Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρίτσης: Οι αρμοδιότητες έχουν και ευθύνες - Τα πρόστιμα θα τα πληρώνουν οι Δήμοι που καθυστερούν τα έργα

Χαρίτσης: Οι αρμοδιότητες έχουν και ευθύνες - Τα πρόστιμα θα τα πληρώνουν οι Δήμοι που καθυστερούν τα έργα
Η σημαντικότερη πρόσκληση του ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων είναι ύψους 273 εκατ. ευρώ όταν έχουν κατατεθεί 166 προτάσεις ΟΤΑ που φτάνουν το 1,5 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση φοβάται τα πρόστιμα και αλλάζει τακτική έναντι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ίδια στιγμή ρίχνει τις ευθύνες για πιθανά πρόστιμα στις Περιφέρειες όπως στους Δήμους που καθυστερούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίστης, χθες σε κοινή συνέντευξη τύπου έριξαν ευθύνες στην περιφέρεια Πελοποννήσου για την καθυστέρηση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων για το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από το 2014 ενώ μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει προχωρήσει καθώς δεν έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές υλοποίησης του έργου, και ενδέχεται η καθυστέρηση του έργου να επιφέρει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίστης είπε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία και τη χώρα μας από πρόστιμα».
Πρόσθεσε ότι όταν ζητάμε αρμοδιότητες, οι αρμοδιότητες συνεπάγονται και ευθύνες.
Καλώς οι ΟΤΑ πιέζουν προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης αλλά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες για να προλάβουν τα χειρότερα προχωρούν σήμερα στην υπογραφή σύμβασης διαχείρισης απορριμμάτων μεταξύ της περιφέρειας Ηπείρου και της Τέρνα Ενεργειακή με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 52 εκατ ευρώ.
Οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ Α. Χαρίτσης – Σ. Φάμελλος είναι διατεθειμένοι να «ξυπνήσουν» τους ΟΤΑ έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Το άγχος στην κυβέρνηση είναι μεγάλο καθώς αν η χώρα δεν επιτύχει τους κοινοτικούς στόχους την προσεχή τριετία κινδυνεύει με βαρύτατα πρόστιμα, τα οποία σε σχέση με αυτά που πληρώσαμε μέχρι σήμερα για τις παράνομες χωματερές θα είναι …ψίχουλα.
Σκληρή στάση έναντι των ΟΤΑ κράτησαν οι δύο υπουργοί και προτίθεται να χρησιμοποιήσουν «μαστίγιο» για τους Δήμους που δεν υλοποιούν τα έργα μέσα στις προθεσμίες.
Με επισκέψεις στους ΟΤΑ, δήμους και σε περιφέρειες, σε όλη την Ελλάδα θα κάνουν οι δυο υπουργοί ώστε να λύνουν επί τόπου τα προβλήματα ωρίμανσης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και να ενημερώνονται από πρώτο χέρι για τα εμπόδια.
Οι αρμόδιοι υπουργοί όπως είπαν χθες, έχουν ενεργοποιήσει το σύνολο των προγραμμάτων, ύψους περί το ένα δισ. ευρώ ( 944 εκατ. ευρώ) για τα έργα διαχείρισης και εναπόκειται στους ΟΤΑ να καταθέσουν ώριμες προτάσεις. Ταυτόχρονα, ώστε να ωριμάσουν μελετητικά κάποια έργα, προκήρυξαν προγράμματα για χρηματοδότηση μελετών, κλπ ώστε να κερδίσουν χρόνο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι το βασικό πρόβλημα είναι να υπάρχουν ικανοί ΟΤΑ» για την προώθηση των έργων και προτίθεται να ενεργοποίηση τη νομοθεσίας που προβλέπει πως οι ΟΤΑ κάθε περιοχής πληρώνουν τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές και όχι όλοι οι Έλληνες όπως συμβαίνει σήμερα.
Πρόσθετες «ποινές» για τη μη επίτευξη στόχων ανακύκλωσης, ανάκτησης στην πηγή, κλπ, θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση που βρίσκεται στη Βουλή και θα συζητηθεί στα τέλη Αυγούστου.
Ο Αλ. Χαρίτσης είπε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία συμβαδίζουν με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που προβλέπει συμπληρωματικότητα των μορφών και εργαλείων διαχείρισης, μείωση αποβλήτων στην πηγή, ανακύκλωση, εξορθολογισμό κόστους διαχείρισης, με βασική προτεραιότητα την αποκέντρωση δραστηριοτήτων διαχείρισης απορριμμάτων. Από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 οι διαθέσιμοι πόροι είναι ένα δισ. ευρώ (κοινοτική και εθνική συμμετοχή). Από αυτό το ποσό, σχεδόν 877 εκατ. κατευθύνονται στη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων και τα υπόλοιπα για διαχείριση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων και αποκατάστασης εγκαταστάσεων.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης

Η σημαντικότερη πρόσκληση του ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων είναι ύψους 273 εκατ. ευρώ όταν έχουν κατατεθεί 166 προτάσεις ΟΤΑ που φτάνουν το 1,5 δις ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν πως οι 88 προτάσεις είναι ανώριμες και δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. «Στόχος είναι υπάρχει χρηματοδότηση για όλα τα ώριμα έργα» είπε ο κ. Χαρίτσης. «Για εμάς είναι σημαντικός ο βαθμός ωριμότητας.
Γι ‘ αυτό άλλωστε προχωρήσαμε και στη διάθεση πόρων ώστε να τους βοηθήσουμε να ωριμάσουν τις προτάσεις. Σε βάθος τριετίας μπορούμε να καλύψουμε τις ώριμες προτάσεις.
Έχει γίνει επεξεργασία σεναρίων από το ΥΠΕΣ για πρόσθετες ανάγκες μετά την τριετία και έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τα έργα που δεν θα ενταχθούν σε αυτό το πρώτο κύμα».

Το πόσο των 150 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για εκχώρηση κονδυλίων ύψους 150 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός διαχείρισης στο Λεκανοπέδιο.
Προ τριημέρου εκδόθηκαν δύο νέες προσκλήσεις, ύψους 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν ώριμα έργα διαχείρισης (όπως για παράδειγμα το ΣΔΙΤ του νομού Ηλείας) ή έργα που ξεκίνησαν παλαιότερα και χρειάζονται πρόσθετα κονδύλια. έτσι τα έργα αυτά μπορούν να προχωρήσουν άμεσα χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων στη μεγάλη πρόσκληση των 273 εκατ. ευρώ. επιπλέον έχει ζητηθεί από την Κομισιόν, από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ στο Β’ εξάμηνο 2017 να διατεθούν άλλα 51 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των προσκλήσεων που προαναφέρθηκαν.
Επίσης, διατίθενται άλλα 10 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ώστε να προχωρήσουν έργα αποκατάστασης χωματερών (που δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το ΕΣΠΑ) και να μειωθούν τα ημερήσια πρόστιμα στην Ε.Ε. Περί τα 20 εκατ. ευρώ, από ΕΣΠΑ και από εθνικό σκέλος ΠΔΕ, θα διατεθούν για να ωριμάσουν μελετητικά τα έργα ώστε να μη χαθεί χρόνος, αλλά και για τοπικά έργα διαχείρισης σε δήμους. Τέλος, τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει από το υπουργείο Οικονομίας (πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση κατασκευής πράσινων σημείων σε όλη τη χώρα, με δικαιούχους τους δήμους, συμπληρωματικά με αντίστοιχη πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης