Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κολασμένο εξάμηνο πληρωμής φόρων ξεκινά από σήμερα (31/7) - H Εφορία 10 φορές θα μας χτυπήσει την πόρτα!

Κολασμένο εξάμηνο πληρωμής φόρων ξεκινά από σήμερα (31/7)  - H Εφορία 10 φορές θα μας χτυπήσει την πόρτα!
Το φορολογικό μαρτύριο αρχίζει από σήμερα (31/7) με την εκπνοή της 1η δόσης του φόρου εισοδήματος έτους 2017
Εκατόν ογδόντα κολασμένες ημέρες ξεκινούν από σήμερα (31/7) μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 για εκατομμύρια φορολογούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά που θα πρέπει να έχουν μόνιμα το χέρι στην τσέπη για να… τροφοδοτούν με λεφτά την εφορία.
Μέσα σε αυτό το εξάμηνο η εφορία θα «χτυπήσει» τουλάχιστον 10 φορές, μαζί με τα παλιά και τα νέα «ραβασάκια» πληρωμής που θα μας στείλει για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και ΦΠΑ.
Το φορολογικό μαρτύριο αρχίζει από σήμερα με την εκπνοή της 1η δόσης του φόρου εισοδήματος έτους 2017.
Περισσότεροι από 2,545 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να «ακουμπήσουν» τα πρώτα 1,23 δισ. ευρώ στην εφορία από τα 3,7 δισ. ευρώ που αποτελούν το συνολικό ποσό του φόρου για φέτος και οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να το εξοφλήσουν σε 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος).
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πως όσοι έχουν μικρά ποσά οφειλής θα τα εξοφλήσουν εφάπαξ και προσβλέπουν έτσι σε είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο, που θα βεβαιωθεί τις επόμενες μέρες.
Ειδικά για τους αγρότες όμως που έχουν πάρει παράταση έως 31 Οκτωβρίου για να διορθωθούν τα λάθη στους κωδικούς 037-038 του Ε1, θα πληρώσουν σε δύο δόσεις τον φόρο (μέχρι 29 Σεπτεμβρίου την πρώτη και έως 30 Νοεμβρίου τη δεύτερη) εάν το εκκαθαριστικό τους εκδοθεί πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν καθυστερήσει κι άλλο, θα πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο εισοδήματος σε μία δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου.
Ακολουθεί η ώρα του «λογαριασμού» 3,3 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ.
Μέσα στον Αύγουστο, προς το τελευταίο δεκαήμερο, όταν δηλαδή θα τελειώνουν τα μπάνια του λαού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ανεβάσει στο Taxis τα καινούργια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017.
Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και φέτος «ακριβός» για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Διαφορές σε σχέση με το 2016 δεν θα υπάρξουν, ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ούτε και φέτος, ενώ αλλαγές στις εκπτώσεις φόρου δεν θα υπάρξουν.
Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.
Ταυτόχρονα, για όσους ασκούν εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα και είναι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής ΦΠΑ για το β' τρίμηνο.
Επίσης ώς το τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να αποδοθεί ο ΦΠΑ γ' τριμήνου.
Από τον Δεκέμβριο στον χορό των πληρωμών μπαίνουν και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων με το ποσό της οφειλής για το 2018 να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Οσοι ιδιοκτήτες έχουν αυτοκίνητα κυβισμού από 2.000 κ.εκ. και άνω θα πληρώσουν και φόρο πολυτελείας.
Οι πληρωμές φόρων γίνονται πλέον δωρεάν μόνο μέσω e-banking ή σε περισσότερες δόσεις με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
Όσοι τυχόν σπεύσουν να πληρώσουν στα γκισέ των τραπεζών με μετρητά πρέπει να γνωρίζουν ότι προβλέπονται έξτρα χρεώσεις (διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα) - εκτός αν είναι άνω των 70 ή άτομα με αναπηρίες κ.λπ. και καταθέσουν τα λεφτά πρώτα στον λογαριασμό τους πριν πληρώσουν την εφορία. Όσοι αμελήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κινδυνεύουν με προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης.
 
Αναλυτικότερα, το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των μαζεμένων φόρων έχει ως εξής:

• 31 Ιουλίου καταβάλλεται η α' δόση φόρου εισοδήματος 2017.
Επιπλέον, οι μικροεπαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν και τις δηλώσεις ΦΠΑ β' τριμήνου.
• Τον Αύγουστο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έτους 2017.
• Έως 29 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθούν η 2η δόση φόρου εισοδήματος και η 1η δόση ΕΝΦΙΑ ταυτόχρονα.
• Έως 31 Οκτωβρίου πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ γ' τριμήνου έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες.
• Έως 30 Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθούν η 3η και τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, αλλά και η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ.
• Έως 29 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2018.
• Έως 31 Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.
 
Μ. Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης