Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Επιβεβαιώνεται σε «Β-» η αξιολόγηση για την Ελλάδα - Αναβαθμίζεται σε θετικό, από σταθερό, το outlook

Standard and Poor's: Επιβεβαιώνεται σε «Β-» η αξιολόγηση για την Ελλάδα - Αναβαθμίζεται σε θετικό, από σταθερό, το outlook
Η μεταβολή του outlook αντανακλά την προσδοκία ότι το ελληνικό χρέος και το κόστος εξυπηρέτησής του θα μειωθούν σταδιακά
Σε επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» (σε «Β» επιβεβαιώθηκε η βραχυπρόθεσμη) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, αναθεωρώντας ωστόσο επί τα βελτίω τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) σε θετικές, από σταθερές που ήταν μέχρι πρότινος.
Την ίδια στιγμή, προβλέπει πως δε θα χρειαστεί νέος γύρος ανακεφαλαιοποιήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, παρά το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews.gr, το οποίο είχε προβλέψει επιτυχώς όχι μόνο την αναβάθμιση του outlook, αλλά και την ακριβή ώρα της δημοσίευσης της έκθεσης, περί τις 19:20.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος, η μεταβολή του outlook αντανακλά την προσδοκία ότι το ελληνικό χρέος και το κόστος εξυπηρέτησής του θα μειωθούν σταδιακά, με υποστήριξη από την ανάκαμψη, τη θέσπιση νομοθετικών και δημοσιονομικών μέτρων έως το 2020 και τη δέσμευση των πιστωτών της χώρας για περαιτέρω την κατάσταση βιωσιμότητα του χρέους.
Το Eurogroup, στις 15 Ιουνίου 2017, συμφώνησε να εκταμιεύσει τη δόση και να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να παρέχει περαιτέρω ελάφρυνση στα δάνεια από τον ESM/EFSF, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (31 Αυγούστου 2018).
Ο οίκος αναμένει τα χρεολύσια του ελληνικού χρέους να κορυφωθούν το 2019 σε περίπου 13,5 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, αναμένει από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί μέσω της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Σε κάθε χρονιά από το 2018 έως το 2023, εκτιμά ότι οι υποχρεώσεις αποπληρωμής θα είναι μικρότερες από το 4% του ΑΕΠ.
«Αναμένουμε ευρεία συμμόρφωση με τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος
μέχρι να λήξει τον Αύγουστο του επόμενου έτους.
Η ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχυμένη από την εκταμίευση των κεφαλαιων από τους πιστωτές,
Οι αρχές πληρούν τις περισσότερες προϋποθέσεις.
Τα κίνητρα της κυβέρνησης για συμμόρφωση παραμένουν σημαντικά.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δανείζει στην Ελλάδα, θα συνεχίσει
να αποτελέσει κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες της χώρας μέχρι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η μελλοντική επιστροφή των καταθέσεων θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα και την περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη», σημειώνεται στην έκθεση.
Η Standard & Poor’s αναμένει το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο 2017-2020 να διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ (έναντι 3,9% το 2016), με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου να φτάνει το 2,8%.
Το ΑΕΠ στο τέλος θα μειωθεί στο 158% του ΑΕΠ, από 179% το 2016.
Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος δεν αναμένει ένα νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησεων, παρά το ότι το ήμισυ του συνόλου των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα.
Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των NPEs βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων, όπως για παράδειγμα η νομοθεσία για τη διευκόλυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Κλείνοντας, στην έκθεση αναφέρεται πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί ακόμη και κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2021, επίδοση που όμως είναι η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες με αξιολόγηση «Β».
Βέβαια, η Ελλάδα, ειδικά στο τρέχον πρόγραμμα, έχει δανειστεί με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους.





Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Πιθανό - περίπου 40% - αλλά όχι οριστικό είναι το ενδεχόμενο ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Standard and Poor's να αναβαθμίσει κατά 1 κλίμακα την Ελλάδα σε Β από Β- σήμερα 21 Ιουλίου 2017.
Πάντως πιο πιθανό σενάριο είναι να αναβαθμιστεί σε θετικό το outlook οι προοπτικές της οικονομίας από ουδέτερες που είναι την τρέχουσα περίοδο.

Εάν η Standard and Poor's αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Β από Β- δηλαδή 1 κλίμακα τότε στις 24 ή 25 Ιουλίου που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο...η Ελλάδα να επιτύχει καλύτερο επιτόκιο. 
Η Standard and Poor's βαθμολογεί την Ελλάδα με την υψηλότερη κλίμακα και ως εκ τούτου η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη αυτή την βαθμολογία στις αναλύσεις τους ή σε άλλα θεσμικά θέματα.
Εάν η Standard and Poor's δεν αναβαθμίσει την Ελλάδα και επικεντρωθεί μόνο στο outlook δηλαδή τις προοπτικές της οικονομίας τότε η βοήθεια από την Standard and Poor's θα είναι ανεπαρκής προς την Ελλάδα στην προσπάθεια να βελτιωθεί το επιτόκιο στο νέο 5ετές ελληνικό ομόλογο.
Η Ελλάδα θα απέχει 5 βαθμίδες έως ότου φθάσει στην κατηγορία investment grade…εκεί που είναι σήμερα η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Η κατηγορία investment grade δηλαδή επενδυτικός βαθμός είναι από την κλίμακα ΒΒΒ- και υψηλότερα.

Τι έχει αναφέρει από τις 8 Ιουνίου 2017 πριν περίπου 40 ημέρες το bankingnews

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β από Β- δηλαδή κατά 1 κλίμακα ή να αναβαθμίσει το outlοοκ τις προοπτικές της οικονομίας από ουδέτερο σε θετικό στις 21 Ιουλίου του 2017.
Εφόσον προηγηθεί η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές με έκδοση 5ετούς και με επιτόκιο 4,4% ή 4,5% ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor's είναι πολύ πιθανό να αναβαθμίσει την πιστολητπική ικανότητα κατά 1 κλίμακα σε Β από Β- ή να αναβαθμίσει την προοπτική της Ελλάδος.
Εφόσον αυτό συμβεί η Ελλάδα θα απέχει 5 βαθμίδες έως ότου φθάσει στην κατηγορία investment grade…εκεί που είναι σήμερα η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Η κατηγορία investment grade δηλαδή επενδυτικός βαθμός είναι από την κλίμακα ΒΒΒ- και υψηλότερα (βλέπε πίνακες που ακολουθούν)
Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι εάν η Ελλάδα ήταν σήμερα στην κατηγορία investment grade θα είχε ενταχθεί στο QE και θα απολάμβανε όλων των προνομιών της ΕΚΤ χωρίς να χρειάζεται τα μνημόνια.
Η Standard and Poor's βαθμολογεί την Ελλάδα με την υψηλότερη κλίμακα και ως εκ τούτου η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη αυτή την βαθμολογία στις αναλύσεις τους ή σε άλλα θεσμικά θέματα.
Μια αναβάθμιση θα είναι θετικό νέο για το ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.
Εφόσον αναβαθμίσει την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος η επίδραση στην αγορά θα είναι πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας και ισχύος από την πρόσφατη σχετικά αναβάθμιση της Ελλάδος από τον οίκο Moody’s στις 23 Ιουνίου στην κλίμακα Caa2 από Caa3 δηλαδή κατά 1 βαθμίδα.
Η αναβάθμιση από την Moody's όμως δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στην αγορά και υπάρχει προφανώς λόγος.
Ως γνωστό η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη της υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος δηλαδή B- που δίνει η Standard and Poor’s.
Η Moody’s έκλεισε κάπως την ψαλίδα έναντι της βαθμολογία της Standard and Poor’s για την Ελλάδα ωστόσο ακόμη υπολείπεται 2 βαθμίδες.



Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005















Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B



B3

B- *Eλλάδα

B- 

Υψηλού κινδύνου

Caa1 

CCC+

CCC+



Caa2* Ελλάδα

CCC 

CCC* Ελλάδα



Caa3* Ελλάδα

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C Ελλάδα

D Ελλάδα

D Ελλάδα

Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης