Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μάχη κεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες – Γιατί η Εθνική ξεπέρασε την Alpha bank και γιατί έχουν την ίδια αξία Πειραιώς – Eurobank;

Μάχη κεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες – Γιατί η Εθνική ξεπέρασε την Alpha bank και γιατί έχουν την ίδια αξία Πειραιώς – Eurobank;
Το ζήτημα διεξαγωγής ή μη AQRs στις ελληνικές τράπεζες είναι καθοριστικής σημασίας για τις κεφαλαιοποιήσεις.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα μάχη κεφαλαιοποιήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η Εθνική έδινε μάχη για να φθάσει στην κεφαλαιοποίηση την Alpha bank και εσχάτως αυτό συνέβη η Εθνική μετά από πολύ καιρό ξεπέρασε την Alpha bank σε χρηματιστηριακή αξία έστω και οριακά 3,32 δισεκ. η Εθνική προς 3,24 δισεκ. η Alpha bank.
Ταυτόχρονα Πειραιώς και Eurobank δίνουν άλλη μάχη στις κεφαλαιοποιήσεις με την Eurobank 2,11 δισεκ. και την Πειραιώς στα 2,02 δισεκ. με βάση τιμή 4,64 ευρώ μετά RS 20 παλαιές προς 1 νέα μετοχή.
(Οι κεφαλαιοποιήσεις αφορούν την 2η Αυγούστου 2017)
Τι σηματοδοτεί αυτή η μάχη και το κυριότερο ποιος θα κερδίσει στο τέλος;
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ζήτημα διεξαγωγής ή μη AQR είναι καθοριστικής σημασίας για τις κεφαλαιοποιήσεις.
Το ΔΝΤ θα πιέσει να διεξαχθούν ΑQR στις ελληνικές τράπεζες ώστε να πετύχει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά ESM, SSM και ΕΚΤ δεν θα ήθελαν να διεξάγουν ειδικά AQR στις ελληνικές τράπεζες το 2018 ίσως το 2019 αλλά όχι το 2018.
Το ζήτημα του AQR είναι κομβικής σημασίας και για ένα άλλο λόγο πρακτικό.
Εάν διεξαχθούν AQRs είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να χάσουν όλα τα κεφαλαικαά τους αποθέματα περί τα 7 δισεκ. και να χρειαστεί να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου 6 με 7 δισεκ ή να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους με άλλους τρόπους π.χ. cocos ή ομολογιακά ή υβριδικά.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου ωστόσο είναι πάντα η καθαρή λύση.

Η μάχη κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ Alpha bank και Εθνικής

Η μετοχή της Εθνικής έχει καλύτερη συμπεριφορά από της Alpha bank και έτσι εξηγείται γιατί η Εθνική ξεπέρασε την Alpha bank.
Η Εθνική αποτιμάται P/BV περίπου 0,47 και η Alpha bank 0,39.
Η Εθνική είναι ακριβότερη σε σχέση με την Alpha bank.
Η Alpha bank απολάμβανε για χρόνια ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Μετά το deal με την Credit Agricole και την πώληση της Emporiki bank η Alpha bank ήταν μακράν η ισχυρότερη βάση κεφαλαίων τράπεζα στην Ελλάδα.
Ήδη τα tangible book ανέρχονται σε 8,8 δισεκ. ευρώ ενώ το κεφαλαιακό απόθεμα ανέρχεται περίπου στα 2,8 δισεκ. ευρώ.
Όμως η Alpha bank ενώ συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα της τράπεζας με την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων γιατί συν τοις άλλοις η αναβαλλόμενη φορολογία και το DTC είναι χαμηλότερο στο σύστημα…επισκιάστηκε από το γεγονός ότι βρέθηκε στο επίκεντρο σε ορισμένες υποθέσεις προβληματικών δανείων.
Η αίσθηση ότι η Alpha bank είναι η πιο ισχυρή κεφαλαιακά αλλά και η πιο ποιοτική τράπεζα σε κάποιο βαθμό επλήγει και για τον λόγο εμφανίζει και την μικρότερη άνοδο τελευταία.
Βέβαια στα stress tests η Alpha bank όπως και στο παρελθόν θα τα περάσει οπότε αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα αλλάξει…
Όμως εάν πραγματοποιηθούν AQRs αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση εάν και στον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων εενργητικού η Alpha bank είχε μηδενικές ζημίες από AQR.
Η Alpha bank θα συνεχίσει να είναι σημείο αναφοράς.
Όμως η Εθνική υπό τον Φραγκιαδάκη πουλώντας σε καλές τιμές περιουσιακά στοιχεία έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της Εθνικής και πλέον πέραν από την τράπεζα με την καλύτερη ρευστότητα…εξελίσσεται και η τράπεζα με μια πολύ καλή δομή κεφαλαίων.
Εάν η Εθνική δεν είχε αποπληρώσει τα cocos και τα 2 δισεκ. τα διατηρούσε ως κεφαλαιακό απόθεμα θα είχε έως και 1 δισεκ. μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.
Η γενική αίσθηση που δίνει η Εθνική είναι ότι δεν κρύβει προβλήματα και η εξυγίανση προχωράει.
Το μόνο ερωτηματικό για την Εθνική είναι από πού θα βγάλει κέρδη γιατί ενώ έχει όπλα….πάσχει στο σκέλος της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας.
Η Εθνική αποτιμάται λίγο πιο ακριβά από την Alpha bank.
Στην μάχη Εθνικής με Alpha bank η μάχη βραχυπρόθεσμα ευνοεί την Εθνική αλλά μεσοπρόθεσμα η μάχη θα είναι αμφίρροπη εάν και η χαμηλότερη αποτίμηση ευνοεί την Alpha bank

Η μάχη κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ Eurobank και Πειραιώς

Το δεύτερο group τραπεζών που δίνει μάχη κεφαλαιοποιήσεων είναι η Eurobank με την Πειραιώς.
Η Eurobank έχει αποτίμηση 0,42 P/BV και η Πειραιώς 0,30.
Η Eurobank στηρίζεται στο ικανό management, στις καλές επιδόσεις ως προς τα κέρδη και στους σταθερούς μετόχους.
Η Eurobank με 5,3 δισεκ. κεφάλαια tangible είναι κεφαλαιακά επαρκής αλλά όταν το DTA ο αναβαλλόμενος φόρος είναι περί τα 5 δισεκ. γεννά ερωτηματικά για την ποιότητα των κεφαλαίων.
Ενώ η Eurobank έχει πλεονεκτήματα ο αναβαλλόμενος φόρος θα επιδρά στην αποτίμηση.
Πρόσφατα ελήφθη μια απόφαση που ευνοεί χρονικά την Eurobank, οι προνομιούχες μετοχές 950 εκατ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με ομολογιακό tier 2 με επιτόκιο 6,30% περίπου το οποίο υποχρεωτικά θα καταβάλλεται ανεξαρτήτως αρνητικών αποθεματικών.
Με την λύση αυτή η Eurobank κερδίζει χρόνο αλλά η έκδοση tier 2 μάλλον τον Οκτώβριο του 2017 δεν είναι η βέλτιστη λύση…είναι απλά μια λύση και τίποτε άλλο.
Να ληφθεί υπόψη ότι η Eurobank θα επιβαρυνθεί με 60 εκατ τόκους ετησίως και αυτοί οι τόκοι θα πρέπει να πληρώνονται υποχρεωτικά.
Η Πειραιώς είναι η πιο φθηνή ελληνική τράπεζα στο χρηματιστήριο με tangible book 7,6 δισεκ. ευρώ.
Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για κέρδη 700 εκατ το 2020 αυτό σημαίνει ότι για να έχει P/E π.χ.10 ή 12 θα πρέπει να έχει κεφαλαιοποίηση 7-8 δισεκ. σε βάθος 3ετίας από 2,02 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο.
Η Πειραιώς κατά το πιθανότερο σενάριο θα ξεπεράσει σε αποτίμηση την Eurobank με διαφορά το επόμενο διάστημα....αλλά το πλεονέκτημα της Eurobank ο σταθερός μέτοχος είναι στρατηγικό και ισχυρό.
Το Fairfax είναι σταθερός μέτοχος στην Eurobank με το ΤΧΣ στο 2,35% ενώ στην Πειραιώς ο Paulson με 9,23% και με το ΤΧΣ στο 25%...μειώνουν το free float.

Ζημίες από AQR 2014, 2015 – Για το 2018 δεν είναι σαφές εάν υπάρξουν AQRs
Τράπεζες

AQR 2014 επί των κεφαλαίων

AQR 2015 επί των κεφαλαίων

AQR 2018 επί του capital buffer – Υπόθεση εργασίας
Πειραιώς

-2,70δισ

-2,18 δισ

- 2 δισ

Εθνική

-2,22 δισ

-831 εκατ

-1 δισ

Eurobank

-1,278 δισ

-339 εκατ

-1 δισ

Alpha

-1,11 δισ

0

-1,5 δισ

Σύνολο

-7,34 δισ

3,358 δισ

5,5 δισ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Συμπέρασμα

Εάν δει κανείς την συμπεριφορά των τραπεζών τους δύο τελευταίους μήνες θα διαπιστώσει ότι η Alpha bank δεν μπορεί να ξεφύγει αισθητά από τα 2,20 ευρώ η Εθνική από τα 0,36 ευρώ, η Eurobank από το 1 ευρώ και η Πειραιώς από τα 0,25 ευρώ.
Σε ένα λογικό σενάριο 3-4 μηνών
-η Εθνική πρέπει να ξεπεράσει τα 40 ευρώ προς τα 42 ευρώ
-η Alpha bank πρέπει να ξεπεράσει τα 2,50 ευρώ
-η Πειραιώς πρέπει να φθάσει τα 0,30 ευρώ την τιμή της ΑΜΚ
-η Eurobank πρέπει να φθάσει τα 1,18 ευρώ.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης