Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενίσχυση στα δάνεια του τραπεζικού κλάδου της Πορτογαλίας «βλέπει» η Moody’s

Ενίσχυση στα δάνεια του τραπεζικού κλάδου της Πορτογαλίας «βλέπει» η Moody’s
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί έως τα τέλη του 2017 λόγω και των υψηλότερων τιμών κατοικιών
Ενίσχυση στα καταναλωτικά δάνεια του τραπεζικού κλάδου της Πορτογαλίας τους επόμενους 12-18 μήνες προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σχολιάζοντας την αντιστροφή του κλίματος στη μεσογειακή χώρα που υπέφερε τα μέγιστα από την οικονομική κρίση.
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, η εκτίμηση βασίζεται στην βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ:
«Η απόδοση (σσ: πληρωμή) των καταναλωτικών δανείων στην Πορτογαλία θα συνεχίσει να βελτιώνεται με μέτριο βέβαια ρυθμό, αντανακλώντας τα χαμηλά επίπεδα καθυστερήσεων πληρωμής τόσο στα στεγαστικά όσο και στα καταναλωτικά.
Η χορήγηση καταναλωτικών δανείων αυξάνεται λόγω της μέτριας αύξησης του ΑΕΠ, ενθαρρύνοντας την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στις καταναλωτικές αγορές.
Οι τράπεζες είναι πιο πρόθυμες να επεκτείνουν την πίστωση, αντανακλώντας την αναζωπύρωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών».
Οι ισχυρότερες μακροοικονομικές επιδόσεις θα συμβάλουν επίσης στην καλύτερη πληρωμή των δανείων από τους πολίτες.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί έως τα τέλη του 2017 λόγω και των υψηλότερων τιμών κατοικιών, οδηγώντας σε ισχυρότερα ποσοστά ανάκαμψης και μεγαλύτερη ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους σε υποθήκες.
Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε δραματικά από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε 9,5% τον Απρίλιο του 2017, από 17,5% στις αρχές του 2013.
«Η αύξηση των υποθηκών παραμένει δεινή, αναμένουμε ελαφρές αυξήσεις του όγκου των ενυπόθηκων δανείων, αλλά αυτές θα κατασταλούν, καθώς το υψηλότερο ποσοστό στην πληρωμή στεγαστικών δανείων εξακολουθεί να αντισταθμίζει τη χορήγηση νέων.
Υπάρχει η πιθανότητα αν ο πληθωρισμός αυξηθεί μέχρι τα τέλη του 2017 σε περίπου 2,6%, το ποσοστό κάλυψης των καταναλωτικών δανείων να περιοριστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης