Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Η Ελλάδα εξοικονόμησε 90 εκατ. ευρώ με την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου

FT: Η Ελλάδα εξοικονόμησε 90 εκατ. ευρώ με την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου
H έκδοση του 5ετούς ομολόγου ήταν προς όφελος των Ελλήνων φορολογούμενων
Στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου επανήλθαν με νέο δημοσίευμα τους οι Financial Times, προσπαθώντας να καταρρίψει τους ισχυρισμού περί μιας μια επωφελούς έκδοσης.
Μάλιστα, τονίζεται ότι με το νέο ομόλογο και συγκεκριμένα την ανταλλαγή εκείνου που έληγε το 2019 με αυτό που λήγει το 2022, η Ελλάδα εξοικονόμησε περί τα 90 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται λοιπόν στο δημοσίευμα, πολλοί επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, η κυβέρνηση ουσιαστικά προχώρησε σε επαναγορά των παλιών ομολόγων άνω της ονομαστικής τους αξίας, κάτι που ισοδυναμεί με την καταβολή premium στους επενδυτές.
Η επαναγορά ομολόγων (που ωριμάζουν το 2019) 1,57 δισ. ευρώ, στο 102,6% της ονομαστικής τους αξίας, ισοδυναμεί με 40 εκατ. ευρώ κόστος για την Ελλάδα.
Έως τα μέσα Ιουνίου, το ελληνικό ομόλογο διαπραγματευόταν κάτω από την ονομαστική του αξία.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει πολλούς να υποστηρίξουν ότι το 2,6% του ονομαστικού premium είναι ένα χτύπημα για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Πρόκειται περί… σκανδάλου; Η απάντηση είναι «όχι»

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα αυτό δεν αποτελεί σκάνδαλο για δύο λόγους.
Πρώτον, τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή διαπραγμάτευσης του ομολόγου είχε αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, αν και βεβαίως δεν έφτασε στα 102,6 ευρώ που πρόσφερε η Ελλάδα στους επενδυτές για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας ομολόγου.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί με premium 15 ευρώ επί της τιμή κατά την οποία είχαν αγοράσει το ομόλογο αρχικά.
Επίσης επισημαίνεται ότι η διαφορά αγοράς πώλησης εκείνη την περίοδο ήταν περίπου 30 σεντς.
Αν και είναι ασυνήθιστο τα κράτη να επαναγοράζουν ομόλογα (καθώς είναι μια τακτική που συνήθως ακολουθούν οι επιχειρήσεις), η Ελλάδα το έκαβε προκειμένου να μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019.
Δεύτερον, η αλλαγή 1,57 δισ. ευρώ των μετρητών των επενδυτών στο νέο 5ετές ελληνικό ομόλογο, που ωριμάζει το 2022, συμβάλλει στην άμβλυνση κάποιων πιέσεων λόγω των αποπληρωμών.
Τρίτον, το ΔΝΤ, βασικός δανειστής σε όλα τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, δεν επιθυμεί οποιαδήποτε αύξηση συνολικού χρέους.
Επομένως, μια επέκταση λήξης πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε νέας έκδοσης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ομόλογο αρκετά μεγάλο ώστε να διαπραγματεύεται με σχετικά ρευστό τρόπο.
«Μετά τα διαδοχικά προγράμματα διάσωσης, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα χέρια ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών και κατά συνεπεία δεν διαπραγματεύεται αρκετά.
Το νέο ομόλογο του 2022 έγινε το πέμπτο πιο διαπραγματεύσιμο ομόλογο σε ευρώ μετά την έκδοση του, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές εκτιμούν τη ρευστότητα του» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η χαμηλότερη απόδοση

Ωστόσο, οι Financial Times στέκονται και στο γεγονός ότι το νέο επιτόκιο είναι χαμηλότερο από εκείνο της έκδοσης του 2014.
Έτσι, οι κάτοχοι του νέου ομολόγου έχουν παραιτηθεί από κάποια απόδοση, κάτι εξοικονομεί χρήματα στην Ελλάδα όσον αφορά στις πληρωμές τόκων.
Εξάλλου, η παράταση της διάρκειας λήξης σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει αυτό το χαμηλότερο επιτόκιο για παρατεταμένη περίοδο.
«Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η ανταλλαγή του παλιού ομολόγου με το νέο έχει αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση στο ελληνικό κράτος περίπου 90 εκατ. ευρώ» επισημαίνεται στην εφημερίδα άνθρωπος που συμμετείχε στην έκδοση.

Καλή εξέλιξη για τους Έλληνες φορολογούμενους

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προκύπτει ότι η έκδοση του 5ετούς ομολόγου ήταν προς όφελος των Ελλήνων φορολογούμενων.
«
Δεδομένων των περιορισμένων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η χώρα στο να ακολουθήσει το δύσβατο μονοπάτι της επιστροφής στη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα, η Ελλάδα δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι αντιμέτωπη με μια πληθώρα καλών επιλογών.
Και αν κοιτάξει κανείς τη μεγάλη εικόνα, όπου η ξεκάθαρη προτεραιότητα είναι η γρήγορη και αδιατάρακτη επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, είναι δύσκολο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν άξιζε τον κόπο», καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης