Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές - Τι λένε 8 αναλυτές για timing και στόχους της κυβέρνησης

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές - Τι λένε 8 αναλυτές για timing και στόχους της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, το επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου θα είναι της τάξης του 4,7%
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος επέστρεψε η Ελλάδα καθώς ξαναβγήκε στις αγορές ομολόγων έπειτα από τρία χρόνια εξορίας.
Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου -σύμφωνα με τις πληροφορίες του bankingnews.gr- θα κυμαίνεται στο 4,70%.
Στόχος είναι να δοκιμαστούν οι διαθέσεις των επενδυτών ώστε η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις αγορές μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των αναλυτών χαρακτηρίζει πολύ καλό το timing έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι διεθνείς πιστωτές έχουν παρατηρήσει κάποιες βελτιώσεις στην οικονομία κατά τους τελευταίους μήνες.

Landesbank: Η τέλεια χρονική συγκυρία για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου

Ως την «τέλεια χρονική συγκυρία» για την έκδοση του ελληνικού χαρακτηρίζει την τωρινή ο Lutz Roehmeyer της Landesbank Berlin Investment, που συμβάλει στη διαχείριση 12 δισ. ευρώ.
«Είναι μετά τη λήψη της δόσης, μετά την έγκριση για τη μείωση του χρέους το 2018, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ πως μπορεί να συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση του οίκου S&P και πριν να σταματήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων» επισημαίνει στο Bloomberg.

Barclays: Μεγάλη όρεξη στις αγορές για ελληνικό ρίσκο

Για ευνοϊκό timing κάνει λόγο και σε σχετική του ανάλυση ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Barclays, Antonio Garcia Pascual.
«Κατά την άποψη μας, το timing είναι ευνοϊκό από άποψη αγοράς και μακροοικονομίας.
Πρώτον, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης/ρευστότητας έχουν περιοριστεί μετά την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και του μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει πετύχει η κυβέρνηση μετά το 2015» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους (2017) και συνολικά υπάρχει ισχυρότερη όρεξη της αγοράς για ελληνικό ρίσκο.

Pantheon Macroeconomics: Το timing έκδοσης ελληνικού ομολόγου είναι κάθε άλλο παρά τέλειο

Από την πλευρά του, όμως, ο Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics δηλώνει στο CNBC ότι το timing της έκδοσης το ελληνικού ομολόγου είναι «κάθε άλλο παρά τέλειο».
«Υπάρχει το θέμα με το QE.
Η πώληση σημαίνει ότι (η χώρα) είναι ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, αλλά η ΕΚΤ είναι ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του QE.
Από αυτή την προοπτική, το timing είναι κάθε άλλο παρά τέλειο» επισημαίνει.
Επί του παρόντος, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξιολογηθεί ως junk από τους οίκους αξιολόγησης και δεν μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ.
Όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο, πηγή που έχει γνώση των περί έκδοσης, είναι πολύ νωρίς ώστε η ΕΚΤ να σκεφτεί το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων καθώς θα χρειαστεί νέα ανάλυση χρέους πριν λάβει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.
Ωστόσο, ο Vistesen προειδοποιεί ότι η Αθήνα είναι ακόμα στο μικροσκόπιο της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα μεγάλο βήμα για την οικονομία και την ευρωζώνη επίσης, αλλά είναι και σκηνοθετημένο.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υπό αυστηρή παρακολούθηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, οπότε δεν είναι ότι μπορούν να κάνουν όσο θέλουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

DZ Bank: Συμβολική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Ακόμα εξαρτάται από τη χρηματοδοτική βοήθεια

Ως μια συμβολική κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση «βλέπει» η DZ Bank την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έπειτα από απουσία τριών ετών.
Κι αυτό γιατί όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, η χώρα παραμένει υπερχρεωμένη ενώ συνεχίζει να εξαρτάται από τη διεθνή χρηματοδότηση.
«Αυτό το βήμα (σσ. η έκδοση ομολόγου) μπορεί να θεωρηθεί μόνο συμβολικό, διότι η υπερχρεωμένη χώρα, που ακόμα εξαρτάται από τη χρηματοδοτική βοήθεια, δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω της αγοράς κεφαλαίων» αναφέρεται σε σημερινή (25/7/2017) ανάλυση της DZ Bank.
Επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η έκδοση ομολόγου είναι δοκιμαστική αλλά και ότι είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί επιστρέψει πλήρως στις αγορές το επόμενο έτος (2018).

Credit Agricole: Σωστή η απόφαση της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές

Σωστή είναι σύμφωνα με την Credit Agricole η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αυτή την περίοδο.
«Κάνουν πολύ καλά» δήλωσε στο Bloomberg ο Mohit Kumar της Credit Agricole και πρόσθεσε «ψυχολογικά, οι αποδόσεις είναι κάτω από τα επίπεδα της τελευταίας εξόδου στις αγορές.
Κι είναι καλή στιγμή για την έκδοση, διότι εάν η ΕΚΤ αρχίσει το tapering μετά το καλοκαίρι, τα ομόλογα της περιφέρειας θα βρεθούν υπό πίεση».

Eurasia Group: Αφού δεν πέτυχε ελάφρυνση χρέους, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «καθαρή έξοδος» μετά το 2018

«Έχοντας αποτύχει να πετύχει κάτι σημαντικό όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους ή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ο στόχος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μια ''καθαρή έξοδος'' όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήξει το επόμενο έτος (σσ. Αύγουστος του 2018)» υποστηρίζει o Mujtaba Rahman της Eurasia Group.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «αυτό (η έκδοση 5ετούς ομολόγου) θα είναι το πρώτο βήμα για αυτή τη στρατηγική, η δοκιμή της διάθεσης της αγοράς, ενώ παράλληλα δημιουργείται απόθεμα μετρητών ενόψει του επόμενου έτους».


Saxo Bank: Πολιτικό, επικοινωνιακό εγχείρημα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

«Όπως έγινε και όταν οι υπόλοιπες χώρες του Νότου επέστρεψαν στις αγορές, η έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας θα πρέπει να στεφθεί από επιτυχία», τονίζει σε ανάλυσή της η Saxo Bank.
Σύμφωνα με τον Christopher Dembik, Επικεφαλής Μακροοικονομικών Αναλύσεων της Saxo Bank, πρώτον, το όλο θέμα του ομολόγου αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό εγχείρημα που θα ενδυναμώσει την θέση όσων βρίσκονται εντός του Σύριζα και είναι υπέρ της εξόδου από το μνημόνιο το 2018.
Ήταν σίγουρα πιο λογικό για την Αθήνα να στραφεί προς το πενταετές ομόλογο αντί για το ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, μειώνοντας κατ’ επέκταση με αυτή την κίνηση και το αίσθημα κινδύνου από τους επενδυτές.
Επιπλέον, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει υψηλότερα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα, διακινδυνεύοντας το θετικό πολιτικό μήνυμα που προσπαθεί να δώσει με την επιστροφή στις αγορές.   
Κατά την άποψή μου, το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές είναι αρκετά περιορισμένο.
 Πράγματι, είναι αρκετά απίθανο το αναπόφευκτο κούρεμα να περιλαμβάνει ομόλογα που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές, σημειώνει η Saxo Bank.
 Πιθανότατα, το κούρεμα θα αφορά ομόλογα που ανήκουν σε Ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν περίπου το 68% του συνολικού χρέους της Ελλάδας.
Εκτιμώ ότι ένα κούρεμα ύψους 88% είναι απαραίτητο για να μειωθεί το χρέος της χώρας σε 120% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ.
Πρακτικά, το άμεσο κούρεμα θα επηρεάσει μόνο τις Ευρωπαϊκές χώρες (διμερή δάνεια και δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και την ΕΚΤ».

Capital Economics: Η Ελλάδα βγαίνει σε πολύ καλή χρονική στιγμή στις αγορές – Οι κίνδυνοι παραμένουν

Σε πολύ καλή χρονική στιγμή βγήκε η Ελλάδα στις αγορές, αφού το κόστος δανεισμού ήταν χαμηλότερο από το 2014, όμως δεν πρέπει να εφησυχαστεί καθώς τα πράγματα είναι ρευστά, όπως εκτιμά η εταιρείας οικονομικών ερευνών και αναλύσεων Capital Economics.
Η Jennifer McKeown αναλυτής της Capital Economics υιοθετεί μια πιο σκεπτικιστική προσέγγιση στη σημερινή (25 Ιουνίου 2017) πώληση ομολόγων.
Λέει ότι η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων ήταν "αρκετά καλή", καθώς η Ελλάδα δανείστηκε φθηνότερα από ότι το 2014.
Η έξοδος ήρθε σε πολύ καλή χρονική στιγμή, εξηγεί:
«Η επιστροφή στις αγορές έγινε τώρα, για να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τη μείωση του κόστους δανεισμού, μετά την έναρξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας στις αρχές του Ιουλίου 2017.
Αυτό βέβαια ήταν αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και σημάδια οικονομικής ανάκαμψης».
Ωστόσο, η McKeown θυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο.
Την έκδοση ομολόγων το 2014, ακολούθησε το δράμα του 2015, όταν η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε σύγκρουση με τους δανειστές και σχεδόν έφτασε την Ελλάδα να βγει από τη ζώνη του ευρώ.
Τα πράγματα φαίνονται κάπως πιο ελπιδοφόρα αυτή τη φορά, συνεχίζει – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των δανειστών και η οικονομία δείχνει να ανακάμπτει.
Αλλά μια νέα κυβέρνηση μπορεί να έρθει σε ρήξη με τις Βρυξέλλες, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ - δημιουργώντας μια καινούργια κρίση.
Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη - και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον δάνεια ...
Η McKeown υποστηρίζει:
«Οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ πιεστική κατάσταση, με τις καταθέσεις να μην επιστρέφουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να αποτελούν ένα μεγάλο βάρος.
Και το πιο κρίσιμο, το «βουνό» του δημόσιου χρέους που παραμένει περίπου στο 180% του ΑΕΠ.
Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ακόμη και με το τρέχον κόστος δανεισμού της αγοράς, το οποίο παραμένει σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του 1,5% του επιτοκίου που πληρώνει τώρα για το επίσημα δημοσιονομικό χρέος της.
Αν οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, φαίνεται αρκετά πιθανό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης όταν το τρέχον λήξει τον Αύγουστο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης