Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α-» για τη Banco Santander – Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α-» για τη Banco Santander – Σταθερό το outlook
Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Santander είναιο κατά μία βαθμίδα υψηλότερη από της Ισπανίας
Η Fitch επιβεβαίωσε την βαθμολογία «Α-» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Banco Santander, διατηρώντας σε «a-» την αξιολόγηση βιωσιμότητας για την ισπανική τράπεζα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας θα ωφεληθεί από την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, αναγνωρίζοντας βέβαια και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την εξαγορά της –επίσης ισπανικής–Banco Popular
Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Santander είναιο κατά μία βαθμίδα υψηλότερη από της Ισπανίας.
Παρά τη διεθνή της εμβέλεια, το προφίλ κινδύνου του Santander παραμένει συσχετισμένο με αυτό της Ισπανίας.
Στις 4 Ιουλίου ξεκίνησε η πώληση μετοχών ύψους 7,1 δισ. ευρώ της Banco Santander, με σκοπό τη χρηματοδότησης της εκκαθάρισης για την προβληματική Banco Popular.
Η ισπανική τράπεζα δήλωσε ότι θα εκδώσει 1,46 δισ. νέες μετοχές στην τιμή των 4,85 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν διορία μέχρι τις 20 Ιουλίου προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Παράλληλα, η Santander ανέφερε ότι οι νέες μετοχές αναμένεται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 31 Ιουλίου ενώ πρόσθεσε ότι μετά την Α.Μ.Κ. ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 10,7% έναντι 10,66% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Στις 7 Ιουνίου 2017, η Sandander ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 7 δισ. ευρώ.
Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στη ρευστότητα της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες οδήγησε στην απόφαση πως η τράπεζα στο άμεσο μέλλον δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
H μετοχή της Banco Popular έχει χάσει το 50% της αξίας της τις τελευταίες τέσσερις μέρες, εν μέσω φόβων κατάρρευσης.
Μόνο τις εβδομάδες οι εκροές καταθέσεων της Banco Popular έφτασαν το ποσό των 18 δισ. ευρώ, ενώ, πριν τα παραπάνω, τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο των καταθέσεων της ισπανικής τράπεζας ανερχόταν στα 79 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει ουδέτερη επίπτωση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Santander.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης