Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α-» για τη Σ. Αραβία – Σταθερό το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α-» για τη Σ. Αραβία – Σταθερό το outlook
Οι αξιολογήσεις της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζονται από την ισχυρή εξωτερική και φορολογική της κατάσταση
Στην επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Σ. Αραβίας «Α-» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας ταυτόχρονα σε «Α-2» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Οι αξιολογήσεις της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζονται από την ισχυρή εξωτερική και φορολογική της κατάσταση, ενώ περιορίζονται από την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, την περιορισμένη διαφάνεια του δημόσιου τομέα και την περιορισμένη νομισματική πολιτική ευκαμψία.
Η S&P αναμείνει το έλλειμμα της κυβέρνησης να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο περίπου 7% του ΑΕΠ την περίοδο 2017-2019, από 17% το 2016.
Η διεύρυνση του ελλείμματος το 2016 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστερημένη καταβολή οφειλών της κυβέρνησης σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ύψους περίπου 4% του ΑΕΠ (ή 28 δισεκ. δολάρια).
Οι σταθερές προοπτικές βασίζονται στην προσδοκία ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας θα λάβουν μέτρα για την εδραίωση των δημόσιων οικονομικών.
Ο οίκος προβλέπει η παραγωγή πετρελαίου της χώρας να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σε συνάρτηση με την απόφαση του Ο.Π.Ε.Κ. στα τέλη του 2016, ενώ αναμείνει ένα επιπλέον 2% του ΑΕΠ στα δημόσια έσοδα από το 2019.
«Αναμένουμε η ανάπτυξη του πετρελαϊκού κλάδου να παραμείνει οδηγός της οικονομίας, αλλά σε υποτονικά ποσοστά περίπου 1% το 2017 και το 2018.
Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα είναι περίπου 0,5%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης