Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA, Goldman, Deutsche Bank για ΕΚΤ: Tapering με αργούς ρυθμούς το 2018 - Ραντεβού το φθινόπωρο

BofA, Goldman, Deutsche Bank για ΕΚΤ: Tapering με αργούς ρυθμούς το 2018 - Ραντεβού το φθινόπωρο
Οι αναλυτές των Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank και Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και προβλέπουν tapering με αργούς ρυθμούς
Τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις του διοικητή Mario Draghi για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, σχολιάζουν οι αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών.
Οι αναλυτές των Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank και Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και προβλέπουν tapering με αργούς ρυθμούς από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκθέσεις που παρουσιάζει το bankingnews.gr

Σε ανάλυσή της με τίτλο «Rendez-vous in the fall, whenever that is (Ραντεβού το φθινόπωρο, όποτε και αν είναι αυτό)», η Bank of America Merrill Lynchs τονίζει ότι η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεσμευθεί προκαταβολικά για το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων που αφορούν το μέλλον του QE.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης επιθυμεί να ξεκαθαρίσουν οι συνθήκες στην αγορά, προτού λάβει τις αποφάσεις για την έναρξη του tapering.
«Κλειδί» για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, θα αποτελέσει και η απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ, καθώς εάν διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια, θα προκαλέσει άνοδο στο ευρώ και θα πείσει τα «γεράκια» της ΕΚΤ ότι το αργό tapering είναι ο σωστός δρόμος για την Ευρωζώνη.    
Για δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, κάνουν λόγο οι αναλυτές της Deutsche Bank στην ανάλυσή τους με τίτλο «ECB: Two steps forward, one step back».
Η γερμανική τράπεζα αναμένει μια αργή έξοδο της ΕΚΤ από την ποσοτική χαλάρωση, με την απόφαση να λαμβάνεται πιθανότατα τον Οκτώβριο του 2017.
Ειδικότερα, το QE αναμένεται να επεκταθεί έως τα μέσα του 2018, με τον ρυθμό αγοράς ομολόγων ωστόσο να μειώνεται στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Η πιθανότητα  απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι υπερβολικές αντιδράσεις της αγοράς ή τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, θα δυσκολέψουν τη θέση του Draghi, σημειώνει η Deutsche Bank.



Από την πλευρά της η Goldman Sachs στην έκθεσή της με τίτλο «ECB — Confidence, Persistence, Patience, Prudence (EKT: Εμπιστοσύνη, επιμονή, υπομονή, σύνεση - φράση την οποία χρησιμοποίησε χθες ο Draghi)», εκτιμά ότι η ρητορική της ΕΚΤ θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας για tapering το 2018.
Ειδικότερα, εάν η οικονομία της Ευρωζώνης εξελιχθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει επίμονα χαμηλά τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει ένα αργό tapering εντός του 2018.
Η ρητορική για την αλληλουχία της αγοράς ομολόγων και των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξυπηρετούσε το σκοπό αυτό, υπογραμμίζει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης