financial Times, δήλωσε «Καταδικάστηκα για την τήρηση της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από την ΕΕ και από το ελληνικό δίκαιο.
Στην Ευρώπη δε θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία (από το ΔΣ)».
Και προσθέτει: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής».

Η επιστολή στον Τσακαλώτο

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2016, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών για τη β' αξιολόγηση η Κομισιόν είχε στείλει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου αναφερόταν ότι η Επιτροπή «εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές (σσ. που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα) επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα».
Πρόσφατα άλλωστε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε δηλώσει ότι με τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ που ξεκίνησαν από το 2010, όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Γεωργίου, υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Υπηρεσία λειτουργεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα και ότι τα στοιχεία της περιόδου 2010-2014 είναι αξιόπιστα, καταρρίπτοντας ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς περί παραποίησης των στοιχείων για το έλλειμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης