Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά - Το 2017 δεν μοιάζει με το 2012 - 2016

Morgan Stanley: Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά - Το 2017 δεν μοιάζει με το 2012 - 2016
Η εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών δεν είναι καλός οδηγός σχετικά με το μέλλον της οικονομίας
Το 2017 δεν έχει καμία σχέση με το 2012-2016, μια περίοδος που έχει χαρακτηριστεί από μια οικονομία που ανακάμπτει επανειλημμένως, προκαλώντας αρκετά αφηγήματα περί «ψευδών εκκινήσεων» (false starts), αναφέρεται στην ανάλυση του Chetan Ahya της Morgan Stanley.
Όπως επισημαίνεται, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει μέσα από πολλές ταραχές.
Αρχικά οι αναπτυγμένες οικονομίες έχουν αντιμετωπίσει πρωτοφανείς αντιξοότητες.
Η Κίνα και οι άλλες αναδυόμενες αγορές υποβλήθηκαν σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής.
Το αποτέλεσμα ήταν μια παγκόσμια επέκταση που ήταν ασύγχρονη και εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες, που οδήγησε σε χρόνια υποανάπτυξης.
Από το 2012 έως το 2016, ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν μόλις 3,3% ετησίως και πιο πρόσφατα, από το 2ο τρίμηνο του 2004, ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν μόλις 3,2% ετησίως, πολύ χαμηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 3,5% σε ετήσια βάση.
Αυτό ήταν τότε.
Σήμερα, η παγκόσμια ανάπτυξη παρουσιάζει τον ταχύτερο ρυθμό μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2014.
Η ανάπτυξη έχει ευρεία βάση, με θετικές εκπλήξεις στην Ευρώπη και την Κίνα.
Παρόλο που αναμένουμε κάποια κάμψη της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 από τα τρέχοντα επίπεδα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 3,6%, που θα είναι ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης μετά το 2011.
Επίσης, στην παρούσα συγκυρία, η παγκόσμια ανάπτυξη κινείται καλύτερα από ότι αναμένεται για το σύνολο του 2017, κυρίως λόγω ενός ισχυρότερου απ' ό,τι αναμενόταν αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο» αναφέρεται στην ανάλυση της Morgan Stanley.



Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που είναι διαφορετικοί σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Κατ' αρχήν, η ανάπτυξη τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες επιταχύνεται για πρώτη φορά από το 2010 και, στο πλαίσιο αυτό, η ανάκαμψη έχει ευρεία βάση και στις επιμέρους οικονομίες.
Δεύτερον, το παγκόσμιο εμπόριο σε όρους αξίας και όγκου αυξάνεται πιο πολύ μετά το 2011.
Τρίτον, ο παγκόσμιος επενδυτικός κύκλος έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά.
Τέλος, ενώ η δυναμική της ανάκαμψης είναι παρόμοια με εκείνη της περιόδου 2010-11, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη οφειλόταν, σε μεγάλο βαθμό, στις επιδράσεις της βάσης και επομένως ήταν κάπως στατιστικής φύσεως, καθώς αντανακλούσε μια ανάκαμψη από βαθιά ύφεση και η ανάκαμψη προήλθε από την επιθετική νομισματική και δημοσιονομική επέκταση τόσο στην αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, βάσει αυτή των παραγόντων, η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα μετά τον κύκλο του 2003-2006.
Παρ' όλα αυτά στην αγορά επικρατεί σκεπτικισμός για εξής τρία θέματα:

1. Η σύσφιξη πολιτικών των κεντρικών τραπεζών στις αναπτυγμένες οικονομίες θα προκαλέσουν έντονη επιβράδυνση;

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, καθώς ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει σημαντικότερο ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να γίνει σταδιακά χωρίς να προκληθεί επιβράδυνση στην ανάπτυξη.

2) Η αποδυνάμωση της πιστωτικής ώθησης στην Κίνα θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη;
Υπάρχουν τρεις αντισταθμίσεις σε αυτή τη σύσφιξη πολιτικής.
Πρώτον, η εξωτερική ζήτηση ανακάμπτει έπειτα από πενταετή επιβράδυνση και η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη έχει καταστεί θετική.
Καθώς η ανάπτυξη των εξαγωγών ανακάμπτει, οι πολιτικοί στην Κίνα στηρίζονται λιγότερο στη ζήτηση δημόσιων επενδύσεων που τροφοδοτείται με χρέος.
Επιπλέον, βελτιώνονται οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και η ιδιωτική κατανάλωση, γεγονός που στηρίζει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη.



3) Η ανάκαμψη στο EMXC έχει να κάνει με τη βελτίωση των τιμών των βασικών προϊόντων και την Κίνα;
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο EMXC δεν αφορά μόνο στις τιμές των βασικών προϊόντων.

Συμπέρασμα…

Βασική υπόθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μετριάζεται κάπως κατά τα επόμενα τρίμηνα από το σημερινό υψηλό ποσοστό, αλλά θα ''κλείσει'' σε ένα μέσο όρο υψηλότερο από την τάση για το 2017 και το 2018.
«Με άλλα λόγια, εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών αποκλείεται να είναι καλός οδηγός για το τι θα συμβεί στο μέλλον στην παγκόσμια οικονομία» αναφέρεται στην ανάλυση, επισημαίνοντας ότι προτιμούν τις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας αλλά και τις αγορές σταθερού εισοδήματος των αναδυόμενες αγορών έναντι των αμερικανικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης