Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Οπισθοδρομικές οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Πολωνία στο δικαστικό σύστημα

Tusk: Οπισθοδρομικές οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Πολωνία στο δικαστικό σύστημα
Είναι κοινή μας ευθύνη να αποφύγουμε ένα μαύρο σενάριο που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην περιθωριοποίηση της Πολωνίας στην Ευρώπη, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Οπισθοδρομικές» χαρακτήρισε σήμερα (20/7/2017) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Πολωνία στο δικαστικό σύστημα, τονίζοντας ότι αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες και διακινδυνεύουν να περιθωριοποιήσουν τη χώρα.
Ο Tusk, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας ο ίδιος, ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Πολωνίας, Andrzej Duda, μια επείγουσα συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν για την «πολιτική κρίση» στο μεγαλύτερο πρώην κομμουνιστικό κράτος - μέλος της Ε.Ε.
«Είναι κοινή μας ευθύνη να αποφύγουμε ένα μαύρο σενάριο που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην περιθωριοποίηση της Πολωνίας στην Ευρώπη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Tusk.
«Διαφωνούμε με τις προτάσεις που υπέβαλε το κυβερνών κόμμα.
Πιστεύω ότι οι πιο πρόσφατες ενέργειές του αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα και θέτουν σε κίνδυνο τη φήμη μας.
Μας μεταφέρουν - με την πολιτική έννοια - σε χρόνο και χώρο: προς τα πίσω και προς τα ανατολικά», συνεχίζει.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο χρήματα και διαδικασίες.
Πρόκειται πρωτίστως για αξίες και υψηλά πρότυπα για τη δημόσια ζωή», προσθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Πολωνία ήταν στο επίκεντρο της προσοχής τόσο πολύ, και ακόμη περισσότερο από τότε που αυτή η προσοχή ήταν τόσο αρνητική.
Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την επικίνδυνη τάση, αλλά θα χρειαστούμε διάλογο, ετοιμότητα να ξεκινήσουμε συνομιλίες και γρήγορες αποφάσεις θετικές για τους Πολωνούς», τονίζει.
«Η τοποθέτηση των δικαστηρίων υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος (…) θα καταστρέψει την ήδη αμαυρωμένη κοινή γνώμη για την πολωνική δημοκρατία», προειδοποιεί ο Tusk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης